'Supertalent' Ihattaren op weg naar Ajax: 'Hij kan het niveau makkelijk aan'

'Supertalent' Ihattaren op weg naar Ajax: 'Hij kan het niveau makkelijk aan'

28-01-2022 12:00 Laatste update: 13:47
199

Mohamed Ihattaren staat voor een overstap naar Ajax. Over de aanstaande transfer is de laatste dagen veel gezegd en geschreven. Danny Post en Abdou Harroui maakten de negentienjarige linkspoot als tegenstander van dichtbij mee. Tegenover VoetbalPrimeur spreken de twee middenvelders hun steun uit richting Ihattaren.

Ihattaren staat onder contract bij Juventus, dat hem afgelopen zomer overnam van PSV. De creatieve linkspoot had het lastig in zijn laatste seizoen bij de Eindhovense club en in Italië gaat het Ihattaren ook niet makkelijk af: hij zou dit seizoen eigenlijk bij Sampdoria spelen, maar aan de verhuurperiode kwam al snel een eind. Drie maanden na zijn vertrek uit Italië krijgt Ihattaren waarschijnlijk een nieuwe kans, bij Ajax.

'Aan alles zie je dat Ihattaren supertalent is'
VVV-Venlo-boegbeeld Danny Post stond twee keer tegenover Ihattaren. "Toen ik voor het eerst tegen hem speelde, stond hij op tien", blikt de controleur terug op VVV-PSV van maart 2019 (0-1). "Ihattaren werd een maand voor die wedstrijd zeventien. Het was toen al bekend dat hij heel veel talent had. Het was mijn opdracht om Ihattaren te dekken en hem zo min mogelijk aan de bal te laten komen. Toen speelde ik toevallig mijn beste wedstrijd van het seizoen. Ihattaren werd in de rust gewisseld. Ik zat er constant kort op en dat werkte die wedstrijd heel goed."

Toen VVV vorig seizoen een bezoek bracht aan het Philips Stadion (4-1 voor PSV), kreeg Post opnieuw te maken met Ihattaren. "In die wedstrijd speelde hij meer aan de linkerkant. Ik kwam hem wel af en toe tegen. Je ziet dat Ihattaren een heel technische jongen is, vooral met zijn balaannames. Je ziet aan alles dat hij een supertalent is. Ik vind wel dat hij nog superjong is en tijd nodig heeft om een stabiele speler te worden."


Ihattaren en Post in duel bij hun tweede ontmoeting

Ook Abdou Harroui kreeg met de aanvallende middenvelder te maken, toen PSV twee seizoenen geleden punten verspeelde bij Sparta (2-2). "Hij is een hele goede en frivole speler, met een geweldig linkerbeen en een goede motoriek", vertelt de middenvelder die inmiddels bij Sassuolo voetbalt. "Mo kan ook een actie maken. Hij is een hele leuke speler om naar te kijken. Elke voetballer die hem ziet spelen, weet dat de kwaliteit er vanaf spat bij hem."

'Denk niet dat Ihattaren probleemkind is'
Door de incidenten van de afgelopen maanden wordt Ihattaren vaak betiteld als probleemkind. Post vindt dat niet terecht. "Toen ik hem meemaakte, vond ik hem eigenlijk een heel vriendelijke uitstraling hebben. Ihattaren kwam natuurlijk als een raket en werd snel omhoog gepraat. Hij moest kiezen tussen het Nederlandse en Marokkaanse elftal, maar verloor ook zijn vader. Dat is niet niks. Ihattaren is een hele jonge jongen met veel talent, maar hij krijgt alles over zich heen. Dat is de voetbalwereld, maar ik vind het erg onterecht."

"Die jongen heeft waarschijnlijk een hele zware periode gehad en kan heel goed voetballen", gaat Post verder. "Er komt alleen wat meer bij kijken en dat moet hij nu zelf leren. Maar als hij daar over twee jaar pas achter komt, dan heeft hij alsnog tijd zat. Er zijn spelers die nog later in het professionele voetbal terechtkomen. Natuurlijk heeft hij zich waarschijnlijk niet helemaal als prof gedragen, maar ik heb niet het idee dat hij een probleemkind is. Dat beeld wordt wel geschetst, maar hoeveel dingen kun je noemen waarvan je zegt: daar is Ihattaren heel lastig in?"


Post snoept Ihattaren de bal af tijdens hun eerste ontmoeting

"Hij heeft heel veel voetbaltalent, maar eigenlijk is het gewoon een jonge jongen die zijn vader is verloren", is Post duidelijk over de oud-PSV'er. "Hoe gaan andere jongens van die leeftijd daarmee om? Die doen dan misschien ook wat gekkere dingen. Ik vind dat we daar wel wat meer rekening mee mogen houden in dit hele verhaal. De praatprogramma's en media hebben het erover, maar ik vind dat je hem de tijd moet geven."

Ook Harroui heeft respect voor Ihattaren. "Ik heb via Instagram contact met hem gehad. Op dit moment heb ik geen contact meer met Mo, maar hij is een jongen die ik respecteer. Hij zit in een moeilijke situatie, ik gun hem al het geluk, honderd procent."

Ziyech-rol of tienpositie
Post en Harroui hebben denken allebei dat Ihattaren succesvol kan worden bij Ajax. "Ik hoop echt dat hij het gaat flikken daar en zijn potentieel waar kan maken", vertelt laatstgenoemde. "Ik denk dat dit hem gaat lukken. Ajax is een voetballende ploeg met heel veel kwaliteiten. Ik verwacht dat Ihattaren de knop gaat omzetten en er vol voor gaat. Het komt vast wel goed."

Post: "Ik denk dat de stap naar Ajax goed is, hij kan het niveau makkelijk aan. Bij Ajax hebben ze ook veel begeleiding, waardoor ze Ihattaren heel goed kunnen helpen. Het is wel handig om hem het eerste halfjaar weg te houden van interviews. Op die manier kan hij lekker in de luwte voetballen en het plezier terugvinden. Dan denk ik dat Ihattaren een vaste waarde kan worden bij Ajax."


Ihattaren tegenover toekomstig ploeggenoot Daley Blind

Ihattaren is van nature een aanvallende middenvelder, maar hij speelde bij PSV ook op de linker- en rechterflank. Op welke positie zou de spelmaker het best tot zijn recht komen bij Ajax? "Ik denk dat hij makkelijk de Ziyech-rol kan invullen, dus hangend op rechts", stelt Post. "Op tien kan Ihattaren natuurlijk ook spelen, maar daar heb je wel meer mensen om je heen." Harroui ziet ook een rol als aanvallende middenvelder als optie voor Ihattaren. "Ik weet zeker dat hij op tien en op rechts erg goed uit de voeten kan. Daar heb ik hem het meeste gezien namelijk. Ik denk ook dat hij op links kan spelen met de kwaliteiten die hij heeft. Hij kan Ajax veel opties bieden."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie