'Ik ken Frank Arnesen, we hebben in het Deens met elkaar onderhandeld'

'Ik ken Frank Arnesen, we hebben in het Deens met elkaar onderhandeld'

22 januari - 10:08 Laatste update: 10:15
Eredivisie 79 Reacties

Patrik Walemark heeft deze week een contract voor 4,5 jaar getekend bij Feyenoord. In Zweden denkt men dat hij klaar is om De Kuip in vuur en vlam te zetten. BK Häcken, de verkopende club, heeft de grootste transfer uit de geschiedenis afgerond en daarmee de grens verlegd voor toekomstige onderhandelingen.

Feyenoord had Walemark ('Walemark' in het Nederlands, 'Vollemark' in het Zweeds) al langer in het vizier en is er in geslaagd hem naar De Kuip te halen. Zowel in Zweden als in Rotterdam gaat de vlag uit. "Voor ons is dit een hele grote transfer", zegt technisch directeur Martin Ericsson van BK Häcken tegen VoetbalPrimeur.

"We hebben al eerder met Feyenoord onderhandeld, zoals bij de transfer van Simon Gustafson (in 2015 binnengehaald, inmiddels uitkomend voor FC Utrecht, red.). Maar deze transfer is voor ons veel groter, hoewel Patrik en Simon allebei twee geweldige spelers zijn", zegt Ericsson. "We pikten Patrik op bij een kleinere club in Zweden (Qviding, red.). Het is geweldig dat hij zo hard gegroeid is. En vergeet niet dat het in deze tijden moeilijk is om dergelijke transfers te doen. Voor ons is het ook verrassend: we wisten dat Patrik een speciale speler was, maar het is lastig te voorspellen wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Hij maakt nu een toptransfer naar Feyenoord en daar zijn we heel trots op."

Walemark wordt vergeleken met Steven Berghuis en Arjen Robben, maar ook met Lionel Messi. Welke vergelijking is het meest accuraat? Ericsson: "Waarschijnlijk een mix van alle drie. Hij raakt de bal bij iedere stap, zoals Messi ook doet. Daardoor is hij heel moeilijk af te stoppen en is het voor tegenstanders de vraag of hij linksom of rechtsom gaat, gaat schieten of passt. Het is een geweldige kwaliteit die Patrik heeft en vaak gebruikt. En hij is met bal sneller dan zonder bal."

Geen binnenlandse move
Voor BK Häcken werd al snel duidelijk dat een binnenlandse transfer geen mogelijkheid was. Malmö FF maakt al jaren de dienst uit in Zweden en is in staat de betere spelers weg te kopen bij de concurrenten, zoals we dat in Nederland zien bij Ajax, maar Ericsson wilde Walemark alleen aan een buitenlandse club verkopen. "Natuurlijk verkopen we ook wel spelers binnen Zweden, maar als we een belangrijke speler hebben die écht klaar is voor een volgende stap, verkopen we niet aan een Zweedse club, maar aan grotere clubs uit grote competities."

"Patrik heeft het in de tweede seizoenshelft fantastisch gedaan en ons veel goals, assists en punten bezorgd. De interesse in hem was gigantisch", zegt hij. "We wisten wel dat hij uiteindelijk een transfer zou maken, maar hadden het ook niet erg gevonden als hij tot de zomer was gebleven. We hadden geen haast en stonden er open in, maar we waren bereid in gesprek te gaan wanneer de juiste club met het juiste aanbod langs zou komen. Voor ons is het ook belangrijk dat een vertrokken speler een soort ambassadeur van BK Häcken wordt, als bewijs waar je via deze club kunt komen. We hebben gesprekken gehad met Patrik en zijn zaakwaarnemer en vonden het belangrijk dat de stap niet té groot was. Het was voor hem, en dus ook voor ons, veel interessanter om naar Feyenoord te gaan."

'In het Deens onderhandeld'
De gesprekken tussen Feyenoord en BK Häcken verliepen volgens Ericsson soepel. "Ik heb een paar jaar in Denemarken gespeeld en Frank Arnesen (TD Feyenoord, red.) is Deens, dus hebben we in het Deens met elkaar onderhandeld. We hadden allebei onze wensen, maar zijn altijd on speaking terms gebleven. Dat is allemaal respectvol gegaan."

Ericsson denkt dat de transfer van Walemark naar Feyenoord grensverleggend is voor BK Häcken. De Zweed is met 3,25 miljoen (exclusief bonussen) de duurste speler uit de clubgeschiedenis, een wereld van verschil met de transfers die doorgaans in Nederland worden gedaan. "Ja, de transferbedragen liggen hier zeker lager", zegt Ericsson. "Dat komt ook omdat de Nederlandse markt sterker is dan de Zweedse. De Deense competitie is weer vergelijkbaar met de Zweedse, maar de waarde van beide competities neemt toe en dus worden de spelers ook meer waard."

"We moeten ook harder zijn in de onderhandelingen als we de Zweedse Allsvenskan naar een hoger niveau willen tillen. Daarom is het voor de club en competitie belangrijk om dit soort transfers te doen. We voelen ons steeds meer op ons gemak in de onderhandelingen met grote clubs, ze weten dat ze onze beste spelers niet voor een appel en een ei op kunnen halen."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s