Feyenoord en Ajax op rapport: één 7,5 voor Álvarez en negen onvoldoendes

Feyenoord en Ajax op rapport: één 7,5 voor Álvarez en negen onvoldoendes

19-12-2021 17:00
120

Eén schot op doel voor Feyenoord, één rake penalty voor Ajax plus een eigen doelpunt van Marcos Senesi: zo'n Klassieker was het dus. Naar deze wedstrijd werd maandenlang uitgekeken, maar heel veel viel er niet te genieten: VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na de niet bepaald onvergetelijke 0-2 in De Kuip.

Feyenoord
Justin Bijlow – 5,5: Soms heb je als keeper van die middagen... Eén keer gepasseerd door een teamgenoot en één keer vanaf de penaltystip: verder nauwelijks iets te doen, maar wel twee tegengoals. De nederlaag was Bijlow uiteraard niet aan te rekenen.

Marcus Pedersen – 6: Eén van de exponenten van het energieke Feyenoord dit seizoen. De Noor moest tegen Ajax wat meer zijn momenten kiezen, kwam zo nu en dan gevaarlijk door en stichtte ook gevaar, maar was niet altijd gelukkig in de eindpass. Dat gold overigens voor meerdere spelers.

Lutsharel Geertruida – 7: Gernot Trauner is de misschien wel beste Feyenoorder van dit seizoen, maar de afwezige Oostenrijker werd probleemloos vervangen door Geertruida. Sébastien Haller had geen makkelijke middag tegen de centrale verdediger.

Marcos Senesi – 4: Onthoud deze alvast voor een pubquiz over een jaar of tien: welke Feyenoord-verdediger maakte ooit in één kalenderjaar twee eigen goals in verschillende Klassiekers? Van Senesi werd jarenlang – en dat was ook niet onterecht – gehoopt dat hij voor de duurste uitgaande Feyenoord-transfer ooit zou zorgen. Die kans is dit seizoen echter niet toegenomen en zeker na deze Klassieker zullen de internationale scouts wel twee keer nadenken.

Tyrell Malacia – 7: 2-1 tegen Antony. Vorig seizoen had hij de Braziliaan in Amsterdam in zijn broekzak zitten, maar kreeg hij tijdens de 'return' in De Kuip rood. Zondag was Malacia Antony weer de baas: de Braziliaan had bij vlagen moeite om zijn frustraties te beheersen en dat is de verdienste van Malacia.

Fredrik Aursnes – 5,5: De Noor is sowieso geen speler die opvalt bij het grote publiek. Zondag kon hij ook niet het verschil maken en zijn naam werd weinig genoemd door commentator Mark van Rijswijk: deze Klassieker in het algemeen en de bijdrage van de Noor zullen sowieso niet lang in het collectieve geheugen blijven hangen.

Guus Til – 6: Een voldoende voor vlijt en gemaakte meters, zowel in offensief opzicht als in het ontregelen van de Ajax-opbouw. Bij beslissende momenten was hij echter niet betrokken.

Orkun Kökcü – 5,5: Eén van de revelaties bij Feyenoord dit seizoen. De nieuwe nummer tien kon de middelmaat echter ook niet ontstijgen, ondanks een slim passje op zijn tijd.

Jens Toornstra – 4,5: Vanaf de rechterflank kon hij niet het verschil maken. Wrang genoeg kon hij meer betekenen voor Ajax dan voor zijn eigen ploeg. Het was namelijk Toornstra's totaal onnodige balverlies, dat de 0-1 inleidde: opvallend dat juist hem dat overkwam.

Bryan Linssen – 4,5: Hij mocht zich meten met Haller, collega-topscorer van Nederland, maar Linssen beleefde een frustrerende middag. De gehavende Ajax-defensie bleef overeind en Linssen kreeg geen poot aan de grond.

Luis Sinisterra – 5: De aangewezen man om de Ajax-burcht met een individuele actie op te blazen, maar het zat er niet in voor Sinisterra. Afgezien van een enkele fraaie crosspass kwam hij nauwelijks in het stuk voor. Na één helft zat zijn wedstrijd erop, hoogstwaarschijnlijk wegens fysieke ongemakken.

Invallers
Reiss Nelson – 5,5: Kwam bij rust binnen de lijnen voor Sinisterra en zorgde direct voor dreiging. Dankzij de entree van de Engelsman mocht Feyenoord heel even weer hopen op een resultaat, maar het ging steeds mis in de eindpass en Nelson veroorzaakte bovendien een penalty.

Cyriel Dessers – 5: Mister 92 speelde het laatste kwart, als vervanger van Linssen, en scoorde meteen na zijn invalbeurt, maar toen was er gefloten voor buitenspel. Het kan niet elke week feest zijn voor de Belg.

Alireza Jahanbakhsh – x: Kwam er in de slotfase in voor Pedersen en speelde te kort voor een beoordeling.

Ajax
Remko Pasveer – 6,5: Andre Onana is sinds anderhalve maand weer speelgerechtigd, maar door de aanwezigheid van Pasveer is er niemand die daarom maalt. En dat is minder gek dan het klinkt: hij had ook niet veel te doen, maar afgezien van één onbezonnen avontuur buiten het strafschopgebied keepte de onbetwiste nummer één onder de Ajax-lat een soevereine wedstrijd.

Jurriën Timber – 5,5: Twintig minuten voor tijd moest hij naar de kant, nadat hij noodgedwongen naar de rechtsbackpositie was verhuisd. Met name na rust moest hij af en toe letterlijk op de tanden bijten, met de wendbare Nelson tegenover zich.

Perr Schuurs – 7: Eén keer kwam hij heel goed weg, toen de bal via zijn dijbeen tegen arm aan stuiterde. De vooraf minst onomstreden Ajacied kan echter terugkijken op een uitstekende wedstrijd, in verdedigend opzicht en aan de bal.

Lisandro Martínez – x: Zijn Klassieker zat er na een kwartier al op, door fysieke ongemakken aan het bovenbeen. Speelde te kort voor een beoordeling.

Daley Blind – 7: Na het wegvallen van Martínez verhuisde Blind weer van de linksbackpositie naar het hart van de verdediging. Daar bewees hij dat Ajax een luxeprobleem heeft, met twee van zulke opties voor de positie van linker centrale verdediger: de ervaren Blind hield de Ajax-verdediging bij elkaar.

Edson Álvarez – 7,5: Het was typisch zo'n wedstrijd waarin de Mexicaanse controleur zich kon onderscheiden. Keer op keer wist hij zijn verdedigers te ondersteunen en stond hij op precies de goede plek om een potentieel gevaarlijke Feyenoord-aanval in de kiem te smoren.

Steven Berghuis – 6: Hij kon lachen na het langverwachte weerzien met zijn oude Feyenoord-collega's. Berghuis heeft absoluut wel eens beter gespeeld, maar leidde met een prima opening wel de eerste Ajax-treffer in.

Ryan Gravenberch – 5: Iedereen ziet zijn talent, maar het verschil maakte hij ook in deze topper niet. Dat hoeven we ook nog niet te verwachten van de negentienjarige middenvelder, maar hij zal nog wel wat stapjes moeten zetten, voordat hij rijp is voor een toptransfer.

Antony – 4,5: Dat hij het moet doen zonder maatje Noussair Mazraoui, scheelt uiteraard een slok op een borrel. Maar na Owen Wijndal bleek ook Malacia een pittige tegenstander voor Antony. Hoeveel moois hij ook heeft laten zien dit seizoen, dit is de tweede matige beurt op rij: en daar doet zijn steekpass waar uiteindelijk de 0-2 uit kwam niets aan af.

Sébastien Haller – 4,5: Wat voor de ene topscorer uit Neeritter gold, gold ook voor die andere topscorer uit Ris-Orangis: totaal onzichtbaar en in de tang bij de verdediging van de tegenstander.

Dusan Tadic – 5: Hij hoeft helemaal niet goed te spelen om goud waard te zijn voor Ajax. Ook van de Serviër hebben we niet veel vernomen, maar hij kan toch weer een 'assist' en den doelpunt bijschrijven. Toch weer heel knap, na zo'n armoedige wedstrijd.

Invallers
Nicolás Tagliafico – 6: Hij is dit seizoen buiten de boot gevallen, maar moest er al vroeg toch weer staan, nadat landgenoot Martínez de strijd moest staken. Tagliafico moest er weer even in komen: vlak na zijn entree veroorzaakte hij bijna een tegendoelpunt. In de loop van de wedstrijd kwam hij er toch weer beter in.

Davy Klaassen – 6: Loste na een uur spelen Berghuis af, op een moment dat Ajax allang niet meer geïnteresseerd was in mooi voetbal en alleen nog de punten over de streep wilde trekken. Dat lukte, met Klaassen als degelijke invaller.

Devyne Rensch – x: Maakte als vervanger van Timber de wedstrijd vol en speelde te kort voor een beoordeling.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie