AZ wint geflatteerd en drukt geplaagd Willem II verder in de zorgen

18-12-2021 21:53
34

AZ heeft een ruime, maar geflatteerde zege geboekt op het geplaagde Willem II. De Tricolores werden pas laat op de knieën gedwongen door de thuisploeg: 4-1.

Willem II verloor al zes competitieduels op rij en probeerde in het AFAS Stadion dan ook de rijen gesloten te houden, maar al snel vond AZ gaatjes in de Tilburgse defensie. Jesper Karlsson trof uit een vrije trap de lat via de vingertoppen van Timon Wellenreuther, maar Dani de Wit had na negen minuten meer geluk. De middenvelder ontsnapte aan buitenspel en sloeg toe: 1-0.

AZ dicteerde daarna het spel, terwijl Willem II zich vooral beperkte tot tegenhouden. De ploeg van coach Fred Grim gaf zich echter niet zomaar gewonnen, knokte voor elke meter en na een vlotte aanval was Max Svensson plots dicht bij de gelijkmaker. Doelman Peter Vindahl Jensen bracht echter redding op de inzet van de Zweed. Het deed het Tilburgse vertrouwen duidelijk goed, want de bezoekers drongen daarna iets meer aan. Dat werd beloond met de 1-1 na balverlies van AZ. Ringo Meerveld stuurde meteen Elton Kabangu weg, die raak schoot.

In de tweede helft gingen de Alkmaarders op zoek naar een nieuwe voorsprong. Vangelis Pavlidis deed zijn oude ploeg bijna pijn na een schitterende actie. De Griek ging op Wellenreuther af, maar stiftte net voorlangs. Een minuut later kreeg Kabangu een kans aan de andere kant, maar hij miste de bal. Ook in het vervolg had hij het vizier niet op scherp staan, na weer een goede steekpass van Meerveld. Vindahl pareerde uitstekend.

Het bleef daarmee spannend. AZ zocht naar de 2-1, maar ook de bezoekers loerden op kansen. Een kwartier voor tijd werd AZ de drie punten in de schoot geworpen. Nikos Michelis hield vast en de VAR riep arbiter Allard Lindhout naar het scherm. Michelis kreeg rood en invaller Gudmunsson verzilverde de strafschop door de bal via de binnenkant van de paal én Wellenreuther binnen te schieten. Daarmee was het verzet van Willem II gebroken. Gudmundsson sloeg nog twee keer toe, maar een hattrick was het niet doordat de penalty op naam kwam van Wellenreuther.

AZ zal er niet om malen. De ploeg van Pascal Jansen zet zijn opmars voort en klimt voorlopig naar de vijfde plek. De eerste seizoenshelft wordt dinsdag afgesloten met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Het ongelukkige Willem druipt af met zijn zevende nederlaag op rij. De ploeg van Grim treft woensdag nog NEC.