AZ pakt zes punten in vier dagen en meldt zich in linkerrijtje Eredivisie

05-12-2021 16:22
63

AZ kruipt langzaam maar zeker naar boven in de Eredivisie. Drie dagen na de overwinning op Fortuna Sittard moest ook laagvlieger Sparta eraan geloven: 3-1. Jesper Karlsson werd de man van de wedstrijd.

AZ vloog uit de startblokken in Alkmaar en kreeg al na tien minuten een grote kans op de openingstreffer. Na een knappe pass van Yukinari Sugawara, die verrassend als vleugelaanvaller begon, knalde Jesper Karlsson de bal tegen de bovenkant van de lat.

Toch kwam Sparta op voorsprong. Adil Auassar ontfutselde Tijjani Reijnders de bal en enkele seconden later schoot hij onberispelijk raak in de lange hoek: 0-1. Lang kon Sparta niet genieten van de voorsprong, want Karlsson kreeg het op zijn heupen.

In een tijdsbestek van vier minuten scoorde de Zweedse aanvaller twee keer: eerst schoot hij een penalty binnen, na een onhandige handsbal van Tom Beugelsdijk, en even later verraste hij doelman Benjamin van Leer met een halve volley in de korte hoek.

Vroeg in de tweede helft besliste AZ de wedstrijd. Vangelis Pavlidis liep een voorzet van Karlsson binnen: 3-1. Daar ging balverlies van Beugelsdijk aan vooraf. Karlsson dacht nog even aanspraak te maken op een hattrick, maar zijn derde goal van de middag werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Door de overwinning is AZ de nummer acht van de Eredivisie met 23 punten uit 15 wedstrijden. De zorgen van Sparta blijven onverminderd groot. Naast de bestuurlijke onrust moet de ploeg van trainer Henk Fraser het doen met de zestiende plek.