Elftal van Eerste Seizoenshelft: zesmaal Ajax, Feyenoord-fundament en één keer PSV

Elftal van Eerste Seizoenshelft: zesmaal Ajax, Feyenoord-fundament en één keer PSV

03-01-2022 12:00
218

PSV heeft de eerste seizoenshelft afgesloten als winterkampioen, maar het zijn de nummers twee en drie van Nederland die de dienst uitmaken in VP's Elftal van de Eerste Seizoenshelft. Wij hebben de bijna zeventigduizend stemmen van de VP-achterban geteld en we zijn uitgekomen op dit elftal, met Ibrahim Sangaré namens de koploper, vier Feyenoorders, zes Ajacieden én de trainer van Feyenoord.

Ajax en Feyenoord staan na achttien speelrondes op respectievelijk één punt en vier punten van PSV, maar de Amsterdammers hebben de meeste goals voor én de minste goals tegen: van de zes meest vooruitgeschoven pionnen in ons elftal spelen er vijf in het wit-rood-wit. Feyenoord heeft na Ajax de minste tegengoals van alle Eredivisie-clubs en jullie hebben vooral de verdedigers van de Stadionclub daarvoor beloond. En PSV levert dus één afgevaardigde. Laten we de winnaars per positie in het zonnetje zetten.

Doelman: Justin Bijlow
Zestien tegengoals en zeven keer de nul in vijftien wedstrijden voor de Feyenoord-sluitpost, die – mits fit – ook de vaste doelman van het Nederlands elftal is geworden. Ajax-collega Remko Pasveer stelt daar drie (!) tegengoals en dertien clean sheets tegenover, maar moet het qua stemmen nipt afleggen tegen Bijlow: 38 procent om 32 procent. Lars Unnerstall (FC Twente) is met één kwart van de stemmen een goede derde. Mattijs Branderhorst (NEC, drie procent) en Janis Blaswich (Heracles Almelo, twee procent) blijven ver achter.

Rechtsback: Noussair Mazraoui
Hij is beter dan ooit in zijn (waarschijnlijk) laatste maanden als Ajacied. De rechtsback vormde de afgelopen maanden een geoliede tandem met Antony – over hem later meer – en heeft bijna de helft van de stemmen in onze poll gekregen. Marcus Holmgren Pedersen doet het ook prima in zijn eerste Feyenoord-maanden en komt op veertig procent uit, negen procent minder dan Mazraoui. Milan van Ewijk (sc Heerenveen, zes procent) blijft Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen, vijf procent) nipt voor in de strijd om het brons.

Centraal duo: Gernot Trauner - Lisandro Martínez
Ploeggenoot Bryan Linssen had na één competitiewedstrijd genoeg gezien: zijn nieuwe ploeggenoot Gernot 'Kale Klets' Trauner was een schot in de roos voor Feyenoord. De bij LASK Linz opgepikte Abwehrchef is ook volgens jullie de beste centrale verdediger van dit Eredivisie-seizoen tot dusver. Eén op de drie stemmen (32 procent) ging naar Trauner, die Ajacied Martínez (24 procent) naast zich krijgt in het hart van de verdediging. De Argentijnse uitblinker houdt ploeggenoot Jurriën Timber (twintig procent) en PSV'er André Ramalho (dertien procent) achter zich. Robin Pröpper (FC Twente, vier procent), Danilho Doekhi (Vitesse, drie procent), Sven van Beek (sc Heerenveen) en Gerrit Nauber (Go Ahead Eagles, beiden twee procent) eindigen in de achterhoede.

Linksback: Tyrell Malacia
De Klassieker van vlak voor de winterstop was er eentje om héél snel te vergeten, maar Malacia wist tijdens die krachtmeting tussen beide hofleveranciers van dit elftal zijn groei te bevestigen. De linksback zette zijn tanden in Antony – over hem dus later meer – en had zijn Braziliaanse tegenstander in zijn broekzak. De neo-international van Oranje is al jarenlang een ruwe diamant in De Kuip, maar is ook een stuk constanter en minder druistig geworden: veertig procent van de stemmers vindt dat ook. Daley Blind (Ajax, 29 procent) komt het dichtst in de buurt, Owen Wijndal (AZ, dertien procent) en Maximilian Wittek (Vitesse, twaalf procent) ontlopen elkaar weinig, Alex Bangura (SC Cambuur, zes procent) sluit de rij.

Controlerend duo: Edson Álvarez - Ibrahim Sangaré
Nog niet zo lang geleden zat de Mexicaan op een dood spoor in Amsterdam, zonder speeltijd en zonder gezin. Ajax liet hem echter niet naar Valencia gaan en Álvarez is op opzienbarende wijze herrezen. De Amsterdammers kunnen niet meer zonder hem en ook de VP-community schat Álvarez op waarde, getuige zijn score van 33 procent in onze poll. PSV-steunpilaar Ibrahim Sangaré heeft zich in de loop van het seizoen spectaculair ontwikkeld, komt op één kwart uit en verdient ook een plekje in ons sterrenteam. PSV gaat de Ivoriaan missen zolang de Afrika Cup nog gaande is, zoveel is wel zeker. Het Feyenoord-duo Orkun Kökcü-Fredrik Aursnes scoort respectievelijk veertien en dertien procent. De overige genomineerden verdelen we in paartjes van vijf en drie procent: Joey Veerman (sc Heerenveen) en Ramiz Zerrouki (FC Twente) enerzijds, Édgar Barreto (NEC) en Mees Hoedemakers (SC Cambuur) anderzijds.

Aanvallende middenvelder: Guus Til
De meest spannende strijd vond op deze positie plaats. Til heeft in de vorige twee seizoenen nauwelijks gespeeld in Rusland en Duitsland, maar gaat in De Kuip vrolijk verder met waar hij bij AZ was gebleven. Steven Berghuis heeft zichzelf na dé Eredivisie-transfer van de eeuw opnieuw uitgevonden, als nummer tien bij Ajax. Toch moet hij zijn meerdere erkennen in Til: 46 om 43 procent. Luuk Brouwers (Go Ahead Eagles, vier procent), Tibor Halilovic (sc Heerenveen) en Jamie Jacobs (SC Cambuur, beiden drie procent) moeten hun meerdere erkennen in het tweetal.

Rechtsbuiten: Antony
Zoals beloofd: daar zullen we Antony hebben. De Braziliaan heeft ook heus zijn mindere dagen en zijn rendement van zes goals en één assist kan beter, maar hij is bij vlagen ongrijpbaar geweest in dit Eredivisie-seizoen. Met 63 procent van de stemmen is de man uit São Paulo de afgetekende winnaar in dit klassement, ver voor Jens Toornstra (Feyenoord, zeventien procent), Yorbe Vertessen (PSV, veertien procent) en Iñigo Córdoba (Go Ahead Eagles, vijf procent).

Spits: Sébastien Haller
Bryan Linssen leek als topscorer aan het Kerstdiner te kunnen, maar Haller ging hem in de laatste seconden van het Eredivisie-jaar 2021 alsnog voorbij. Ook in deze verkiezing wint Haller – tevens Champions League-topscorer, nog vóór Robert Lewandowski – het van Linssen: 51 procent om 35 procent. Loïs Openda (Vitesse, tien procent) en Henk Veerman (sc Heerenveen, drie procent) eindigen op plek drie en vier.

Linksbuiten: Dusan Tadic
En ook het derde plekje in de voorhoede wordt ingevuld door een speler van Ajax. Tadic legde vorig seizoen beslag op de VP Award en kan opnieuw op de waardering van onze achterban rekenen: de 33-jarige Serviër staat alweer op zeven goals en twaalf (!) assists en heeft 46 procent van de stemmen binnen gehengeld. Luis Sinisterra (24 procent) en Cody Gakpo (22 procent) completeren namens Feyenoord en PSV het podium, voor Jesper Karlsson (AZ, zes procent) en Bruma (ook PSV, één procent).

Trainer: Arne Slot
Vanzelfsprekend ging het ook in de laatste poll van onze verkiezing tussen de vertegenwoordigers van Feyenoord en Ajax. Slot heeft de afgelopen maanden een frisse wind door De Kuip laten waaien en krijgt als beloning hiervoor 36 procent van de stemmen, acht procent meer dan Ajax-strateeg Erik ten Hag. Henk de Jong moest de laatste wedstrijden van 2021 noodgedwongen missen, maar heeft met SC Cambuur genoeg indruk gemaakt om plek drie te pakken, met zeventien procent van de stemmen. Roger Schmidt komt namens winterkampioen PSV op zeven procent uit en blijft Kees van Wonderen (Go Ahead Eagles, zes procent) en Thomas Letsch (Vitesse, vijf procent) net voor.

VP-community, bedankt voor al jullie stemmen! Laat gerust in de comments weten hoe jullie over dit elftal denken.