Ajax gaat onderuit tegen AZ en biedt PSV uitgelezen kans op koppositie

12-12-2021 18:45 Laatste update: 18:53
387

PSV kan de grote winnaar van het weekend worden: Ajax heeft zondag in de Eredivisie-kraker tegen AZ de tweede nederlaag van het seizoen geleden, terwijl Feyenoord eerder op de zondag al morste. Het werd 1-2 in Amsterdam.

Ajax speelde dinsdagavond de laatste groepswedstrijd in de Champions League, thuis tegen Sporting Portugal, en had dus twee dagen langer rust dan AZ. In de eerste helft was daar echter niets van te merken. De Alkmaarders legden veel energie in de wedstrijd, waardoor de Amsterdammers geen moment in het spel kwamen. Het zorgde voor een groot gebrek aan kansen.

Het scenario van de doelpuntloze remises tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles doemde op, maar in de tweede helft kwam Ajax beter voor de dag. Het was evenwel AZ dat op voorsprong kwam. Yukinari Sugawara ontsnapte aan buitenspel, legde de bal terug op Vangelis Pavlidis en de Griekse spits ramde de bal hard en hoog in het doel.

Voor Ajax-doelman betekende de AZ-goal het einde van een bijzondere reeks: sinds 3 oktober was hij niet meer gepasseerd in een Eredivisie-wedstrijd. Kort na de openingstreffer van Pavlidis maakte Owen Wijndal zelfs de 0-2 voor AZ, maar de aanvoerder werd teruggefloten vanwege buitenspel.

Ajax leek eindelijk wakker en creëerde opeens de ene na de andere kans. Sébastien Haller vond eerst nog doelman Peter Vindahl op zijn weg, maar sloeg na 73 minuten alsnog toe: de clubtopscorer tikte een lage voorzet van Dusan Tadic binnen.

AZ leek moegestreden en rijp voor de sloop, maar niets bleek minder waar: na 82 minuten hielp Zakaria Aboukhlal zijn ploeg aan een nieuwe voorsprong. Wijndal ontsnapte aan de aandacht van Antony en Jurriën Timber en bood Aboukhlal een niet te missen kans. In de slotfase wist Ajax het niet meer om te draaien, ondanks een goal in de 94ste minuut van Perr Schuurs. De invaller stond buitenspel.

Het is de tweede keer dit seizoen dat Ajax verliest. Het verschil met nummer twee Feyenoord is nu verdwenen. Bij een overwinning op NEC (aftrap 20.00 uur) komt PSV één punt boven Ajax. Volgende week staat de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma.