Hoe kijken Portugezen naar strijd met Nederland? 'Geven de meeste fans weinig om'
Het is vrijwel elke week onderwerp van gesprek op VoetbalPrimeur en de vaste bezoeker van onze site heeft er ongetwijfeld wel eens over gelezen: de coëfficiëntenranglijst in het algemeen en de strijd tussen Nederland en Portugal in het bijzonder. Beide landen ontlopen elkaar weinig in de ambitie om in 2023 de nummer zes van Europa te worden. Maar hoe kijken ze hier in Portugal naar? Wij peilden de stemming tussen de Taag en de Douro.
Tweede Champions League-ticket op het spel
De coëfficiëntenranking van dit seizoen is momenteel niet bijster interessant. Momenteel zit er een gat van 5.682 coëfficiëntpunt tussen nummer zes Portugal en nummer zeven Nederland: hoewel Nederland sinds eind juli bijna twee keer zoveel punten pakte als Portugal, gaat dat gat normaal gesproken niet meer overbrugd worden voordat de zomertijd weer ingaat. Onze voorsprong op nummer acht Oostenrijk is zelfs nóg groter. Maar we hebben het al vaker gezegd: zodra de punten over 2017/2018 weggestreept worden, ziet de wereld er weer heel anders uit en mag Nederland zich zelfs al virtueel de nummer zes van Europa noemen. En als dat zo blijft in de komende anderhalf jaar, mag de Eredivisie in 2024 sowieso twee clubs afvaardigen voor het eerste seizoen van de Champions League nieuwe stijl.
Hoewel Portugal zomaar met drie clubs in de Champions League kan overwinteren – kampioen Sporting Portugal is al door, nummer twee FC Porto en PSV-beul Benfica zijn ook nog in de race – moet het tóch op zijn tellen passen. "De ontwikkelingen op de coëfficiëntenranglijst worden nauwgezet gevolgd in de Portugese pers", verzekert David Andrade, journalist bij Público. "In de voorbije jaren was Rusland onze grootste concurrent in de strijd om een extra Champions League-ticket, nu komt er wat meer aandacht voor de opmars van Nederland."
12.600 versus 7.916
Aan het begin van het seizoen ging het nog vooral om een aanval op de vijfde plek, momenteel in handen van Frankrijk. Als de Champions League in 2024 wordt hervormd en uitgebreid, mag de nummer vijf van de Europese ranking zelfs drie clubs direct afvaardigen. Luís Magalhães dook namens Record in dit onderwerp en hield ook al rekening met concurrentie uit onverwachte hoek. "Toen ik dat artikel publiceerde (eind augustus, red.), speelde Benfica in de voorrondes tegen PSV. En Sporting lootte later tegen Ajax. Ons 'gevecht' met Nederland werd hierdoor een belangrijker onderwerp voor de clubs."
Benfica deelde toen een dreun uit door ten koste van PSV de bonus voor Champions League-plaatsing te pakken, maar Nederland is niet bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel zelfs: met een coëfficiëntscore van 12.600 zijn we na Engeland het best presterende land van dit seizoen. Portugal staat op het moment van schrijven op 7.916, met alle gevolgen van dien dus voor de virtuele stand van komend seizoen. "Maar dit is de eerste keer in zes seizoenen dat dit gebeurt", benadrukt Andrade. "Portugal heeft drie clubs in de Champions League, Nederland heeft er drie in de Conference League, dus het is wel verklaarbaar dat Nederland dit seizoen zoveel punten meer pakt."
Vier Portugese hofleveranciers
Daarbij begon Portugal weer eens met zes Europees spelende clubs, in plaats van vijf, aan het seizoen, waardoor elk bepaald punt van een Portugese club minder waard is dan dat van Ajax, PSV, Feyenoord, AZ of Vitesse. "De Europese top-zes halen is één ding, maar er blijven wordt een uitdaging voor Nederland. Als zij ook met zes clubs Europa in mogen, wordt de moeilijkheidsgraad een stuk hoger. Portugal is er door de jaren heen altijd in geslaagd om constant te blijven presteren op hoog niveau", aldus Andrade.
Dat is vooral te danken aan de vier grootste clubs van het land: Benfica, FC Porto, Sporting en in mindere mate Sporting Braga maken elk seizoen de dienst uit in de Primeira Liga en pakken ook de punten over de grens, daar waar Santa Clara en Paços Ferreira eind augustus al klaar waren. Deze scheefgroei lijkt echter geen groot punt van zorg. "De gemiddelde fan geeft vrij weinig om de coëfficiëntenranglijst", stelt Magalhães. "Portugal is een echt voetballand, maar ik zeg altijd dat Portugezen geen voetballiefhebbers, maar supporters zijn", vult Andrade aan. "Tachtig procent van de fans is voor Porto, Benfica of Sporting: zij zijn niet geïnteresseerd in de ontwikkeling van het Portugese voetbal in de breedte."
Journalisten en clubbestuurders versus supporters
In kranten als Record verschijnt wel regelmatig een coëfficiëntenoverzicht – "Inclusief een stukje uitleg, om de wiskundige logica erachter te begrijpen", aldus Magalhães – maar de race op de coëfficiëntenranglijst leeft dus vooral in de pers en in de bestuurskamers. "Waar de fans zich vooral druk om maken, is de kans op Champions League-kwalificatie voor hun eigen club, mocht Portugal inderdaad buiten de top-zes vallen", sluit Andrade af.
Dinsdag, woensdag en donderdag komen vier Portugese en vijf Nederlandse clubs in actie. Ajax en Sporting Portugal hebben hun Champions League-bonus al binnen, maar strijden dinsdag om belangrijke coëfficiëntpunten voor hun land. FC Porto en Benfica strijden om een megabonus in de Champions League, terwijl Sporting Braga, PSV en Vitesse ook nog bonussen kunnen pakken als ze in de Europa League en Conference League overwinteren. Feyenoord en AZ zijn al veilig.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)