Bekerloting: Excelsior Maassluis is niet zo blij met Ajax als tegenstander

Bekerloting: Excelsior Maassluis is niet zo blij met Ajax als tegenstander

20-12-2021 09:18 Laatste update: 09:22
26

Voor veel amateurclubs is een bekerwedstrijd tegen Ajax een absoluut hoogtepunt: Excelsior Maassluis-trainer Dogan Corneille had zaterdag toch liever een andere tegenstander uit de koker zien komen bij de bekerloting. Niet omdat hij iets tegen Ajax heeft, wel omdat hij nog een ronde verder wil komen.

Excelsior Maassluis staat door de knappe bekerwinst op FC Emmen in de achtste finale van de KNVB Beker, waarin Ajax wacht. "Ik hoopte hier absoluut niet op", zegt Corneille desondanks eerlijk tegen VoetbalPrimeur. "In een lege Johan Cruijff Arena spelen tegen een ploeg die ongenaakbaar is.. Je hebt één procent kans dat je resultaat haalt. Daar moet je natuurlijk voor gaan en echt alles voor geven, dat vind ik wel, maar dit is het eerste wat bij mij naar boven kwam. Sommige jongens hoopten hier wel op en dat snap ik goed, voor hen is het fantastisch om in de Arena te spelen. Maar nee, ik had Ajax liever helemaal niet gehad."

Omar El Baad, bekend van Feyenoord en SC Cambuur, denkt er hetzelfde over. "Het is superleuk om tegen Ajax te spelen. Aan de andere kant: iedere wedstrijd zou zwaar zijn. De kans dat we DVS'33 zouden krijgen, was klein. En voor de rest waren het profclubs. Als we NAC Breda hadden gehad, was het een vergelijkbare wedstrijd als tegen Emmen geworden, maar Telstar had ik wel willen hebben. Daar hadden wij wel van kunnen winnen."

'Liever een andere tegenstander'
El Baad onderstreept de woorden van Corneille: een lege Johan Cruijff Arena is een behoorlijke smet op een voor Excelsior Maassluis grote wedstrijd. "Dat is heel jammer. Áls je met Excelsior Maassluis in de achtste finale tegen Ajax moet, dan liever in een vol stadion. Of je er nou af gaat of niet, dan heb je tenminste iets meegemaakt. Alles beter dan dit. Ik weet niet of we thuis meer kans zouden hebben gehad, maar ik denk dat het voor Ajax een stuk moeilijker was geweest op het kunstgrasveld in Maassluis. De meeste spelers staan erin zoals ik en de trainer: liever een andere tegenstander in de hoop dat je nog een ronde verder had kunnen komen, maar het is niet anders."


Spelers Excelsior Maassluis vieren de bekerwinst op FC Emmen

BVV Barendrecht-trainer Richard Elzinga, de vorige bekertegenstander van Ajax, verklaarde meerdere malen dat het om 'herinneringen maken' ging en dat sportief resultaat niet op één stond. "Achteraf zal ik dat misschien zeggen, maar in eerste instantie wil ik nog een ronde verder komen", zegt Corneille. "De kans dat je van DVS'33, Telstar, NAC Breda, ADO Den Haag of zelfs PEC Zwolle wint is nou eenmaal groter, dus daar hoopte ik op."

Clubs die nog actief zijn in de KNVB Beker, krijgen van de overheid ontheffing om ook in de avonduren te trainen. Wat Corneille betreft verdienen clubs uit de Tweede Divisie (Jacks League) en Derde Divisie sowieso de profstatus. "Die moet je onder profsport hangen, het is allemaal semiprofessioneel. Dat zie je ook terug in het voetbal. We hebben in de voorbereiding van Telstar en Excelsior gewonnen, dus in de basis is het verschil echt niet zo heel groot. Als mijn spelers vijf of zes keer per week trainen, halen we er nog veel meer uit. Het is de trainingsarbeid die het verschil maakt."

'Max Verstappen werd ook wereldkampioen'
Amateurclubs blijken echter tot veel in staat als ze tegen proflcubs spelen. Telstar had een verlenging nodig tegen Spakenburg en Excelsior Maassluis wist bij Emmen zelfs te stunten. "Een amateurclub kan met een gesloten defensie spelen", zegt Corneille. "Ajax loopt zich ook stuk op Go Ahead Eagles en FC Twente, ploegen die resultaat hebben gehaald door in te zakken. AZ heeft tachtig minuten alleen maar gemetseld, dan is het ook voor Ajax lastig. Als wij dat goed uitvoeren, heeft ook FC Emmen het moeilijk. Die hebben maar drie kansen gehad."

"Ajax zal heel hoog op onze helft komen te staan en als ze de bal verliezen, zitten ze er bovenop, maar heel af en toe zijn ze te laat. Tegen iedere ploeg krijg je een kans, ook Barendrecht. Dus wie weet, je moet in wonderen geloven. Ik heb Max Verstappen ook in onmogelijke positie wereldkampioen zien worden", zegt Corneille.

Ook El Baad hoopt stiekem op een stuntje. "Iedereen heeft zin in de wedstrijd, het zou leuk zijn als we mee kunnen doen met Ajax. Ik heb met Cambuur in de achtste finale al eens van Ajax gewonnen (in het seizoen 2016-2017, Cambuur haalde toen de halve finale, red.). Het verschil was wel dat ze op ons kunstgrasveld speelden, maar toch. Misschien krijgen we één corner, koppen we die binnen en houden we het dicht, het kan zomaar gebeuren."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)