Ihattaren bij Ajax: hoe kan de spelmaker worden ingepast door Ten Hag?

Ihattaren bij Ajax: hoe kan de spelmaker worden ingepast door Ten Hag?

20-01-2022 14:50
124

Een verrassende move van Ajax op de transfermarkt: de Amsterdammers willen Mohamed Ihattaren huren van Juventus, met een optie tot koop. Trainer Erik ten Hag sprak zelfs al met de spelmaker (19). Ihattaren zal tijd nodig hebben in Amsterdam, maar voor welke posities komt hij aanmerking en hoe ziet de concurrentie eruit?

Op tien: veel smaken voor Ten Hag
Ihattaren brak bij PSV door als nummer tien en dat is nog altijd zijn meest geliefde positie. De geboren Utrechter kan wel aan de bak. Hij zal moeten concurreren met Oranje-internationals Steven Berghuis en Davy Klaassen. Bovendien beschikt Ajax met Mohammed Kudus over nog een begenadigd talent op die plek. Als Ihattaren fit en in vorm is, heeft hij echter meer dan die spelers oog voor de steekpass. Hij zou Ten Hag daarmee nog meer smaken geven.

Hangend op rechts: alternatief voor Antony
Een basisplaats op rechts lijkt ook niet meteen in het verschiet te liggen voor Ihattaren. Antony is één van de absolute smaakmakers van Ajax en niet meer weg te denken uit de basis. De alternatieven achter de Braziliaan zijn echter beperkt, zeker na het vertrek van David Neres. Steven Berghuis speelt tegenwoordig op tien, en Zakaria Labyad lijkt helemaal uit beeld. Mohamed Daramy en Amourricho van Axel Dongen hebben nog tijd nodig en spelen bovendien liever vanaf de linkerflank.

Hangend op links: stand-in van Tadic
Aan die linkerkant kan Ihattaren eventueel ook uit de voeten, al heeft hij daar geen ervaring. Op papier lijkt de creatieve linkspoot echter een prima alternatief voor Dusan Tadic. De Serviër voert onder meer het klassement van gecreëerde kansen aan. Dat stukje creativiteit zou Ihattaren op zich kunnen nemen, mocht de aanvoerder ontbreken. Met bovengenoemde Daramy, Van Axel Dongen en ook Naci Ünüvar die op de deur klopt, zijn er echter meer gegadigden. Bovendien zit Ajax nog altijd achter een vleugelaanvaller aan.

De bank: fit worden en wachten op kans
De laatste keer dat Ihattaren tijdens een officiële wedstrijd in actie kwam, was op 24 april 2021 tijdens PSV-FC Groningen. Het is dan ook aannemelijk dat we de ex-PSV'er zeker het eerste halfjaar weinig in de Johan Cruijff Arena zullen zien. Hij zal fit moeten worden en moeten wachten op zijn kans.

Ihattaren weet echter ook dat het verloop in de Amsterdamse selectie groot is. Wat als Antony straks verkocht wordt en Steven Berghuis op rechtsbuiten nodig is? En Kudus zou ook prima uit de voeten kunnen als centrale middenvelder, de positie waar Ryan Gravenberch nu nog speelt. Het zou voor Ihattaren ruimte maken als aanvallende middenvelder, de positie waar hij zich het meest op zal richten.

Conclusie
Er bestaat geen twijfel dat Ihattaren over buitengewone kwaliteiten beschikt. Ten Hag lijkt bovendien de aangewezen persoon om hem weer aan het voetballen te krijgen. De coach bewees in het verleden om te kunnen gaan met spelers met een krasje. Zo blies hij de carrière van Labyad nieuw leven in bij FC Utrecht, de club die nu achter het net lijkt te vissen voor Ihattaren.

De huidig speler van Juventus zal ongetwijfeld de tijd krijgen om te acclimatiseren in Amsterdam. Steven Berghuis en vooral Dusan Tadic en Antony speel je niet zomaar uit de basis, maar hij heeft wel specifieke kwaliteiten - inzicht, steekpass - die goed van pas kunnen komen bij de regerend landskampioen. Het adagium van Ten Hag is duidelijk: spelers stellen zichzelf op.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mohamed-Amine Ihattaren (@iamihattaren)