Verweij: 'Ajax heeft, en dat klinkt gek, toch wel een financieel probleempje'

Verweij: 'Ajax heeft, en dat klinkt gek, toch wel een financieel probleempje'

21-01-2022 19:18 Laatste update: 24-01-2022 18:30
263

Financieel directeur Susan Lenderink heeft Marc Overmars, directeur voetbalzaken in Amsterdam, in een 'houdgreep'. Dat stelt Ajax-watcher Mike Verweij, die ziet dat de club het financieel niet makkelijk heeft.

"Overmars heeft een hele tijd Theo van Duivenbode, een Ajax-commissaris, als een blok aan zijn been gehad. Nu lijkt hij in de houdgreep van de financieel directeur Susan Lenderink te zitten", aldus Verweij in de Kick-off Podcast van De Telegraaf. "Ajax heeft financieel - en dat klinkt heel gek wanneer je ziet welke bedragen ze op de bank hebben en wat ze in het verleden hebben verdiend - toch wel een probleempje."

Verweij haalt in eerste instantie de transfer van David Neres naar Shakhtar Donetsk aan. "Dat is twaalf miljoen en eigenlijk gegarandeerd zestien miljoen. Wanneer Overmars bonussen afsluit, dan zijn dat bonussen die bijna niet te missen zijn. Denk aan: plaatsing voor de Champions League. Maar het zijn niet de bedragen die Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Donny van de Beek hebben opgeleverd. Die stroom lijkt opgedroogd."

En daar komt dan ook de coronacrisis nog bij. Die hakt er flink in bij Ajax. "Het geld gaat er echt met bakken uit", vervolgt Verweij. "Vorig seizoen kwamen ze door een hele royale seizoenkaartregeling 33 miljoen tekort. Het lijkt dit jaar mee te vallen, omdat Ajax mazzel heeft met het speelschema. Ajax heeft ook nog een derde probleem: dat Andre Onana en Noussair Mazraoui mogelijk transfervrij de deur uitlopen. En dan is er nog het hoofdpijndossier Tagliafico."