VP's Elftal van de Eerste Seizoenshelft: trainer

VP's Elftal van de Eerste Seizoenshelft: trainer

02-01-2022 18:00
72

De laatste Eredivisie-speelronde van 2021 is achter de rug, de champagne en de oliebollen zijn erdoorheen en dat betekent dat de stembussen alweer bijna gaan sluiten. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. We sluiten af met de trainers, in alfabetische volgorde.

Erik ten Hag (Ajax)
Sinds vier jaar en een paar dagen de eindverantwoordelijke bij Ajax. En wat is er toch een hoop gebeurd sinds 28 december 2017: van scepsis en fluitconcerten, via vijf hoofdprijzen en twee Champions League-overwinteringen, naar onophoudelijke links met Europese topclubs. Ten Hag werkt bij de Nederlandse club met de meeste mogelijkheden, maar presteert ook maximaal met die mogelijkheden, ondanks de huidige tweede plek achter PSV. Eén van de allerbesten strategen die in Nederland rondloopt, dat zal ook de grootste Ten Hag-criticus inmiddels beamen.

Henk de Jong (SC Cambuur)
Hij liet Cambuur twee jaar lang met kop en schouders boven het Keuken Kampioen Divisie-maaiveld uitsteken en doet in de Eredivisie precies hetzelfde, met dezelfde spelersgroep minus doelpuntenkanon Robert Mühren. Je kunt het naïef noemen, zeker met de uitglijders tegen Ajax en Vitesse – vijftien tegengoals in totaal – in het achterhoofd, maar de brigade van De Jong is wel degelijk aan een grandioos seizoen bezig, met fris, herkenbaar voetbal. We hopen de meest sympathieke trainer van de Eredivisie snel weer langs de lijn te zien.

Thomas Letsch (Vitesse)
Na de vierde plek en de bekerfinale van vorig seizoen leek het niet beter kunnen voor Vitesse. Maar nu de stofwolken van een razend drukke eerste seizoenshelft zijn opgetrokken, zijn de Arnhemmers tóch weer the best of the rest. Letsch kreeg het aan het begin van het seizoen voor zijn kiezen: een paar zware nederlagen tussen de Conference League-voorrondes door en ook nog de perikelen rondom vedette Oussama Tannane. De Duitser bleef echter stoïcijns, hield vast aan zijn effectieve 5-3-2 systeem en kreeg Vitesse weer op de rails, met een historische Europese overwintering tot gevolg. Over Tannane heeft niemand het meer en dat kunnen we opvatten als een compliment voor de trainer.

Roger Schmidt (PSV)
Onomstreden is hij niet, zowel binnen als buiten Eindhoven, en hij zag zijn ploeg met 0-4 en 5-0 van de twee grootste titelconcurrenten verliezen. Maar toch: PSV ligt halverwege het seizoen alsnog op titelkoers, heeft de Johan Cruijff Schaal al binnen en is actief in nóg twee competities. Bovendien lijken de spelers zich beter op hun gemak te voelen dan in de 4-2-2-2 van vorig seizoen, maken Ibrahim Sangaré, Yorbe Vertessen, Mauro Júnior en Carlos Vinícius zichtbaar stappen en zijn de afgeschreven Ritsu Doan en Bruma opgeleefd. Twee keer verliezen of één opmerkelijke wissel en de wereld kan er weer helemaal anders uitzien, maar zo slecht gaat het dus niet in Eindhoven.

Arne Slot (Feyenoord)
Op de melodie van Mandy (Barry Manilow): "Oh Arne, er glooit hoop sinds jij zwaait met de scepter." Voorganger Dick Advocaat weet als geen ander hoe snel de stemming weer om kan slaan, maar vooralsnog is het alleen maar hosanna in De Kuip. De energieke en attractieve speelwijze van Slot slaat razendsnel aan, Feyenoord overwintert voor het eerst sinds jaren weer in Europa en ook de landstitel is geen utopie, ondanks de onfortuinlijke thuisnederlaag tegen Ajax. We dachten het na het eerste half jaar onder Advocaat ook – even afkloppen dus – maar als de eerste voortekenen niet bedriegen, is er iets moois aan het ontstaan in Rotterdam-Zuid.

Kees van Wonderen (Go Ahead Eagles)
Hij gaat na dit seizoen sowieso een transfer maken en het moet wel heel raar lopen, wil dit geen stap omhoog worden. Keesie Wonderboy ging in Deventer voor het eerst op eigen benen staan als clubtrainer en laat promovendus Go Ahead nu keurig meedraaien in de Eredivisie. Kowet vloog thuis tegen PSV over het veld, maar schrikt ook niet terug voor gedisciplineerd betonvoetbal, waarmee het onder meer FC Utrecht en Ajax frustreerde.

Wie vond jij de beste trainer van de eerste seizoenshelft? Stem in de poll en discussieer mee in de comments!

Stem hier voor:
Keeper
Rechtsback
Centrale verdediger
Linksback
Controlerende middenvelders
Aanvallende middenvelders
Rechtsbuiten
Spits
Linksbuiten