'Haller zou bij Ajax op zijn flikker gekregen hebben, Sangaré trekt PSV-lijn door'

'Haller zou bij Ajax op zijn flikker gekregen hebben, Sangaré trekt PSV-lijn door'

23-01-2022 13:00
29

Ibrahim Sangaré en Sébastien Haller staan in de eerste weken van 2022 zij aan zij, behalve dan op zondag 23 januari. Dan zien de twee Afrika Cup-gangers vanuit Kameroen toe hoe hun clubs PSV en Ajax de belangrijkste wedstrijd van het seizoen doorstaan. Hoe doen Sangaré en Haller het bij Ivoorkust en wie van de twee zal het meest gemist worden in het Philips Stadion? VoetbalPrimeur blikt vooruit met Afrika Cup-commentatoren Onno Hansum en Sjors Blaauw.

Ivoorkust valt tegen
Ivoorkust worstelde zich in de eerste poulewedstrijd voorbij Equatoriaal Guinee en Hansum stelde de fans van PSV en Ajax alvast gerust: als De Olifanten zo zouden blijven spelen, kwamen Sangaré en Haller snel weer terug naar Nederland, liet hij zich ontvallen. "Alleen net niet op tijd voor PSV-Ajax", lacht de ESPN-commentator in gesprek met VoetbalPrimeur. "Het is het probleem van wel meer favoriete landen, dat ze tot nu toe ontzettend tegenvallen. Ivoorkust heeft afscheid genomen van de gouden generatie die in 2015 de Afrika Cup won. Op papier hebben ze prima namen, maar het is nog geen ploeg. Er zijn wel vaker teams die slecht beginnen en dan in het toernooi groeien, maar ik zie ze nu geen kampioen worden."

Haller geïsoleerd
Haller stond in die eerste poulewedstrijd op een eiland: hij voerde bij rust driftig overleg met zijn teamgenoten, maar kwam niet in het stuk voor en werd vlak voor tijd gewisseld, zag ook Hansum. "Hij kreeg echt geen enkele bruikbare bal. Na zijn wissel werden er opeens wel ballen in de zestien gepompt. Toen zei ik ook: ja, dit had Haller nou nodig en nu is hij gewisseld." Uitgerekend zijn PSV-collega zocht hem nog het vaakst op. "Die twee hebben wel een klik, ze vinden elkaar wel en spelen de bal vaak naar elkaar. Maar Sangaré is natuurlijk niet de man die de voorzetten vanaf de zijkant geeft."

In de wedstrijd tegen Sierra Leone ging het beter: Ivoorkust gaf op knullige wijze een overwinning weg, maar Haller maakte zijn eerste treffer van het toernooi. "Hij kreeg nog steeds niet heel veel ballen. Maar wat hij moest doen, deed hij al met al wel goed", aldus commentator Blaauw. "Goal gemaakt, twee grote kansen ingeleid en voorbereidend werk bij de 2-1 (voordat Sangaré Nicolas Pépé in stelling bracht, red.): lastig om te zeggen waar hij bij Ivoorkust precies op afgerekend wordt, maar volgens mij heeft hij gewoon prima werk geleverd."

Opvallend genoeg probeerde Haller zichzelf af en toe actief in het spel te betrekken, door ver uit te zakken en de bal op het middenveld te halen. "Als hij dat bij Ajax deed, dan zou Erik ten Hag hem op zijn flikker geven", aldus Hansum. "Maar hij voelt veel verantwoordelijkheid voor Ivoorkust (Haller speelde jeugdinterlands voor Frankrijk, maar koos er eind 2020 voor om Ivoorkust te vertegenwoordigen, red.). Hij scoorde direct twee keer in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kameroen, maar ze zijn alsnog uitgeschakeld. Dus dit is voorlopig de laatste kans op een prijs voor Ivoorkust, ja."

Stofzuiger Sangaré
Sangaré bezette in de vorige wedstrijden met de ervaren Franck Kessié (AC Milan) en Jean Michaël Seri (Fulham) het Ivoriaanse middenveld. Hansum zag de PSV'er 'stofzuigen' tussen de twee spelmakers. "Zeker Kessié is gewoon het mannetje, degene die de lakens uitdeelt, om wie het spel daar moet draaien", vult Blaauw aan. "Maar Sangaré trekt wel de lijn door die hij bij PSV heeft ingezet. Hij heeft een steeds belangrijkere rol bij de totstandkoming dan wel de afronding van kansen. Eerst was zijn stempel – plat gezegd – breken en inleveren, maar hij laat in offensief opzicht ook meer zien. Het blijft lastig oordelen op basis van één wedstrijd, maar je merkt wel dat hij nu goed in zijn vel zit."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ibrahim Sangare (@ibrahim_sangare225)

Nieuwe controleur bij PSV, nieuwe spits bij Ajax
Zondag gaan PSV en Ajax dus op voor de belangrijkste slag in de titelstrijd. De topscorer van de Eredivisie zal dan vervangen worden door Brian Brobbey, terwijl Marco van Ginkel, Erick Gutiérrez en Joey Veerman de alternatieven voor de alom geprezen Sangaré zijn. "Ik denk dat Sangaré toch het meest gemist wordt, zeker op momenten waarop PSV onder druk komt te staan. Ajax heeft met Brobbey een vergelijkbaar type voor de plek van Haller gehaald, maar eenzelfde type als Sangaré heeft PSV niet", denkt Hansum.

Blaauw beargumenteert dat PSV juist meer kan variëren, ook nu Sangaré niet van de partij is. "Veerman is een totaal ander type dan Sangaré, Guti en Van Ginkel zijn dat ook. Omdat ze niet gezegend zijn met zo'n imposant lichaam, dat is wel lekker als je dat van Moeder Natuur mee hebt gekregen. Zoals Veerman heeft meegekregen dat hij heel goed kan passen, zoals Van Ginkel heeft meegekregen dat hij met al zijn ervaring heel goed momenten kan kiezen voor diepte en voor rust en zoals Guti van alles een beetje heeft: ik vind ze alle vier anders en dat vind ik een voordeel voor PSV, dat je wat te kiezen hebt."

Aan de andere kant: PSV mist nu juist de middenvelder met de meeste verdedigende kwaliteiten. "Ze gaan niet man op man spelen, maar normaal gesproken staat Sangaré op Steven Berghuis. Gaat Veerman dat nu doen?", aldus Blaauw, die verwacht dat Ajax het meeste initiatief zal nemen in het Philips Stadion. "Eigenlijk kun je achteraf pas beoordelen wie van de twee het meest is gemist. Maar als PSV inderdaad met het mes op de keel moet spelen, dan is Haller makkelijker te vervangen dan Sangaré."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sébastien Haller (@sebastien.haller)

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)