'Overmars zei meteen: Ik stort morgen helft van het bedrag terug. Dat is briljant'

'Overmars zei meteen: Ik stort morgen helft van het bedrag terug. Dat is briljant'

12-12-2021 08:00 Laatste update: 10:09
Eredivisie 107 Reacties

Ajax maakte zijn fans deze week blij met belangrijk contractnieuws: directeur voetbalzaken Marc Overmars verlengde zijn contract en ligt nu tot medio 2026 vast in Amsterdam. De oud-buitenspeler wordt geroemd om zijn vermogen om de beste deals uit het vuur te slepen, maar hoe is het om met Overmars aan de onderhandelingstafel te zitten? Die vraag beantwoordt VoetbalPrimeur in een tweeluik voor je: ervaringsdeskundige Hans Nijland komt als eerst aan het woord.

Overmars houdt zich al sinds 2012 bezig met het samenstellen van de selectie bij Ajax. De directeur sloot in die tijd veel deals, die vaak goed uitpakten. Ook Nijland kreeg te maken met Overmars. Hij was 23 jaar lang algemeen directeur bij FC Groningen en bemoeide zich met transfers. Nijland heeft bijzonder veel deals gesloten met Overmars: na onderhandelingen tussen de twee directeuren maakten onder meer Danny Hoesen, Mateo Cassierra, Deyovaisio Zeefuik, Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa de overstap van Ajax naar het hoge noorden. Richairo Zivkovic bewandelde in de zomer van 2014 de omgekeerde weg voor ruim twee miljoen euro.

"Overmars is een zakenman pur sang", begint Nijland tegenover VoetbalPrimeur over zijn oude concullega. "Hij snapt als geen ander hoe de wereld werkt. Daarbij moet je een ander ook iets gunnen. In deze business kom je elkaar altijd namelijk weer tegen. Ik vond het altijd een feest om te onderhandelen met Marc. Met hem kon ik reële deals sluiten."

'Overmars zei: ik stort morgen helft van bedrag terug'
Vervolgens geeft Nijland een inkijkje in de onderhandelingen die hij voerde met Overmars. "Ik sprak in de avonduren regelmatig met Marc af in eetcafé De Posthoorn in Epe. Marc kwam dan op zijn fietsje, ik regelde dan altijd een chauffeur. Scout Henk Veldmate (in 2016 van FC Groningen naar Ajax verhuisd, red.) zat er ook vaak bij, kan ik me nog herinneren. Dat waren gewoon ongelofelijk plezierige onderhandelingen. Voordat we over de deal spraken, hadden we het alleen maar over voetbal met een glas wijn erbij. Op een goed moment spraken we dan over de deal. Ik heb echt deals met Marc gesloten... Het was niet moeilijk en ingewikkeld: in drie minuten waren we eruit. Dat waren heel mooie constructies."

"Om een voorbeeld te noemen: in 2017 huurden we Cassierra van Ajax", vervolgt de uitgesproken Nijland. "Hij deed het niet bij ons, maar we huurden hem voor een serieus geldbedrag. We hadden dus een redelijk dure spits van Ajax in onze selectie die niet speelde en leverde. Een club als Groningen kan zich dat eigenlijk niet permitteren. Ik belde Marc daar toen over op, waarna we in De Posthoorn gingen zitten."

"Ik zei: Marc, we hebben een probleem... Marc antwoordde: dat snap ik, Cassierra. Stuur hem maar terug Hans, het gaat hem niet meer worden. Ik heb daar alle begrip voor, daar kunnen jullie ook niks aan doen. Wij hadden alleen wel al één jaar huur betaald, dus met enige schroom zei ik: ja, maar we hebben wel al betaald voor het hele jaar. Toen zei Marc Overmars meteen: Hans, ik stort morgen de helft van dat bedrag terug. Dat is briljant, het is ongekend. Maar zo werkt het wel. De ene keer win je wat en de andere keer verlies je wat."

Dat namen Nijland en Overmars heel letterlijk. "Nadat alles rondom Cassierra afgerond was, zei ik dat we ons oog hadden laten vallen op een andere speler van Ajax", vertelt Nijland. "Dat snap ik, zei Overmars. Dat is Sierhuis. Binnen een minuut of vier hadden we een huurdeal voor Sierhuis, met een koopoptie. Toen zei Marc tegen mij: ik heb het netjes gedaan met Cassierra en Sierhuis, maar wij willen wel een serieus bedrag krijgen bij de optie tot koop. Toen noemde ik een bedrag van twee miljoen, waarna Marc me aankeek en zei: ja, dat vind ik serieus, doen we. De constructie rondom Cassierra en Sierhuis was in vijf of zes minuten helemaal afgerond. Marc Overmars onderhandelt dus met de grootste clubs ter wereld, maar een relatief kleinere club als Groningen neemt hij ook hartstikke serieus. Dat is wel heel mooi."


Sierhuis als Groningen-speler in duel met Ajax-verdediger Lisandro Martínez

'Overmars heeft een ongelofelijk voordeel'
Nijland en Overmars deelden het altijd als er kapers op de kust waren voor spelers die ze op het oog hadden. "We stelden elkaar van veel zaken op de hoogte. Toen PSV kwam voor Doan, heb ik Marc gewaarschuwd. Zo werkt dat als je een hele goede relatie hebt. Twee jaar geleden waren wij geïnteresseerd in Sven Botman, net als sc Heerenveen. Toen zei Marc ook keurig tegen mij: Hans, kijk uit, je bent niet de enige. Ook Heerenveen is in de markt."

Nijland ziet een groot verschil tussen de tijd voordat Overmars in het bestuur zat bij Ajax en nu. "Ik heb ook zaken gedaan met het Ajax van voor Overmars en Van der Sar, met Martin van Geel en Maarten Fontein. Toen onderhandelden we over transfers van onder meer Luis Suárez en Bruno Silva. Dat ging met het mes tussen de tanden. Als kleinere club kreeg je ook het gevoel dat je niet serieus werd genomen. Bij Marc is dat niet zo. Bij dit Ajax zie je dat er een team zit dat heel goed op elkaar ingespeeld is. Als buitenstaander proef en merk je dat gewoon. Ik weet zeker dat Overmars ook veel verantwoordelijkheid neerlegt bij zijn mensen, dat is de grote kracht."

Toen Overmars begon als directeur spelerszaken bij Ajax, zag Nijland al talent bij de geboren Gelderlander. "Marc Overmars heeft een ongelofelijk voordeel", stelt de oud-directeur van Groningen. "Hij was een absolute topvoetballer. Niet elke topvoetballer is ook een goede directeur, máár qua onderhandelen hoefde je Marc ook niks meer te leren. Hij had zich op dat vlak al bewezen op andere manieren, bijvoorbeeld in het onroerend goed."

'Kreeg héél duur cadeau van Overmars: een Ajax-pen'
Al jaren heeft Overmars een kenmerkende bijnaam: Marc Netto. "Dat vind ik wel passend, maar dat zeg ik met een knipoog", stelt Nijland. "Overmars was aanwezig bij mijn afscheidsreceptie bij Groningen, wat ik erg waardeer. Daar heb ik een héél duur cadeau van hem gehad: een Ajax-pen", lacht hij. "Marc is wel redelijk zuinig. Als we in De Posthoorn kwamen, liet hij mij regelmatig de wijntjes en gehaktballen betalen. Dat vond ik nooit erg, want hij gunde ons zo vaak de handel. Als ik dan een keer een gehaktbal of wijntje moet betalen, vind ik dat geen enkel probleem."

Nijland kon dus meer dan goed opschieten met Overmars en de twee hebben nog steeds contact. "Marc is een man van heel weinig woorden. Ik app nu wel eens met hem, maar dat is soms niet meer dan ja, nee et cetera. Al met al heb ik echt louter goede ervaringen met Overmars als onderhandelaar en als zakenman."

Binnenkort vertelt voormalig FC Twente-directeur Jan van Halst over zijn ervaringen met Marc Overmars in de veelbesproken Hakim Ziyech-deal. 

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s