Zeven conclusies: Kuyt-record uit zicht voor Senesi, Ajax snakt naar Kerstmis

Zeven conclusies: Kuyt-record uit zicht voor Senesi, Ajax snakt naar Kerstmis

19-12-2021 17:55 Laatste update: 18:08
40

0-1 door een eigen goal van Marcos Senesi, 0-2 door een penalty van Dusan Tadic en dat was het wel: het was al maandenlang reikhalzend uitkijken naar deze editie van Feyenoord-Ajax, maar de nababbel zal niet erg lang duren. Desondanks benoemt VoetbalPrimeur zeven discussiepunten na deze Klassieker.

Maandenlang opgebouwde voorpret in één klap weg
Eigenlijk begon de voorbeschouwing al in juli, toen het competitieprogramma bekend werd gemaakt: uitgerekend op de verjaardag van Steven Berghuis zou het herboren Feyenoord titelhouder Ajax ontvangen. De ontvangst van de Ajax-bussen – het waren er inderdaad twee, handigheidje van de autoriteiten – deed ook vermoeden dat we een strijd op het scherpst van de snede zouden krijgen. Maar toen begon de wedstrijd zelf... De aftrap beloofde niet veel goeds en in de daaropvolgende anderhalf uur was het afzien in de lege Kuip.

Feyenoord en Ajax houden elkaar in bedwang
In tactisch opzicht was de wedstrijd nog wel interessant. Beide teams willen iedere week hun tegenstander de wil op leggen, maar slaagden daar allebei niet in. De aanvallers van Feyenoord en Ajax legden het eigenlijk anderhalf uur lang tegen de verdedigers van Ajax en Feyenoord. In dat opzicht verdienen vooral Lutsharel Geertruida, Tyrell Malacia, Perr Schuurs, Edson Álvarez en Daley Blind toch nog de complimenten.

Kuyt-record voorlopig uit zicht voor Senesi
En Senesi dan? Tja... Aan het begin van dit jaar stak hij er nog met kop en schouders bovenuit tijdens De Klassieker in Amsterdam. 'Feyenoord verkocht Dirk Kuyt in de zomer van 2006 aan Liverpool en incasseerde toen achttien miljoen euro. Dat record staat ruim veertien jaar later nog steeds, maar zou binnenkort kunnen sneuvelen', schreven wij toen. 'Als er geen gekke dingen gebeuren, gaat Feyenoord Senesi voor een mooi bedrag verkopen.' Maar zoals dat meestal gaat in de voetballerij, ziet de wereld er inmiddels totaal anders uit. Uiteraard heel flauw om hem op één lullige eigen goal te pakken, maar dat is ook precies wat de scouts van buitenlandse topclubs doen. Achttien miljoen gaat Feyenoord in elk geval niet vangen voor een Senesi in deze vorm.

Winterstop komt precies op tijd voor Ajax
Noussair Mazraoui kon al niet meedoen en toen vielen ook Lisandro Martínez en Jurriën Timber uit. De penalty die Ajax tien minuten voor tijd kreeg, was een geschenk uit de hemel voor de Amsterdammers: Ryan Gravenberch kon ook niet meer en we zullen nooit weten hoe de reserveverdediging zich had gehouden, als er nog daadwerkelijk een slotoffensief van Feyenoord was gekomen. Nog één tussendoortje tegen Fortuna Sittard en dan zit de bomvolle eerste seizoenshelft erop.

Ook Feyenoord niet okselfris
De agenda van de thuisploeg puilde ook uit. Dat Feyenoord niet zijn gebruikelijke niveau haalde tegen Ajax, was ook niet zo verwonderlijk: De Klassieker was alweer wedstrijd nummer dertig (!) sinds 22 juli, met de verlenging tegen FC Twente nog in de benen en zonder Legioen om de ploeg over het dode punt heen te helpen. En zo'n brede selectie heeft Slot nu ook weer niet tot zijn beschikking. Woensdag nog naar Heerenveen en dan kan ook Feyenoord weer even bijtanken. In de wetenschap dat het zich eigenlijk prima kan meten met Ajax, ondanks de zeperd van zondag.

Uitgesproken Berghuis haalt zijn gelijk
Uiteraard ging het al dagenlang over Berghuis en dat had niet met zijn dertigste verjaardag te maken. Zijn controversiële transfer is eigenlijk een zegen geweest voor iedereen, bevestigde hij na afloop met een paar stevige uitlatingen. "Er werd heel erg de nadruk op gelegd dat dit bij mij lag, dat ik de stoorzender was. Maar ik denk dat Arne Slot goed blootlegt wie de stoorzenders waren", doelde de linkspoot in elk geval expliciet op Cor Pot, vorig seizoen de assistent van Dick Advocaat. Harde overtredingen en ruzie met ploeggenoten: we hebben het bij de Ajacied Berghuis nog niet gezien. En nu weten we ook een klein beetje waarom.

Higler debuteert met zeven terechte bekeuringen
Niemand wordt blij van de lege stadions waar we voorlopig mee opgescheept zitten, maar voor scheidsrechter Dennis Higler kwam het niet zo slecht uit. Zo kon de Amersfoorter in relatieve rust zijn Klassieker-debuut maken. Na afloop ging het vooral om het dubieuze handsmoment met Schuurs, maar eigenlijk viel er niet zoveel aan te merken op Higler. De zeven gele kaarten die hij in de verder niet zo harde wedstrijd uitdeelde, waren stuk voor stuk terecht, net als de penalty voor Ajax.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s