Beslissingen in Champions League: feest bij Benfica, Salzburg en Lille OSC

08-12-2021 22:53
23

De meeste beslissingen zijn gevallen in de Champions League-groepsfase. Benfica heeft zich woensdagavond verzekerd van overwintering in het miljardenbal, net als Lille OSC en Red Bull Salzburg. Poule F wordt donderdag pas beslist, als Atalanta Bergamo en Villarreal hun afgelaste duel inhalen.

Benfica - Dinamo Kiev 2-0
Voor de Portugezen was de opdracht duidelijk voor Champions League-overwintering: winnen van Dinamo Kiev en hopen op een misstap van FC Barcelona bij Bayern München. Na een kwartier sloeg Benfica al toe: spits Roman Yaremchuk zette zijn ploeg op voorsprong.

Enkele minuten later was het weer raak: de bal kwam plots voor de voeten van Gilberto Moraes Júnior, die niet aarzelde en de 2-0 maakte. Dat was ook de stand die bij rust op het scorebord stond. Na de pauze werd Dinamo Kiev sterker. De bezoekers kregen zelfs meerdere grote kansen, maar Benfica kwam met de schrik vrij in het Estádio da Luz: het bleef 2-0.

Vervolgens kwam er goed nieuws voor Benfica uit Duitsland: Barcelona verloor daar met ruime cijfers van Bayern München, waardoor de Portugezen doorstoten in de Champions League. Dat is wel slecht nieuws voor Nederland in de strijd om plek zes op de coëfficiëntenlijst: Portugal krijgt nu bonuspunten.

Manchester United - Young Boys 1-1
The Red Devils waren voor het duel met Young Boys al zeker van groepswinst, waardoor manager Ralf Rangnick flink wat andere namen het veld in stuurde. Zo kreeg ook Donny van de Beek een basisplek. United kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, door een heerlijke goal van Mason Greenwood. Young Boys kreeg daarna echter ook voldoende kansen op de gelijkmaker.

Op slag van rust ging het mis voor Manchester United. Van de Beek leverde de bal onhandig in, waarna Fabian Rieder in één keer raak schoot. In de tweede helft, waarin Man United-doelman Dean Henderson nog werd gewisseld, kwamen beide ploegen nog tot kansen. Dat leverde echter geen doelpunten meer op: het bleef 1-1.

Wolfsburg - Lille 1-3
Het duel in Wolfsburg leverde de nummer één en laatst op in Groep G van de Champions League. Voorafgaand aan de wedstrijd had zowel Wolfsburg als Lille nog alle kans om door te gaan in het miljardenbal. Na elf minuten was het echter al raak voor de bezoekers, via spits Burak Yilmaz.

Het bleef vervolgens lang 0-1, tot de laatste twintig minuten van de wedstrijd aanbraken. In korte tijd wist Lille toen twee keer te scoren, waardoor de Fransen een knock-out uitdeelden aan Wolfsburg. De oude club van Mark van Bommel deed in de slotfase wel nog wat terug, maar is Europees uitgeschakeld. Lille gaat als groepswinnaar door in de Champions League.

Red Bull Salzburg - Sevilla 1-0
Ook bij het andere treffen in Groep G stond alles nog op het spel. In Oostenrijk werd echter maar één keer gescoord, in het voordeel van oud-Ajacieden Maximilian Wöber en Rasmus Kristensen. Noah Okafor tikte de bal in de vijftigste minuut binnen na een goede voorzet. Toen Joan Jordán ruim tien minuten later zijn tweede gele kaart incasseerde, was Sevilla kansloos. De Spanjaarden zullen na de winter Europa League-voetbal spelen. Salzburg gaat door als nummer twee in de Champions League en is de eerste Oostenrijkse ploeg ooit die overwintert in het miljardenbal.

Atalanta - Villarreal
De belangen in Bergamo waren groot: Atalanta en Villarreal zouden in een onderlinge ontmoeting uitmaken wie er door zou gaan in de Champions League. Wegens hevige sneeuwval werd het duel echter uitgesteld. De aftrap moet donderdagmiddag om 16.30 uur gaan plaatsvinden.