Laatste slag van 2021: wat kunnen Frankrijk, Nederland en Portugal nog verdienen?

Laatste slag van 2021: wat kunnen Frankrijk, Nederland en Portugal nog verdienen?

Gepubliceerd: maandag 6 december 2021 om 14:00ma 06-12-2021 om 14:00

Het eerste offensief kwam van Nederland, Portugal ging in de tegenaanval en vervolgens had Nederland weer het voorlopig laatste woord. De strijd om de zesde plek van de coëfficiëntenranglijst is in volle gang en we gaan ons deze week opmaken voor de laatste grote slag van 2021. Hoeveel punten kunnen Nederland en zijn grote rivalen nog verdienen in de laatste Europese midweek van het jaar? VoetbalPrimeur schetst de scenario's.

De virtuele subtop van de coëfficiëntenranglijst 2022/2023
5. Frankrijk 42.081
6. NEDERLAND 39.800
7. Portugal 38.717

Dinsdag
Dankzij Feyenoord en AZ kreeg Nederland in de vorige Europa League-ronde een coëfficiëntenboost, maar het zou zomaar kunnen dat we onze virtuele zesde plek dinsdag alweer kwijt gaan raken. Ajax-Sporting Portugal gaat feitelijk nergens meer om, maar is voor de UEFA-ranking juist een sleutelduel: helpt Ajax Nederland aan 0.400 punt, pakt Sporting 0.333 voor Portugal óf wordt het 0.200 voor Nederland en 0.167 voor Portugal? Ondertussen heeft FC Porto de bonus voor Champions League-overwintering voor het grijpen. Als het Atlético Madrid verslaat (twee punten voor de zege plus vijf punten bonus, coëfficiënt van 1.167) óf gelijkspeelt en AC Milan niet van Liverpool wint (één punt voor de remise plus vijf punten bonus, coëfficiëntscore van 1.000), is het feest in Estádio Do Dragão.

Alleen als Ajax wint, is Nederland sowieso veilig aan het einde van de dinsdagavond. Bij succes voor Sporting én FC Porto daarentegen worden we weer voorbijgeraasd door Portugal. Als Ajax-Sporting gelijkspel wordt en FC Porto tegelijkertijd wint, kruipt Portugal nét voor Nederland. De Franse voetbalfans hebben zulke zorgen niet en hoeven dinsdag alleen te kijken naar Paris Saint-Germain, dat zijn Champions League-bonus al binnen heeft: tegen Club Brugge staat alleen 0.333 voor een zege en 0.167 voor een remise op het spel.

Nederland
AJAX-Sporting Portugal: maximaal 0.400.
Portugal
Ajax-SPORTING PORTUGAL: maximaal 0.333.
FC PORTO-Atlético Madrid: maximaal 1.167.
Frankrijk
PARIS-SAINT-GERMAIN-Club Brugge: maximaal 0.333.

Woensdag
Geen Nederlandse clubs op deze Champions League-avond, dan maar met zweet in de handen naar de ontwikkelingen in Groep E kijken. Als het heel erg tegenzit, gaan drie Portugese clubs door: Benfica kan ons woensdag een extra doffe dreun uitdelen. O Glorioso ontvangt Dinamo Kiev, in de wetenschap dat het zijn twee punten achterstand op FC Barcelona kan compenseren met een beter onderling resultaat. Als Benfica wint en FC Barcelona dat niet doet tegen Bayern München, kan de vlag opnieuw uit in Lissabon.

Verder is het de vraag of we één of twee Franse clubs in de knock-outfase gaan zien. PSG is dus al door, regerend Ligue 1-kampioen Lille OSC staat er ook uitstekend voor: een gelijkspel bij VfL Wolfsburg is al genoeg om Nederland verder op afstand te zetten. Als er wordt verloren van Die Wölfe, kan het echter ook zomaar Europa League-voetbal worden voor Sven Botman cum suis.

Nederland
-
Portugal
BENFICA-Dinamo Kiev: maximaal 1.167.
Frankrijk
VfL Wolfsburg-LILLE OSC: maximaal 1.167.

Donderdag
Op de Europa League- en Conference League-avond moet het gaan gebeuren voor Nederland. Feyenoord en AZ hebben hun plicht al gedaan, ook PSV en Vitesse kunnen overwinteren. PSV verdedigt tegen Real Sociedad zijn tweede plek in de Europa League-poule: wordt het 0.200 of 0.400 punten voor het wedstrijdresultaat, plus een bonus van 0.400? Of wordt het een nederlaag, een derde plek, een ticket voor de Conference League-tussenronde én geen enkel (bonus)punt voor Nederland?

Diezelfde tussenronde is het hoogst haalbare voor Vitesse, dat een bonus van 0.200 voor Nederland kan pakken als het tweede wordt in zijn Conference League-poule. Verder kan er tegen NS Mura 0.200 voor een gelijkspel of 0.400 voor een overwinning gepakt worden. Dat laatste geldt ook voor Feyenoord en AZ, tegen respectievelijk Maccabi Haifa en Randers FC.

Portugal heeft al het hele seizoen lang slechts één ijzer in het vuur op de donderdagavond. Sporting Braga liet het in de vorige speelronde liggen tegen FC Midtjylland en moet nu opeens van Rode Ster Belgrado winnen om alsnog eerste te worden. En misschien wordt Braga zelfs nog derde in de poule. De inzet in het stadion tussen de rotsen: 0.167 voor een gelijkspel, 0.333 voor een zege of helemaal geen punten; 0.833 voor plek één, 0.333 voor plek twee of helemaal geen bonus. Alles of niets dus voor de vierde club van Portugal!

Frankrijk heeft, net als Nederland, vier ploegen om in de gaten te houden. Olympique Lyon en AS Monaco weten al dat ze eerste worden in hun Europa League-poule. Olympique Marseille zal sowieso niet overwinteren in de Europa League en moet in een rechtstreeks duel met Lokomotiv Moskou plek drie veiligstellen: bonussen gaat L'OM in elk geval niet meer pakken in dit kalenderjaar. Stade Rennes is al zeker van plek één in zijn Conference League-poule en heeft feitelijk niet zoveel om voor te spelen tegen Tottenham Hotspur. Behalve Vitesse en Nederland een handje helpen dan...

Nederland
Europa League
Real Sociedad-PSV: maximaal 0.800.
Conference League
AZ-Randers FC: maximaal 0.400.
FEYENOORD-Maccabi Haifa: maximaal 0.400.
VITESSE-NS Mura: maximaal 0.600.
Portugal
Europa League
SPORTING BRAGA-Rode Ster Belgrado: maximaal 1.167.
Conference League
-
Frankrijk
Europa League
OLYMPIQUE LYON-Rangers FC: maximaal 0.333.
Sturm Graz-AS MONACO: maximaal 0.333.
OLYMPIQUE MARSEILLE-Lokomotiv Moskou: maximaal 0.333.
Conference League
Tottenham Hotspur-STADE RENNES: maximaal 0.333.

Conclusie
Frankrijk koestert een veilige marge ten opzichte van Nederland en laat weinig steken vallen, maar Portugal is zeker te pakken, hebben we de afgelopen weken al gezien. Ajax, Feyenoord en AZ hebben hun sportieve plicht al gedaan, PSV en Vitesse kunnen het Europese feest compleet maken. Uiteraard zou hulp van Atlético Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Dinamo Kiev, Rode Ster Belgrado en/of FC Midtjylland ook meer dan welkom zijn. En laten we vooral niet te vroeg juichen. Hoe vaak is het al niet voorgekomen dat Nederland zich in een voetbalwedstrijd lange tijd de betere waande en tóch nog met lege handen eindigde tegen Portugal?

Totaal
NEDERLAND (vijf van de vijf clubs nog actief): maximaal 2.600.
Portugal (vier van de zes clubs nog actief): maximaal 3.384.
Frankrijk (zes van de zes clubs nog actief): maximaal 2.833.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie gaat 2022 in als de (virtuele) nummer zes van Europa?

Nederland
69%
Portugal
31%
(1086 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws