'22 jaar geleden, maar denk niet dat ik mijn kind zoiets laat ondergaan bij Ajax'

'22 jaar geleden, maar denk niet dat ik mijn kind zoiets laat ondergaan bij Ajax'

Mohamed Attaibi heeft in het zaalvoetbal een meer dan verdienstelijke carrière opgebouwd, maar zal voor altijd herinnerd worden aan de befaamde documentaire Ajax: Daar Hoorden Ze Engelen Zingen. De toenmalige jeugdspeler viel af in de Ajax-opleiding en kon na een slechtnieuwsgesprek met trainer Robin Pronk zijn tranen niet bedwingen, onder het oog van de camera.

De beelden van de harde aanpak in de Ajax-jeugd maakten het nodige los en ook Attaibi is er nog vaak aan herinnerd. "Ineens kwam die camera tevoorschijn. En het werd gewoon uitgezonden. Moet je nagaan wat er nog gebeurde als er niet gefilmd werd", haalt hij in gesprek met de NOS herinneringen op.

De documentaire dateert uit Ajax' jubileumseizoen 1999/2000. "Het zal me altijd bijblijven hoe hard die cultuur bij Ajax was", aldus Attaib, die erop vertrouwt dat de situatie inmiddels is verbeterd op De Toekomst. "Het is inmiddels 22 jaar geleden en ik weet wel zeker dat de situatie van toen niet meer te vergelijken is met hoe het er nu aan toe gaat. Maar ik weet niet of ik mijn eigen kind zoiets zou willen laten ondergaan."

Als zaalvoetballer haalde hij wél de top: Attaibi begint deze maand met het Nederlands elftal aan het EK in eigen land. "Ik heb het later nog even bij Almere City en AGOVV geprobeerd, maar het plezier vond ik bij Os Lusitanos in het zaalvoetbal. Toen wilde ik daarin de top halen."

VP sprak in het najaar van 2020 met filmmaker Roel van Dalen over de documentaire Ajax: Daar Hoorden Ze Engelen ZingenAjax van binnenuit gevolgd: 'Iedereen jaloers, wij dachten: wéér die graftombe...'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s