Athletic bezorgt Barcelona nieuw trauma en knikkert Catalanen uit Copa del Rey

Athletic bezorgt Barcelona nieuw trauma en knikkert Catalanen uit Copa del Rey

21-01-2022 00:02 Laatste update: 00:05
134

Athletic Bilbao heeft FC Barcelona na een slopend duel uit de Copa del Rey geknikkerd. De Basken staan bekend als angstgegner van Barça en bewezen dat donderdagavond in een regenachtig Bilbao.

Zowel Athletic Bilbao als FC Barcelona trad met een aantal andere namen aan in San Mamés. Zo zat Frenkie de Jong op de bank bij laatstgenoemde, terwijl de geblesseerde Memphis Depay en geschorste Luuk de Jong helemaal niet bij de selectie zaten. Bij de thuisploeg verschenen basisklanten Unai Simon, Iñaki Williams en Alex Berenguer niet aan de aftrap.

Voor Barcelona begon het duel bij angstgegner Athletic catastrofaal: captain Iker Muniain krulde na twee minuten de 1-0 al in het Barça-doel, nadat een pass van Nico Williams bij hem terecht kwam. Het antwoord van Barcelona liet echter niet lang op zich wachten: Ferran Torres krulde net als Muniain op bijzonder fraaie wijze raak, waardoor het weer gelijk stond. Het was ook zijn eerste treffer in Catalaanse dienst.

Na de 1-1 had Barcelona veel de bal en was de ploeg van Xavi dominant. Toch kwam Athletic tot meer kansen dan de Catalanen. Vooral uit standaardsituaties werden de Basken gevaarlijk. Na een uur spelen mocht Frenkie de Jong invallen, maar hij kon het wedstrijdbeeld niet veranderen. Vijf minuten voor tijd deelde Athletic de genadeklap zelfs uit aan Barcelona. Iñigo Martínez frommelde de bal met enig geluk in het Barcelona-doel. De VAR keek wel nog even naar de treffer, die uiteindelijk goedgekeurd werd.

In de slotfase probeerde Barcelona nog een slotoffensief in te zetten in een klokend San Mamés. Dat leverde nog een goal in blessuretijd op van Pedri, wat tot veel emoties aan beide kanten zorgde. Door de gelijkmaker was een verlenging noodzakelijk.

In de verlenging namen beide ploegen wat gas terug. In de 103e minuut kreeg Athletic Bilbao echter een strafschop, na een handsbal van Jordi Alba. Captain Muniain ging achter de bal staan en scoorde: 3-2. Daardoor moest Barcelona opnieuw in de achtervolging. In de tweede helft van de verlenging dacht Ferran Jutglà Barça weer op gelijke hoogte te brengen, maar niets bleek minder waar: de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Daardoor werd 3-2 de einstand en is Athletic Bilbao door in de Copa del Rey. Barça ligt uit het bekertoernooi.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s