AZ wint duel der zorgenkindjes en vergroot problemen bij Fortuna Sittard

02-12-2021 20:37
49

AZ weet na drie duels zonder zege weer wat winnen is in de Eredivisie. De ploeg van trainer Pascal Jansen kwam in Alkmaar een vroege achterstand te boven tegen een ander zorgenkindje, Fortuna Sittard: 2-1.

De start was nog voor de Limburgers. Zian Flemming opende al na negen minuten de score. Hij kopte uit een hoekschop van George Cox eerst nog op doelman Peter Vindahl Jensen, maar tikte de rebound eenvoudig binnen. Na zijn goal haalde de aanvallende middenvelder een papiertje tevoorschijn met de tekst: 'Sporten is gezond', verwijzend naar de coronamaatregelen die het amateursporters vrijwel onmogelijk maken om doordeweeks te trainen.

De sterke start van Fortuna en het net zo krachtige statement van Flemming kregen binnen de lijnen echter geen vervolg. AZ nam na een klein halfuur de controle en kreeg een aantal kansen. Na 41 minuten tekende Vangelis Pavlidis voor de gelijkmaker. De Griekse spits stond wel erg vrij in het strafschopgebied en kopte een voorzet van Dani de Wit simpel binnen.

In de tweede helft zette Jesper Karlsson AZ al snel op een 2-1 voorsprong. De linksbuiten dribbelde naar binnen en vond met een hard schot de verre hoek. De voorsprong van de thuisploeg kwam daarna geen moment meer in gevaar. Fortuna werd niet gevaarlijk en AZ speelde de bal - zonder al te veel urgentie - rond. Doordat Pavlidis in kansrijke positie treuzelde bleven meer doelpunten uit.

Voor AZ is de overwinning een welkome opsteker. De Alkmaarders staan achtste met twintig punten. Fortuna verkeert in zwaar weer. De ploeg van coach Sjors Ultee verloor nu zijn laatste vijf competitieduels en staat zeventiende. Tot de winterstop wacht bovendien een loodzwaar schema met Feyenoord, PEC Zwolle, FC Utrecht en Ajax. Tussendoor staat ook het bekerduel bij PSV op het programma.