Ajax verslaat PSV en is weer koploper na omstreden doelpunt Mazraoui

23-01-2022 16:29
640

Ajax is de nieuwe koploper in de Eredivisie. In Eindhoven waren de Amsterdammers met 1-2 te sterk voor PSV, dat zich zal beklagen over de winnende goal van Noussair Mazraoui.

Op 20 maart 2016 won Ajax er voor het laatst, maar 2.135 dagen later is de topper in Eindhoven weer een prooi voor de bezoekers uit Amsterdam. Na een saaie openingsfase was de eerste kans ook voor Ajax. Een indraaiende vrije trap van Steven Berghuis werd door de weifelende Joël Drommel nog maar net tegen de lat getikt.

Na 34 minuten viel de Ajax-goal alsnog. Uitgerekend de geblesseerde Brian Brobbey opende de score. De negentienjarige spits hinkelde het strafschopgebied van PSV in en tekende met zijn laatste krachten voor de 0-1 op aangeven van Dusan Tadic. Meteen daarna zat zijn wedstrijd erop: Danilo verving Brobbey.

Kort na de openingstreffer kreeg PSV een uitgelezen mogelijkheid op de 1-1, maar doelman Remko Pasveer keerde een inzet van Olivier Boscagli. PSV moest na rust uit een ander vaatje tappen, en dat gebeurde ook. De ploeg van trainer Roger Schmidt wierp de schroom van zich af en kwam na 53 minuten prompt op voorsprong: Mario Götze scoorde, net als vorige week tegen FC Groningen.

De topper was plotseling los en dat leverde kansen op voor zowel PSV als Ajax. Een kwartier voor tijd viel de derde treffer van de middag. En die bleek cruciaal: Noussair Mazraoui schoot prachtig raak, maar wél nadat de bal al dan niet over de zijlijn was geweest. PSV was woedend, maar de VAR kon het onvoldoende beoordelen en adviseerde scheidsrechter Danny Makkelie om de treffer niet af te keuren.

De 1-2 van Ajax bleef dus staan en PSV bleek niet meer bij machte om zich voor een tweede keer terug te knokken. Aan de andere kant verzuimde Ajax om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de zege kwam ondanks negen (!) minuten blessuretijd niet meer in gevaar. Ajax is door de overwinning de nieuwe koploper in de Eredivisie. Het verschil met PSV is twee punten.