De overgebleven scenario's voor Ajax: wie kunnen achtste finale-opponent worden?

De overgebleven scenario's voor Ajax: wie kunnen achtste finale-opponent worden?

08-12-2021 12:15 Laatste update: 08-12-2021 12:15
80

Ajax heeft tegen Sporting Portugal voor de kers op de poulefasetaart gezorgd, maar wist na de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd bij Besiktas al dat het ook als groepswinnaar van poule C naar de achtste finales gaat. Dat betekent dat de Amsterdammers een nummer twee uit de andere poule gaan treffen. VoetbalPrimeur neemt per groep met je door welke ploegen dat kunnen gaan worden: drie van hen zijn inmiddels bekend, maar in de overige vier poules ligt alles nog open.

Poule E: erop of eronder voor Barcelona
Hét verhaal van woensdagavond zal het al dan niet kwalificeren van FC Barcelona voor de knock-outfase zijn. De Catalanen zijn eigenlijk vaste gast bij de laatste zestien van het miljardenbal, maar zouden dit jaar zomaar een keertje over kunnen slaan. Er moet namelijk gewonnen worden bij Bayern München, de nog foutloze koploper in de groep, om Benfica van het lijf te houden. De Portugezen zijn qua onderling resultaat in het voordeel tegen Barça, spelen op datzelfde moment thuis tegen Dinamo Kiev en zullen die wedstrijd waarschijnlijk winnen. Als O Glorioso prutst óf als Barça van Bayern wint, gaan Xavi en de zijnen door.

Poule F: twee clubs met de gunfactor gaan het uitmaken
Makkelijk ging het zeker niet, maar Manchester United is poulewinnaar in groep F. Dat betekent dat de wedstrijd tussen Atalanta en Villarreal om plek twee zal gaan. De Spanjaarden reizen naar Bergamo met het voordeel: zij hebben één punt voorsprong en zijn met een gelijkspel zeker van de laatste zestien en een mogelijke ontmoeting met Ajax. La Dea moet de regerend Europa League-kampioen in eigen huis kloppen om net als vorig seizoen in de Champions League tegen de Nederlands kampioen uit te kunnen komen. In de groepsfase ging het toen mis voor de Ajacieden.

Poule G: geen zinnig woord over te zeggen
We kunnen er een lang en een kort verhaal over vertellen, maar elk team in groep G zou op papier nog tweede kunnen worden. Lille OSC is momenteel koploper met acht punten, Red Bull Salzburg volgt met zeven, Sevilla is de nummer drie met zes punten en VfL Wolfsburg sluit de rij met vijf verdiende punten. De Duitsers spelen op de laatste dag thuis tegen Lille en zouden dus de hele groep overhoop kunnen gooien, terwijl in Oostenrijk het treffen tussen Salzburg en Sevilla gespeeld zal worden. Het is afwachten wie als nummer twee uit de strijd zal komen.

Poule H: geen verrassingen verwacht
De situatie in de laatste groep is een stuk overzichtelijker. Chelsea en Juventus hebben allebei twaalf punten uit vijf wedstrijden en staan respectievelijk eerste en tweede, omdat The Blues een beter onderling resultaat tegen Juve hebben. Als Chelsea op de laatste dag dus 'gewoon' bij Zenit wint, zijn zij de nummer één en wordt La Vecchia Signora een potentiële tegenstander van Ajax. Als Juve groepswinnaar wil worden, moet het zelf thuis zien af te rekenen met Malmö en ook nog eens hopen op een uitglijder van de Engelsen.

Overzicht: welke teams zijn potentiële tegenstanders van Ajax?
A: Paris Saint-Germain.
B: Atlético Madrid.
(C: Sporting Portugal, maar Ajax kan geen tegenstander uit de eigen poule treffen.)
D: Internazionale.
E: Benfica heeft de beste papieren om tweede te worden en Barça naar de Europa League te sturen.
F: Villarreal heeft aan een gelijkspel tegen Atalanta genoeg om als nummer twee door te gaan.
G: Lille, Red Bull Salzburg, Sevilla en Wolfsburg kunnen allemaal nog tweede worden.
H: Juventus zal naar alle waarschijnlijkheid plek twee voor zich opeisen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie