Rienstra: 'Je durft zelfs niet een stukje naar de supermarkt te lopen'

Rienstra: 'Je durft zelfs niet een stukje naar de supermarkt te lopen'

21-12-2021 09:15
22

Ben Rienstra voelde de grond onder zijn voeten wegzakken toen afgelopen zomer een hartafwijking bij hem werd geconstateerd. Mede dankzij de hulp van Ajax-verdediger Daley Blind kwam alles toch nog goed voor de 31-jarige aanvoerder van Fortuna Sittard.

Voor Rienstra kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel, zegt hij tegen Voetbal International. "Mats Seuntjens reageerde erg emotioneel. Zo is hij. Een authentieke en stoere kerel, maar met een klein hartje. Een gouden gast op zulke momenten. Zijn reactie ontroerde me. Eerst heb je zelf amper in de gaten wat er gebeurt. Maar na de reactie van Mats besefte ik dat het menens was."

De Alkmaarder voelde zich gewoon goed, toen hij het nieuws kreeg. "Ineens mocht ik niets meer. Dúrfde ik niets meer. Het vertrouwen in mijn eigen lichaam was weg." Hij keek zelfs geen spannende films meer. "Ook niet in de auto te stappen, of zelfs maar een stukje naar de supermarkt te lopen. Het enige wat je hoort is: ik mag niks meer. En je denkt: ik ga dood. Het was heel zwaar. Ik was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven. Je brengt de kinderen naar school en hoopt dat je dat nog heel lang mag blijven doen."

Rienstra nam contact op met ervaringsdeskundige Blind, met wie hij samenspeelde in de jeugd van Ajax. De Oranje-international stelde hem een beetje gerust. "Dankzij de hulp van Daley kwam ik terecht bij het Amsterdam Medisch Centrum, bij zijn cardioloog, een van de besten in de wereld op zijn vakgebied." Zes weken lang zat de verdediger in een achtbaan. Daarna kwam het verlossende woord: zijn hart was gezond.

Rienstra wil een misverstand rechtzetten. "Ik heb ook reacties gekregen van gekkies. Zag mezelf laatst voorbijkomen in een filmpje van voetballers met hartklachten na corona. Of door vaccins, zoals sommigen nu beweren. Onzin. Toen mijn probleem aan het licht kwam, had ik geen corona gehad. En ook nog geen vaccin. Nu wel."