PSV met Veerman en zonder Pröpper: nog één transferprioriteit over

PSV met Veerman en zonder Pröpper: nog één transferprioriteit over

04-01-2022 14:00
71

PSV trapt het jaar 2022 af met redelijk onverwacht transfervuurwerk. De belangstelling voor Joey Veerman sluimerde al langer, maar de Eindhovenaren hebben nu razendsnel doorgepakt en maken meerdere miljoenen over naar sc Heerenveen. Hoe gaat Veerman ingepast worden in Eindhoven? En is PSV na het halen van Veerman en het minstens zo verrassende voetbalpensioen van Davy Pröpper meteen klaar op de transfermarkt? VoetbalPrimeur licht de selectie van Roger Schmidt door.

Twee controleurs
PSV speelt niet elke week in hetzelfde systeem en moest in de eerste seizoenshelft nog wel eens improviseren door een groot aantal blessures. Toch is er een duidelijk nieuw accent aangebracht ten opzichte van vorig seizoen: Schmidts favoriete 4-2-2-2 is ingeruild voor een systeem met twee controleurs, één aanvallende middenvelder, twee vleugelspelers en één spits, noem het 4-3-3 of 4-2-3-1.

Wedden

Meer odds

Ibrahim Sangaré was de afgelopen weken de meest stabiele factor op het middenveld, als één van de twee controleurs. Zolang de Ivoriaan actief is op de Afrika Cup – in elk geval 20 januari, mogelijk nog tot 6 februari – ligt het in de lijn der verwachting dat Veerman zijn plekje op het middenveld over gaat nemen. De nieuwkomer zal er dus meteen moeten staan tegen FC Groningen, Telstar (KNVB Beker) én Ajax.

Afgaande op de laatste wedstrijden voor de winterstop heeft Erick Gutiérrez de beste papieren om de middenveldkompaan van Veerman te worden. Aanvoerder Marco van Ginkel is – mits topfit en in vorm, wat voor de jaarwisseling niet altijd het geval was – uiteraard ook een optie, net als het doorschuiven van Olivier Boscagli. Op Pröpper hoeft Schmidt dus niet meer te rekenen, na diens verrassende ontboezemingen.

Middenveld en voorhoede: opties te over
En wat als Sangaré – voor of na PSV-AZ van 5 februari – weer terug is? Waarschijnlijk kiest Schmidt voor een combinatie van een breker en een voetballer/loper voor zijn verdediging. Dat wil zeggen: Sangaré met Veerman, Gutiérrez, Van Ginkel, Boscagli of de momenteel geblesseerde Ryan Thomas naast zich. Qua types is de bezetting op het middenveld misschien niet in balans, maar PSV heeft alle posities wel dubbel bezet. Mario Götze is de nummer tien bij uitstek, maar kan eventueel vervangen worden door Van Ginkel, Ritsu Doan of Cody Gakpo.

In de voorhoede heeft Schmidt meer dan genoeg smaken, ook als Eran Zahavi en Noni Madueke niet fit zijn. Gakpo, Doan, Bruma, Yorbe Vertessen, Carlos Vinícius en Maximiliano Romero zijn de overige opties voor de drie voorste posities. Met andere woorden: Pröpper wordt in de selectie vervangen door Veerman, verder hoeft er niemand meer bij op het middenveld en in de aanval.

Vraagtekens onder de lat, dun bezette achterhoede
De grootste pijnpunten zitten achterin, getuige de 24 treffers die PSV al in competitieverband heeft geïncasseerd: dat is eigenlijk te veel voor een titelkandidaat. Joël Drommel heeft nog geen onuitwisbare indruk achtergelaten, maar dat heeft stand-in Yvon Mvogo vorig seizoen ook niet gedaan. Aan de andere kant: is het wijsheid om vlak voor Ajax-thuis, de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, nog een nieuwe keeper te halen? Waar vind je überhaupt in januari een betaalbare keeper die er meteen staat?

Een extra verdediger daarentegen zou geen kwaad kunnen. Philipp Mwene, André Ramalho, Boscagli en Philipp Max zijn uitgegroeid tot het vaste viertal achterin, maar achter hen is de spoeling dun. Jordan Teze is de back-up van Mwene én van Ramalho, verder zijn Armando Obispo en de tot linksback omgeturnde Mauro Júnior de enige alternatieven. Als één verdediger wegvalt, komt PSV er nog wel uit, door te schuiven met Mwene, Teze of Boscagli. Als PSV achterin tegen meerdere blessures of schorsingen aanloopt, wordt het toch nijpender. Als er na de Veerman-deal nog geld over is, zou het hier nog naar kunnen kijken, met drukke Eredivisie-, KNVB Beker- én Conference League-maanden op komst.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)