Amateurspits ziet profdroom in vervulling gaan: Best een dilemma geweest

Amateurspits ziet profdroom in vervulling gaan: "Best een dilemma geweest"

11-01-2022 09:15
19

De transfer van Luuk Admiraal van ASWH naar Excelsior is een kwestie van tijd. De club uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft vanwege sportieve problemen even overwogen om gewoon 'nee' te zeggen. "Maar er waren te veel plussen om hem te behouden", zegt hoofd technische zaken Mels van Driel tegen VoetbalPrimeur.

Admiraal (19) doorliep de jeugdopleiding bij ASWH en ziet zijn profdroom nu in vervulling gaan. "We zijn mondeling akkoord met Excelsior, maar er moeten wel nog wat zaken geregeld worden. Officieel is het nog niet", zegt van Driel. 

Van Driel heeft er even over na moeten denken. Admiraal heeft tien competitiedoelpunten gemaakt voor ASWH en is een van de lichtpuntjes bij de club die op de zeventiende plaats staat in de Tweede Divisie en degradatieproblemen heeft. "Ja, het is best een dilemma geweest. Toen Excelsior belde was mijn eerste gedachte ook: daar werken we niet aan mee. Twee basisspelers kwijtraken als je een-na-laatste staat is natuurlijk niet wat je wil."

Van Driel doelt op Henrico Drost, die in Friesland is gaan wonen. "Dat was qua afstand niet te doen. Dan dreig je in de winterstop ook nog Luuk kwijt te raken, dus daar hebben we als club wel even mee gezeten. Maar hij wilde het zelf ook graag. Sportief is het vervelend, maar er waren te veel plussen om hem bij ASWH te houden."

Het toeval wil dat Drost ook nog eens de zaakwaarnemer van Admiraal is. "Dat heb ik zelf een beetje geïnitieerd. Henrico weet hoe het werkt in het profvoetbal en heeft met Luuk gespeeld. Een vertrouwd persoon naast je, dat helpt heel erg. Ik ben er blij mee dat hij hem begeleidt."


26 oktober 2021, Admiraal scoort in de beker tegen Heracles

Van Driel snapt dat Admiraal de stap naar Excelsior graag wil maken. De twee kennen elkaar goed en komen regelmatig bij elkaar over de vloer. "Luuk heeft het fantastisch gedaan en er zit echt nog wel rek in. We wisten vorig jaar al dat er interesse voor hem was. We hebben er vaak met elkaar over gesproken, toevallig wonen we in dezelfde straat. Soms stuurde ik hem een berichtje: als je zo uit school komt, loop even binnen. Dan kletsen we even. Het ging dan altijd over voetbal en over hemzelf."

Hoe mooi het voor Admiraal ook is dat hij zich op korte termijn profvoetballer mag noemen, het zal aanpoten worden voor hem. Van Driel zet hem alvast op scherp. "Ik denk dat veel amateurs zich vergissen in het profniveau. Ik heb zelf elf jaar betaald voetbal gespeeld (onder meer bij Excelsior en Fortuna Sittard, Van Driel speelde in de jeugd van Feyenoord, red.) en tien jaar bij ASWH, dus ik weet precies hoe het is. In de beker zie je regelmatig een stuntje van een amateurclub, waardoor je geneigd bent te denken dat het verschil niet zo groot is. Waar Luuk sowieso aan zal moeten wennen is dat hij van drie keer trainen naar zeven keer trainen per week gaat en zo zijn er nog wel meer dingen die anders zijn."

Geen miljoenen voor ASWH
Excelsior en ASWH waren het in de gesprekken over Admiraal snel eens. Geen miljoenen die richting Hendrik-Ido-Ambacht gaan, maar Van Driel is desondanks tevreden. "De voorwaarden waren niet heel spannend, er is geen transfersom of wat dan ook. Want met alle respect: het is niet Lionel Messi die van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain gaat."

"Financieel was het verder geen probleem. Dat wilden we ook niet, want wat moet je nou vragen? Luuk heeft met Excelsior gesproken over zijn contract en ik heb een goed gesprek gehad met de technisch directeur (Nick Kersten, red.). We vinden het prettig dat hij zo'n mooie stap kan maken en waren er dus snel uit. We wilden graag een wedstrijd tegen Excelsior spelen en de kans is groot dat die er komt, mits alles weer mogelijk is. Dan maken we er een mooie afscheidswedstrijd van voor Luuk."

Ondanks het eerdergenoemde dilemma, overheerst bij Van Driel het goede gevoel. "Het is een prachtige stap voor hem. Hoe moeilijk het ook is om Luuk te laten gaan, moeten we er als club ook blij mee zijn."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)