FC Transfervrij: Vitesse-steunpilaren, vier Ajacieden en aanvoerder op de markt

FC Transfervrij: Vitesse-steunpilaren, vier Ajacieden en aanvoerder op de markt

31-12-2021 10:00 Laatste update: 10:35
90

De winterse transferperiode dient zich aan, wat betekent dat Eredivisie-spelers die per 30 juni 2022 uit hun contract lopen mogen praten met geïnteresseerde clubs. In deze FC Transfervrij zoomt VoetbalPrimeur in op elf spelers uit de Nederlandse competitie die in de zomer op vrije voeten staan. Vitesse kan in elk geval aan de bak.

Keeper: Andre Onana
Dat Onana een nieuwe club vindt, dat staat buiten kijf. De goalie heeft te kennen gegeven Ajax na een dienstverband van zesenhalf jaar achter zich te laten. Internazionale lijkt de volgende werkgever van de Kameroener te worden. Twee zaken staan vast: Onana mag per 1 januari in gesprek met iedere belangstellende club én Ajax hoeft niet te rekenen op een transfersom voor de doelman.

Rechter centrale verdediger: Noussair Mazraoui
De rechtsback van Ajax is al geruime tijd in conclaaf met Ajax over een nieuwe verbintenis, maar een akkoord tussen beide partijen is nog niet bereikt. Dat de onderhandelingen stroef verlopen, is onder meer FC Barcelona opgevallen. Het zou de Catalanen gezien de noodlijdende situatie niet slecht uitkomen wanneer ze Mazraoui transfervrij kunnen overnemen.

Centrale verdediger: Riechedly Bazoer
Bazoer maakte op achttienjarige leeftijd zijn debuut bij Ajax en werd een grote toekomst voorspeld. Al vroeg verruilde hij de Eredivisie voor een avontuur bij VfL Wolfsburg, waar hij zijn torenhoge belofte niet kon inlossen. Via huurperiodes bij FC Porto en FC Utrecht belandde de 25-jarige verdediger annex middenvelder bij Vitesse. In Arnhem laat hij zijn talent zien. Vitesse zal daarom snel moeten handelen om Bazoer te behouden, dan wel een transfersom aan hem over te houden.

Linker centrale verdediger: Danilho Doekhi
Zonder technisch directeur – Johannes Spors vertrok onlangs naar Genoa – moet Vitesse naast Bazoer ook om tafel met Danilho Doekhi. De aanvoerder van de Arnhemmers loopt net als zijn kompaan in de defensie uit zijn contract, al zal Vitesse in elk geval een transferbedrag willen overhouden aan één van hen.

Centrale middenvelder: Édgar Barreto
De Paraguayaan mag bij het aflopen van zijn contract de respectabele leeftijd van 38 jaar hebben aangetikt, er zijn nog geen signalen dat hij zijn schoenen aan de wilgen gaat hangen. Toch heeft NEC nog niet kenbaar gemaakt na 30 juni 2022 met Barreto in zee te willen. De laatste vier wedstrijden voor de winterstop ontbrak de NEC-aanvoerder met een blessure, daarvoor heeft hij aangetoond het Eredivisie-niveau nog met gemak aan te kunnen.

Centrale middenvelder: Simon Gustafson
De creatieve linkspoot is bij FC Utrecht in drie jaar tijd uitgegroeid tot steunpilaar én aanvoerder. Recentelijk wisten de Domstedelingen Adam Maher langer aan zich te binden, maar rond de naam van Gustafson blijft het stil. Of de Zweed transfervrij de deur uitloopt? Wie zal het zeggen, maar met 26 jaar kan hij nog een mooie stap maken.

Rechter middenvelder: Oussama Tannane
Tannane werd in oktober voor onbepaalde tijd teruggezet naar het beloftenelftal. Dat hij kan voetballen, is onmiskenbaar, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat de 27-jarige middenvelder zijn carrière in Arnhem voortzet. Ongetwijfeld wil hij zijn loopbaan nieuw leven inblazen, waardoor Vitesse geen cent aan hem overhoudt. Waar de toekomst van Tannane ligt is nog in het ongewisse.

Linker centrale middenvelder: Zakaria Labyad
Labyad verdedigt al drie jaar de clubkleuren van Ajax, maar heeft geen moment kunnen overtuigen. Nu er aangifte tegen de middenvelder loopt wegens mishandeling en bedreiging van een stukadoor, is het maar de vraag of de hoofdstedelingen langer met Labyad in zee willen. Daarnaast zullen andere clubs waarschijnlijk ook niet in de rij staan voor zijn komst, zolang de waarheid achter de aanklacht onbekend is.

Rechtsbuiten: Albert Gudmundsson
Moest Calvin Stengs doen vergeten in Alkmaar, maar slaagt nog niet overtuigend voor die opdracht. Gudmundsson wordt volgend jaar 25, waardoor hij de stempel van 'talent' inmiddels ontgroeid is en er als rechtsbuiten meer van hem verwacht mag worden qua doelpuntenproductie. Of AZ langer met de IJslander in zee wil is onbekend, maar Gudmundsson staat vrij om met andere clubs te praten.

Spits: Eran Zahavi
Als Zahavi besluit zijn contract bij PSV niet te verlengen, zal dat ongetwijfeld te maken hebben met de (gewelddadige) inbraken in zijn huis in 2021. Zijn gezin overtuigde de Israëliër om in Nederland te blijven na de eerste beroving in maart dit jaar. Nu de topscorer aller tijden van Israël in de herfst van zijn carrière is beland, rijst de vraag of er interesse is vanuit Europa voor de 34-jarige aanvalsleider.

Linksbuiten: Danilo Pereira
Maakte eind 2020 indruk bij FC Twente gedurende zijn huurperiode, al rendeert Danilo dit seizoen als stand-in van Sébastien Haller stukken minder. Doelpunten tegen SC Cambuur, Willem II en BVV Barendrecht zijn waarschijnlijk niet genoeg om Erik ten Hag en co. te overtuigen van een nieuw contract. Helemaal nu Ajax nagenoeg akkoord is met Brian Brobbey, zal de Braziliaan verder wegzakken in de pikorde. Toch liet Marc Overmars in november dit jaar weten het contract van Danilo met vier jaar te willen verlengen tot medio 2026. Wordt vervolgd…  

Trainer: Roger Schmidt
De gesprekken tussen Roger Schmidt en PSV over een contractverlenging verlopen niet zonder slag of stoot. In januari wordt er meer duidelijkheid verwacht. Onlangs informeerden Hertha BSC en RB Leipzig naar de Duitse oefenmeester. In twee seizoenen tijd legde Schmidt enkel beslag op de Johan Cruijff Schaal. Wél zijn de Eindhovenaren de 'winterkampioen' van de Eredivisie.

Reservebank
Keepers: Janis Blaswich, Warner Hahn
Verdediging: Gerrit Nauber, Tom Beugelsdijk, Mohamed El Hankouri, Eli Dasa, Bart Vriends, Kenneth Paal, Alexander Büttner
Middenveld: Pelle Clement, Jamie Jacobs, Bryan Smeets
Aanval: Ché Nunnely, Issa Kallon, Oussama Darfalou, Mats Köhlert 

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)