Ihattaren bij FC Utrecht: hoe wordt hij ingepast en welke dilemma’s heeft Hake?

Ihattaren bij FC Utrecht: hoe wordt hij ingepast en welke dilemma’s heeft Hake?

12-01-2022 15:00
101

Het lijkt erop dat Mohamed Ihattaren terugkeert op de Nederlandse velden. Juventus en FC Utrecht naderen een akkoord over een huurperiode van anderhalf jaar. Met de mogelijke komst van de linkspoot heeft Utrecht-trainer René Hake een extra optie. Hoe kan Ihattaren het best ingepast worden?

Op tien: drukbezet middenveld
Bij PSV brak Ihattaren brak door als aanvallende middenvelder en voor die plek lijkt hij ook in aanmerking te komen in Utrecht. Het middenrif van Utrecht is wel meteen de linie waar Hake opties in overvloed heeft. Quinten Timber en Adam Maher zorgen voor het balans op het middenveld en lijken vrij zeker van hun plek, waardoor Ihattaren zich moet richten op de plek van Bart Ramselaar. Ramselaar miste dit seizoen nog geen enkele wedstrijd, al gaf hij ook nog niet één assist. Ihattaren zou op tien voor die aanvoer kunnen zorgen.

Hangend op rechts: mits fit een directe aanwinst
De rechterflank was in de eerste seizoenshelft de achilleshiel van Utrecht. Voor Simon Gustafson en Moussa Sylla is het stuivertje wisselen wie er mag starten, al heeft dat ook met de blessure in oktober en november vorig jaar van eerstgenoemde te maken. Onder Mark van Bommel en een handjevol keren onder Roger Schmidt fungeerde Ihattaren bij PSV als rechtsbuiten. Met zijn traptechniek kan hij - indien fit - meteen van waarde zijn op die positie door ballen panklaar op het hoofd van de spits te leggen of naar binnen te komen en uit te halen.

Bankzitter: eerst bewijzen
De laatste keer dat Ihattaren tijdens een officiële wedstrijd in actie kwam, was op 24 april 2021 tijdens PSV-FC Groningen. Het zou goed kunnen dat Hake eerst op trainingen wil aftasten wat het huidige niveau van de negentienjarige spelmaker is, voor hij hem opstelt. Met een gemotiveerde Ihattaren op de bank zit de trainer natuurlijk wel in een luxepositie: wanneer het niet loopt kan de linkspoot zowel op tien als op rechtsbuiten invallen.

Systeemaanpassing: afstappen van driespitsensysteem
In tegenstelling tot Ramselaar is Ihattaren geen diepgaande nummer tien. Wanneer de Domstedelingen overschakelen naar een tweespitsensysteem, ligt er aan zijkant ruimte voor de aanvallers en buitenste middenvelders. Ihattaren kan als geen ander vanaf het middenveld de steekpass in de ruimte verzorgen. Het valt te betwisten of Hake deze optie in ogenschouw neemt, aangezien Utrecht onder hem nog niet is afgestapt van 4-2-3-1.

Conclusie: is FC Utrecht gebaat bij het aantrekken van Ihattaren?
Er bestaat geen twijfel dat Ihattaren over buitengewone kwaliteiten beschikt. Nu hij bijna een jaar geen officiële wedstrijd op de teller heeft staan, is het logisch om af te vragen waar Utrecht aan begint. Aan de andere kant kan Ihattaren zijn spelvreugde wellicht nergens beter terugvinden dan in 'zijn' stad. Als hij zijn PSV-niveau onder Van Bommel weer kan aantikken, heeft Utrecht goed gegokt.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)