Borst over Sparta-pijnpunten: 'Ajax betaalt nog 3 ton, Feyenoord rooft alles weg'

Borst over Sparta-pijnpunten: 'Ajax betaalt nog 3 ton, Feyenoord rooft alles weg'

12-12-2021 09:45 Laatste update: 10:18
179

Sportschrijver en Sparta-supporter Hugo Borst heeft zaterdag in De Eretribune zijn visie over het vertrek van zijn vriend Henk van Stee gegeven. De technisch directeur lag intern al langere tijd onder vuur en stapte onlangs op, na een clash met algemeen directeur Manfred Laros.

De invulling van de jeugdopleiding was één van de pijnpunten op Het Kasteel. "Als je weet dat Henk er al vier jaar heeft gezeten: pas in maart had hij de zeggenschap over de jeugdopleiding. Tot die tijd zat dat onder de eindverantwoordelijkheid van Manfred Laros", aldus Borst. "Die jeugdopleiding is de levensader van Sparta, altijd geweest, maar die functioneerde niet."

De inmiddels overleden Pim Verbeek heeft toen de opleiding doorgelicht: volgens Borst leverde dat een 'pijnlijk dossier' op. "Verbeek zei daarbij: ik spreek mijn ernstige twijfels uit over Dolf Roks, toen hoofd jeugdopleidingen. En die is ook onmiddellijk ontslagen, op het moment dat Henk daar na drie jaar zeggenschap over kreeg. Niet omdat Henk Dolf Roks een nare man vindt, integendeel: maar Henk is direct, het functioneerde niet. En op basis daarvan heeft hij gezegd: ontslagen." Volgens Borst was het contract van Roks eerder 'achter de rug van Van Stee' verlengd door Laros.

'Er komen geen Eredivisie-spelers meer aan'
Van Stee maakte zich met de kwestie-Roks intern niet populair. De TD hield er sowieso een andere visie op na dan andere stromingen binnen de club, stelt Borst: waar Van Stee wilde doorgroeien naar de middenmoot van de Eredivisie, stelde Laros zich tevreden met handhaving. Sparta moest bovendien ieder jaar een speler verkopen, om financieel te overleven. Dat zag Van Stee echter niet zomaar gebeuren. "Henk heeft nu gezegd: er komt niets aan, alles is weg geroofd. Er komt in de jeugd van Sparta geen fatsoenlijk talent door. De komende tijd kan Sparta op Eredivisie-niveau geen spelers meer verwachten."

Sparta valt buiten het zogeheten 'herenakkoord', waarin de grote clubs van Nederland afspraken om geen jeugdspelers van elkaar over te nemen. "Ajax is zo fatsoenlijk om drie ton uit te trekken en dan mogen ze wat keuzes maken uit de goede spelertjes. Feyenoord rooft de boel bij de jongetjes van zeven, acht, negen, tien jaar helemaal leeg. Ze staan te kijken, alle jongetjes met talent worden daar toegevoegd, voor niets. Keihard, zo is de wereld. Nou, Henk had daar een heel plan voor gemaakt. Jeroen Rijsdijk was inmiddels de nieuwe hoofd jeugdopleidingen, hij heeft wat trainers vervangen, scouting. En dat zijn de mensen die zijn gaan klagen, die hij eruit had gegooid..."

Het gesprek met Laros was de druppel die de emmer over deed lopen voor Van Stee. "Op eigen gezag heeft Manfred Laros twee weken geleden gezegd: Henk, kom naar mijn bureau. En die heeft hem de mantel uitgeveegd. Henk boos, hartstikke moe, dus dat werd een clash. Hij heeft zich ziekgemeld, zo werkt dat. En toen ging hij nadenken: ik heb het hier niet naar mijn zin, ik heb geen basis van vertrouwen met Manfred Laros, ik kan niet mijn plan verwezenlijken met mijn geliefde Sparta."