Bakari (RKC) schrijft met zijn land nog geen geschiedenis op de Afrika Cup

10-01-2022 18:50 Laatste update: 21:53
42

Saïd Bakari en de Comoren hebben hun allereerste wedstrijd ooit op de Afrika Cup verloren. Gabon won door een goal van Aaron Boupendza met 1-0 en die cijfers zette Marokko eerder op de dag ook al neer tegen Ghana.

Gabon - de Comoren 1-0
Saïd Bakari was basisspeler bij De Comoren, dat voor het eerst in de geschiedenis op de Afrika Cup actief was. De rechtsback van RKC kon dat heugelijke feit met zijn ploeg echter geen luister bijzetten, want Gabon gooide roet in het eten. Zonder sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang, maar met Aaron Boupendza, werd met 1-0 gewonnen. Laatstgenoemde maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. David Sambissa (Cambuur en Gabon) mocht tien minuten voor tijd invallen voor de doelpuntenmaker, Yacine Bourhane (Eagles en Comoren) bleef op de bank zitten.

Marokko - Ghana 1-0
Met Zakaria Aboukhlal stond er maar één Eredivisie-speler bij de tweeëntwintig namen die aan de wedstrijd begonnen, maar toch was er voldoende reden om aan te nemen dat het treffen tussen Marokko en Ghana een interessant duel zou worden. Met Achraf Hakimi en Thomas Partey deden er twee wereldtoppers mee en ook Kamaldeen Sulemana (voormalig Ajax-target) en Samy Mmaee (ex-MVV) mochten opdraven.

De wedstrijd kwam echter nooit los, omdat beide ploegen probeerden om de ander het voetballen onmogelijk te maken. Behoudens wat kopballetjes en vrije trappen hoefden de keepers weinig in actie te komen en leek het duel op een 0-0 af te stevenen. De Leeuwen van de Atlas hadden de meeste reden om daarover te klagen, aangezien zij het meeste balbezit hadden en zo nu en dan nog tenminste een poging ondernamen.

Met Tarik Tissoudali (voormalig Telstar, Cambuur, VVV-Venlo en De Graafschap) als debutant in de gelederen, probeerde Marokko er in de slotfase toch nog met de drie punten vandoor te gaan. De mannen van Halilhodzic zetten aan en werden tien minuten voor tijd beloond. Sofiane Boufal prikte van dichtbij raak en Aboukhlal speelde een belangrijke rol door de bal met wat geluk door te tikken: 1-0.

In die stand kwam vervolgens geen verandering meer, maar in het aandeel van spelers met historie in de Eredivisie op het veld wel. Aboukhlal werd na 89 minuten namelijk gewisseld voor Sofyan Amrabat. Souffian El Karouani, de linksback van NEC, bleef de hele wedstrijd op de bank zitten.