'Zou hartstikke goed zijn geweest voor Gorter om heel jaar Eredivisie te draaien'

'Zou hartstikke goed zijn geweest voor Gorter om heel jaar Eredivisie te draaien'

Khalid Sinouh en Jan Willem van Ede zien dat het niveau van de keepers de laatste jaren flink is afgenomen. Het afgelopen weekeinde ging de ene na de andere Eredivisie-doelman in de fout.

Van Ede vindt dat de carrièreplanning van keepers voor verbetering vatbaar is. "Getalenteerde, jonge keepers als Justin Bijlow, Maarten Paes en Kjell Scherpen hadden al veel meer wedstrijden achter hun naam moeten hebben dan nu het geval is", zegt de voormalig sluitpost van FC Utrecht en PSV in De Telegraaf. "Keepen is een ervaringsvak en alleen door veel wedstrijdminuten te maken, worden keepers beter."

"Je ziet het nu ook weer bij Jay Gorter. Die keept dan wel zijn wedstrijden bij Jong Ajax, maar het zou hartstikke goed zijn geweest voor zijn ontwikkeling om een heel seizoen met Go Ahead Eagles in de Eredivisie te draaien", benadrukt Van Ede.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Ook Sinouh noemt keepen een ervaringsvak. "Als je jong bent, moet je spelen, spelen, spelen! Vroeger, en dat is niet eens heel lang geleden, bleven keepers in de Eredivisie veel langer bij hun club. Toen ik bij RKC speelde, had je Gabor Babos bij NAC, Harald Wapenaar bij FC Utrecht, Henk Timmer bij Feyenoord, Oscar Moens daarvoor nog bij AZ en Hans Vonk bij Heerenveen. Keepers gaan nu veel te snel weg."

Sinouh ziet tot zijn verbazing dat keepers ook veel sneller aan de kant worden geschoven. Zo mag Maarten Paes vertrekken bij FC Utrecht en is Erwin Mulder vervangen door Xavier Mous bij sc Heerenveen. "Keepers moet je niet veel wisselen, dat kan dodelijk zijn voor een elftal. Het is ook niet bevordelijk voor hun ontwikkeling."