Vijf sleutelduels die het verloop van de topper tussen PSV en Ajax bepalen

Vijf sleutelduels die het verloop van de topper tussen PSV en Ajax bepalen

23-01-2022 07:00 Laatste update: 07:00
74

De kraker tussen PSV en Ajax staat voor de deur. De belangen zijn levensgroot: de winnaar stapt als koploper van het veld én deelt een mentale dreun uit in de titelstrijd. VoetbalPrimeur licht vijf sleutelduels uit die het verloop van de topper kunnen bepalen.

Battle 1: Cody Gakpo vs. Noussair Mazraoui
Gakpo draait dit seizoen op volle toeren bij PSV. De Oranje-international bereidde zondag tegen FC Groningen de enige treffer van Mario Götze voor. Daardoor staat hij nu op zes treffers en tien assists dit seizoen. Aan Mazraoui de taak om hem af te stoppen. De rechtsback van Ajax begon bijzonder sterk aan het seizoen, maar valt de laatste maanden iets minder op. Hij vormt wel nog altijd een levensgevaarlijke tandem met Antony. Loopt Mazraoui zondag achter Gakpo aan of weet de twaalfvoudig Marokkaanse international de rollen om te draaien?

Battle 2: Mauro Júnior vs. Antony
Mauro is Philipp Max voorbij in de pikorde bij PSV. Roger Schmidt was lovend over zijn Braziliaanse 'balveroveraar, die ook aan de bal goed is'. Mauro mag zich nu meten met landgenoot Antony, de belangrijkste publiekstrekker van de Amsterdammers. De dribbelaar kan iedere verdediger een vervelende dag bezorgen. Mauro zal voldoende rugdekking moeten krijgen van zijn ploeggenoten, anders kan hij in de problemen komen.

Battle 3: Armando Obispo en Olivier Boscagli vs. Brian Brobbey
De terugkeer van Brian Brobbey bij Ajax ging niet onopgemerkt voorbij. De spits scoorde tegen FC Utrecht meteen twee keer en zal zich ook in de topper willen tonen. Hij moet zijn duels uitvechten met Olivier Boscagli én Armando Obispo. Het jeugdproduct van PSV is de vervanger van de geblesseerde André Ramalho. In Eindhoven twijfelt niemand aan de potentie van Obispo, maar nu moet hij de beresterke Brobbey van het lijf zien te houden.

Battle 4: Yorbe Vertessen vs. Daley Blind
Ritsu Doan heeft zich knap in het elftal van PSV gespeeld en voegt het nodige vernuft toe aan het aanvalsspel, maar tegen Ajax kan het lonen om met Yorbe Vertessen te starten. De Belg is razendsnel en zou Daley Blind daarmee pijn kunnen doen. Als hij de Oranje-verdediger zijn hielen laat zien in de counter, dan zal het alarmfase één zijn bij Ajax. Aan de andere kant: Blind lost veel situaties op voordat het überhaupt gevaarlijk wordt. Hij zal echter bij de les moeten zijn.

Battle 5: Mario Götze vs. Steven Berghuis
Mario Götze en Steven Berghuis zijn als nummers tien de vormgevers van hun ploeg. De Duitser kwam prima uit de startblokken na de winterstop en was de matchwinner tegen Groningen. Berghuis zal zich de ontmoeting van 23 oktober echter nog goed kunnen herinneren. Hij bespeelde de ruimtes perfect en was één van de uitblinkers tijdens de 5-0 zege van Ajax op PSV. Wie pakt zondag in het Philips Stadion de regie?