Luuk de Jong verrast Xavi en Barça-teamgenoten: 'Helpt in hoe ze denken'

Luuk de Jong verrast Xavi en Barça-teamgenoten: 'Helpt in hoe ze denken'

Luuk de Jong leek al dood en begraven bij FC Barcelona, maar hij knokte zich knap terug. De 31-jarige Nederlander loopt in 2022 voorlopig één op één en merkt dat zijn rol in de selectie van de Catalanen is veranderd.

"Als je twee kopgoals maakt tegen Mallorca en Granada, helpt dat in hoe je medespelers denken in de wedstrijd daarna tegen Real Madrid", zegt De Jong in het Algemeen Dagblad. "Voor rust kon ik toen ook meteen twee keer op doel koppen uit voorzetten van de flanken. Thibaut Courtois redde nu twee keer, maar wat ik bedoel: als die voorzetten in twee wedstrijden komen en je doet er niks mee, dan denken je medespelers bij wedstrijd drie: ga ik niet meer doen."

"Zo werkt dat overal. Al blijf ik graag denken dat je óók altijd iets kunt afdwingen door knetterhard te werken en positief te zijn", vervolgt de spits, die denkt dat hij coach Xavi wel heeft verrast. "Hmm, ik denk dat ik hem wel een beetje heb verrast in hoe ik pas in zijn spel. Dat ik voor hem ook een '9' kan zijn met wie je driehoekjes kunt maken en zo onder de druk van een tegenstander uit kunt spelen. Xavi wil van zijn spits dat die een aanspeelpunt is en ballen vasthoudt en combineert met middenvelders. Hij zegt altijd: lok de centrale verdedigers weg om ruimte te maken voor anderen om in het gat te duiken."

De Jong heeft het na zijn moeizame start goed naar zijn zijn en wil in ieder geval het seizoen afmaken bij Barça. "Dat is mijn insteek in elk geval. We zijn met het gezin een half jaar hier, ik wil niet weer verkassen nu. En ja, ook als ik weer invaller zou worden, kan ik nog van waarde zijn. Maar officieel heeft de club zich nog niet uitgesproken. We zien het wel. Ik ben ook nog steeds eigendom van Sevilla. Mijn contract loopt daar na dit seizoen nog één jaar door."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s