'Nederlands initiatief: 440 miljoen voor nabestaanden overledenen in Qatar'

'Nederlands initiatief: 440 miljoen voor nabestaanden overledenen in Qatar'

24-12-2021 21:36
124

De internationale spelersvakbonden willen werk maken van een financieel fonds voor nabestaanden van overleden arbeidsmigranten in Qatar. De organisatie van het WK 2022 ligt al lange tijd onder vuur vanwege de omstandigheden waarin onder meer de stadionbouwers hebben moeten werken en het grote aantal arbeiders dat het leven heeft gelaten.

Nadat de Britse krant The Guardian melding maakte van 6500 overledenen, was de wereldwijde verontwaardiging groot. De Nederlandse spelersvakbond VVCS maakte in april samen met de internationals van het Nederlands elftal een statement tegen 'de weerzinwekkende arbeidsomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar'. Inmiddels is de daad bij het woord gevoegd, meldt de NOS: op initiatief van de VVCS heeft de overkoepelende internationale vakbond FIFPro een voorstel gedaan om een gebaar te maken voor de nabestaanden van de omgekomen werknemers.

De initiatiefnemers hopen dat Qatar en de FIFA de eerste bijdrage leveren, ter waarde van 440 miljoen euro. Qatar lijkt in ieder geval bereid het gesprek aan te gaan. 'In januari volgen gesprekken over de uitwerking. Daaruit blijkt dat Qatar het plan niet meteen heeft afgewezen', aldus de NOS.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie