Vitesse komt met langverwacht statement: 'Een bijzonder onwenselijke situatie'

Vitesse komt met langverwacht statement: 'Een bijzonder onwenselijke situatie'

09-12-2021 15:30 Laatste update: 15:44
127

Vitesse is bijzonder ontstemd over de opmerkelijke gang van zaken in de Conference League. De wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennes gaat niet door, terwijl Vitesse donderdag wel gewoon moet spelen tegen NS Mura. Dat riekt naar competitievervalsing.

Vitesse strijdt met Tottenham om een plek in de volgende ronde. Tottenham weet precies welk resultaat het nodig heeft als het de wedstrijd tegen Stade Rennes later mag spelen. Daardoor ontstaat er voor Vitesse een bijzonder 'onwenselijke situatie'. De club spreekt in een statement van een 'zeer vervelende ontwikkeling'.

Volgens de regels van de UEFA moeten alle wedstrijden in de laatste speelronde op hetzelfde tijdstip worden gespeeld. Er is een bepaling voor onvoorziene omstandigheden, 'maar het gaat hier om zeer grote belangen voor clubs waarbij een eerlijk competitieverloop te allen tijde moet zijn gewaarborgd', laat Vitesse weten. 

'Vitesse heeft (nog) geen officieel bericht van de UEFA ontvangen over de gevolgen van de afgelasting in Londen voor Vitesse vs NS Mura. De Europese voetbalbond lijkt er derhalve van uit te gaan dat het duel in Arnhem 'gewoon' gespeeld zal worden. Mocht Tottenham Hotspur vs Stade Rennais FC wél naar een later moment verplaatst worden, dan is dat sportief gezien een aanzienlijk nadeel voor Vitesse, omdat beide ploegen sterk afhankelijk zijn van elkaars resultaat', schrijft Vitesse, dat de coronauitbraak bij Tottenham wel bijzonder betreurt.

Vitesse benadrukt het belang van gelijktijdig met Tottenham spelen, maar het kan voor de club nóg nadeliger zijn om de wedstrijd tegen NS Mura níet te spelen, mocht de UEFA besluiten dat er gewoon gespeeld moet worden. 'Spelen is in dat geval een verstandigere optie dan weigering, hetgeen consequenties met zich kan meedragen. Maar bovenal hoort deze keuze niet bij Vitesse, maar bij de UEFA te liggen. In het kader hiervan heeft Vitesse de Europese voetbalbond ook een aantal vragen gesteld en aangegeven dat het bereid is om concrete oplossingen te onderzoeken. Alles met het doel om een gelijkwaardig en eerlijk speelveld voor alle teams in de poule te creëren.'

Vitesse laat weten dat het in welk ander geval alles op alles wil zetten om het statement 'óp het veld te maken, in plaats van daarbuiten'. 'De droom van Europese overwintering leeft nog steeds en Vitesse gaat meer dan honderd procent geven om deze waar te maken!'