Opleving Fortuna veel te laat, RKC verlengt perfecte 2022-serie na bliksemstart

23-01-2022 21:51 Laatste update: 22:15
42

RKC Waalwijk heeft zijn vliegende start van 2022 een gepast vervolg gegeven en verruilt de degradatiezone voorlopig voor de middenmoot. Na een uitzege op Go Ahead Eagles en een bekeroverwinning op ADO Den Haag werd er ook gewonnen van nummer voorlaatst Fortuna Sittard, waar de zorgen juist steeds groter worden.

RKC legde de basis voor deze overwinning in de eerste twintig minuten, waarin het de dramatisch gestarte gasten op een 2-0 achterstand zette. Vrijwel direct na de aftrap verscheen Juriën Gaari vrij voor doelman Michael Verrips en was de ban al gebroken. De tweede treffer kwam op naam van Michiel Kramer, die Verrips verschalkte met een subtiel wippertje nadat de uitgekomen doelman net niet bij een voorzet van Finn Stokkers kon komen.

Fortuna mocht nog van geluk spreken dat Jens Odgaard een foutje van Verrips niet afstrafte en dat de sluitpost oog in oog met Stokkers de 3-0 voorkwam. Trainer Sjors Ultee greep bij rust in, bracht Ivo Pinto en Arianit Ferati voor Nigel Lonwijk en Andreas Samaris en zag dat Fortuna in de tweede helft een heel ander gezicht toonde. Zian Flemming deelde met een vrije trap een eerste waarschuwingsschot uit.

Na een uur spelen werd het opeens weer spannend, nadat Fortuna een penalty kreeg. Mats Seuntjens werd neergehaald door doelman Etienne Vaessen en schoot vanaf de stip zijn achtste treffer van het Eredivisie-seizoen binnen. RKC kwam nauwelijks meer van de eigen helft af, maar het slotoffensief van Fortuna leverde niets meer op en de 2-1 bleef op de borden staan.

De ploeg van Joseph Oosting komt op 22 punten en staat gedeeld elfde met FC Groningen en Go Ahead Eagles, acht punten boven de streep. Fortuna daarentegen blijft voorlaatste en staat nog maar één punt boven het opeens opgeleefde PEC Zwolle.