Waarom niet Steijn, maar Pastoor trainer Almere is: 'Maurice reageerde sportief'

Waarom niet Steijn, maar Pastoor trainer Almere is: 'Maurice reageerde sportief'

12-12-2021 08:30 Laatste update: 10:10
24

Almere City maakte woensdag de voor de buitenwacht verrassende keuze om Alex Pastoor als hoofdtrainer aan te stellen. Ook met Maurice Steijn werden gesprekken gevoerd, maar de club heeft een andere keuze gemaakt: en daarin is men niet over één nacht ijs gegaan, vertelt algemeen directeur John Bes (foto) aan VoetbalPrimeur.

Waarom heeft de club voor Alex Pastoor gekozen?
"We vinden dat Alex goed past bij zowel onze huidige situatie als waar we als club naartoe willen. We spraken voor dit seizoen al met Alex, voordat Gertjan Verbeek in beeld was, maar toen gaf hij aan er nog niet klaar voor te zijn. Hij kwam net uit Oostenrijk (na twee jaar ontslagen bij SCR Altach, red.) en was mentaal nog niet klaar voor een volgende klus. Hij wilde meer tijd aan zijn gezin besteden en dat was zeer begrijpelijk. Voor Alex voelde het nu wel goed, dus zijn we opnieuw met hem in gesprek gegaan."

Het leek erop dat Maurice Steijn de beste papieren had, waarom dan toch de keuze voor Alex Pastoor?
"Dat Maurice de topkandidaat was, was meer een suggestie van de media. We hebben natuurlijk niet alleen met Maurice gesproken, maar met meerdere kandidaten. Het is Alex geworden omdat hij een aantal competenties heeft die belangrijk voor ons zijn en omdat hij het beste bij de ontwikkeling van de club past, in combinatie met het contract voor anderhalf jaar. Met Maurice hebben we ook hele goede gesprekken gehad en dat gevoel was wederzijds, maar je moet keuzes maken. Je kunt niet twee hoofdtrainers op de bank zetten. We hebben voor Alex gekozen."

Maurice Steijn vertelde bij ESPN dat hij een goed gevoel had na de gesprekken, hoe reageerde hij op de afzegging?
"Ik heb dat ook gezien en vind dat Maurice het uitstekend verwoord heeft. Want hoe hij het schetste, zo was het ook. We hebben goede gesprekken gehad en het gevoel was van beide kanten goed, maar dat wil niet zeggen dat het goede gevoel er bij andere kandidaten niet was. Maurice wist dat we met meerdere kandidaten in gesprek waren. Hij vindt het uiteraard jammer, maar reageerde er heel sportief op."


Klopt het dat de club aanvankelijk iemand voor de korte termijn zocht?
"We hebben intern geëvalueerd en gekeken naar de komende jaren. Een half jaar was een optie geweest, maar gaandeweg ontstond een voorkeur voor een meer structurele oplossing en hebben we gekozen voor anderhalf jaar. Daar vonden we Alex het beste bij passen."

Promotie lijkt voor dit seizoen lastig te worden: wat is de taak die Alex Pastoor gekregen heeft? 
"Promotie willen we niet koppelen aan een jaartal. Over ons wordt vaak gezegd dat we móéten promoveren, maar het enige dat wij als jonge club moeten, is beter worden op alle fronten. Dan gaat het dus niet per se over de ranglijst - want zoals je dit jaar weer ziet, heb je daar weinig grip op - maar wel over de algemene ontwikkeling van de club. Dat gaat goed, maar op technisch vlak valt er voor ons nog veel te winnen. Ik denk dat Alex daar een belangrijke schakel in gaat zijn."

"Hij kan ons in meerdere opzichten verder brengen. We hebben binnen de club veel talent rondlopen in zowel de trainersstaf, performance staf als de jeugdopleiding. Voor hen zie ik in Alex een enorme meerwaarde langs wie zij zich verder kunnen ontwikkelen. Het is daar de afgelopen jaren onrustig geweest en daarom is het belangrijk dat er iemand komt die daar de rust kan bewaren, zijn stempel kan drukken en de reeds aanwezige expertise kan uitnutten."



In hoeverre heeft de club koers moeten wijzigen door de slechte seizoensstart?
"Niet. We gaan door met waar we mee bezig waren en de club groeit ook gewoon door. Ondanks de slechte positie op de ranglijst en de coronasituatie maken we op meerdere vlakken nog steeds de benodigde stappen, bijvoorbeeld op commercieel en maatschappelijk gebied. Het is duidelijk dat het eerste elftal niet draait zoals verwacht. Aan de andere kant, in de jeugdopleiding gaat het hartstikke goed. Het vlaggenschip van Almere City staat bovenaan in de Eredivisie voor O21-teams en veel jonge spelers hebben dit jaar hun debuut gemaakt in het eerste elftal. Onderaan de streep is dat misschien wel meer waard dan een goede ranking in de competitie."

Uiteindelijk gaat het toch om de prestaties van het eerste elftal?
"Daar word je als club uiteindelijk op afgerekend, dat moge duidelijk zijn. Maar het is mooi om te zien dat de basis voor succes voor de komende seizoenen gelegd wordt. En als wij er in slagen om, net als in de afgelopen vijf jaar, ieder seizoen weer onze doelstellingen buiten de lijnen te blijven halen, dan wordt de kans op sportief succes alleen maar groter. Maar de resultaten op het veld moeten op korte termijn natuurlijk ook beter worden."

Is promotie naar de Eredivisie nog een doel voor de korte termijn?
"Onze overtuiging is dat als we doen wat we doen, sportief succes onvermijdelijk is. Het komt zoals het komt en we koppelen daar ook geen jaartal aan. Het is niet zo dat we per se binnen anderhalf jaar moeten promoveren. Bij onze huidige positie bast bescheidenheid. We blijven doorgaan met alles dat goed gaat, proberen te veranderen wat beter moet en daarmee alle voorwaarden te scheppen die bijdragen aan sportief succes, dat uiteindelijk moet leiden naar de Eredivisie."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)