'Slot doet het anders en nu noemen ze Dick tactisch beperkt. Dat is hij niet'

'Slot doet het anders en nu noemen ze Dick tactisch beperkt. Dat is hij niet'

08-01-2022 10:57
82

Marciano Vink vindt het beeld dat is ontstaan over Dick Advocaat niet helemaal terecht. De oud-speler van Ajax en PSV werkte in Eindhoven onder de Kleine Generaal, die net als Louis van Gaal en Leo Beenhakker indruk op hem maakte.

"Drie trainers hebben een mega-invloed gehad op mijn korte carrière", zegt Vink, die nooit volledig herstelde van een kruisbandblessure, tegen Voetbal International. "Van Gaal was voetbaltactisch de beste. Beenhakker raakte me veel meer op sociaal vlak, op gevoel. Dick Advocaat had een beetje van beide. Hij kon motiveren en was tactisch goed."

"Dick stamt als trainer uit een tijd dat je alleen 4-3-3 of 4-4-2 zag, heel af en toe speelde een ploeg met vijf man achterin", stelt de ESPN-analist. "Er was lang niet zoveel variatie als nu, daarop moet je kunnen inspelen als trainer. Dick kán dat wel, maar tegelijkertijd houdt hij graag vast aan zijn eigen overtuigingen. Als hij van mening is dat het centrum van Feyenoord te traag is om meer naar voren te spelen, dan krijgt niemand dat uit zijn hoofd."

Vink ziet ook dat het de Rotterdammers voor de wind gaat na het vertrek van Advocaat. "Nu doet Arne Slot het anders en noemen sommigen Dick een tactisch beperkte trainer. Dat is hij niet. Wel een beetje koppig."

Vink bestrijdt dat Van Gaal zich zoveel beter aanpast aan deze tijd. "Bij Manchester United mislukte hij volledig, op het winnen van de FA Cup na. Met het Nederlands elftal doet hij het goed, maar ik hoop niet dat hij in Qatar weer gaat terugvallen op dat systeem met vijf man achterin. Daarmee slachtoffer je je beste spelers, zoals op het EK gebeurde."