Ajax is onherkenbaar en worstelt zich naar drie punten bij Sparta

28-11-2021 14:04
224

Ajax heeft zondag in een slaapverwekkende editie van de uitwedstrijd tegen Sparta aan het langste eind getrokken. Dusan Tadic was de matchwinner met een goal in de eerste helft: 0-1.

Ajax miste zondag Sébastien Haller (ziek) en Antony (geblesseerd), waardoor Danilo Pereira en David Neres het mochten laten zien. Vooral de Braziliaanse spits was regelmatig gevaarlijk, maar kon niet aantonen waarom hij meer kansen zou moeten krijgen van trainer Erik ten Hag.

Nadat vijf minuten voor de aftrap de achterlijn op Het Kasteel nog geverfd werd, werd het spelbeeld in de openingsfase meteen duidelijk: Sparta hield tegen, Ajax probeerde met veel balbezit een gaatje te vinden. Dat betekende niet dat de thuisploeg geen kansen kreeg: Vito van Crooij kreeg een uitgelezen mogelijkheid na een foutje van Ryan Gravenberch, maar hij mikte de bal voorlangs.

Ajax leek wakker, zette aan en reeg de kansen prompt aaneen: Danilo stuitte eerst nog op Benjamin van Leer, die de geblesseerd uitgevallen Maduka Okoye verving, maar Tadic wist wel het net te vinden: 0-1. Ajax had voor rust vaker kunnen scoren, maar Noussair Mazraoui en Danilo hadden geen geluk.

Zo matig als Ajax voor rust speelde, zo slecht ging het in de tweede helft. De Amsterdammers waren verschrikkelijk slordig en creëerden amper iets. Na een uur werd de wedstrijd een minuut stilgelegd door scheidsrechter Jochem Kamphuis, omdat er vuurwerk in het stadion werd gegooid. De overwinning van Ajax kwam hoe dan ook niet meer in gevaar.

Omdat de koploper van de Eredivisie volgende week een weekend vrijaf heeft door de Champions League-wedstrijd tegen Sporting Portugal (7 december), komen de manschappen van Ten Hag komende donderdag al in actie in de Eredivisie. Willem II is de tegenstander. Sparta blijft de nummer zestien van de Eredivisie.