Feyenoord strikt 'one of the most determined players that I've ever met'

Feyenoord strikt 'one of the most determined players that I've ever met'

12-02-2022 10:39 Laatste update: 10:47
41

Feyenoord heeft Cole Bassett binnen, zo werd onlangs bekend. De club huurt de Amerikaan voor anderhalf jaar van Colorado Rapids en heeft ook nog een optie tot koop bedongen. Hoewel het transferbedrag voor Nederlandse begrippen laag ligt, is de transfer in Amerika baanbrekend. Colorado Rapids is om meerdere redenen dolblij met de transfer.

Bassett (20) is een veelbelovend talent dat hoge ogen gooide in Amerika en ook al zijn debuut voor het nationale elftal maakte. Hij stond al een tijdje op de radar van Feyenoord, de club die de afgelopen transferwindow doorpakte voor hem. "Wanneer Feyenoord zich precies meldde weet ik niet meer, maar het was ergens rond het begin van deze transferperiode", zegt Pádraig Smith, Executive Vice President & General Director van Colorado Rapids, tegen VoetbalPrimeur. "We zijn een tijdje in gesprek geweest met Feyenoord, maar hebben ook met meerdere clubs gesproken."

Benfica en Vitesse toonden in het verleden interesse in Bassett. De middenvelder heeft de Portugese club afgelopen zomer afgezegd. "Dat voelde voor alle partijen niet als de juiste stap, ook omdat we nog volop in de titelrace waren en Cole graag wilde blijven", zegt Smith. "Hij speelt hier al van kleins af aan en we hebben er samen met zijn zaakwaarnemer en familie voor gezorgd dat de juiste situatie zich zou aandienen. Dat zegt ook veel over het karakter van Cole. Hij heeft niet zomaar iets aangegrepen, maar wilde per se naar de juiste club in de juiste omgeving en met de juiste trainer."

De koopoptie op Cole bedraagt vermoedelijk ongeveer anderhalf miljoen euro, waarom dan eerst achttien maanden huren? "Cole heeft zijn contract bij ons met drie jaar verlengd. De achttien maanden huur zit hem in het verschil tussen de competities, die niet gelijk lopen. We wilden allebei graag dat hij een volledige voorbereiding mee zou draaien en de kans zou krijgen zich te laten zien. Zo'n constructie komt dus vaker voor. Het is voor een speler moeilijker om halverwege het seizoen in te stromen."

'A very determined player'
Smith had al voorspeld dat Bassett een dergelijke transfer zou maken. "Ja, eigenlijk jaren geleden al. Toen we Cole vastlegden, stippelden we een plan voor hem uit. Het is belangrijk dat de spelers doorbreken en zich in een vertrouwde omgeving doorontwikkelen zodat ze hier succes kunnen behalen. Daarna komt de volgende stap wel. Niet alleen het moment moet goed zijn, maar ook de club. Cole is one of the most determined players that I've ever met. Hij is er zo op gebrand om beter te worden en offert de dingen op die daarvoor nodig zijn, iedere dag weer. En qua mentaliteit zit het ook wel goed."

Smith prijst de engine van Bassett. Trainer Arne Slot krijgt een speler met veel loopvermogen tot zijn beschikking. "Zijn manier van drukzetten en positie kiezen is indrukwekkend, net als hoe hij iedere negentig minuten box-to-box kan gaan. Hij is a goal dangerous player met een geweldig schot en temperament. Cole is echt heel getalenteerd en bovendien een hele slimme jongen, dat gebruikt hij ook op het veld. Let er maar eens op als je hem ziet spelen. Hij zal zich snel aan kunnen passen aan het systeem van de trainer van Feyenoord. Zijn uithoudingsvermogen en de manier waarop hij voor gevaar zorgt is echt een grote plus. Feyenoord krijgt iemand die op dat vlak vast en zeker bij gaat dragen. Cole is een mooi persoon. Hij wilde altijd in Europa spelen en heeft dat echt zelf verdiend."

Trend in Major League Soccer
Europese clubs vinden de weg naar de Amerikaanse Major League Soccer steeds makkelijker en dus is er een trend zichtbaar. De MLS wint aan terrein en Smith is daar trots op. "Dit betekent daarom heel veel voor ons. Ik weet waar de MLS staat, maar ik zie ook de groeipotentie van de MLS. Wij willen een club zijn bij wie jonge spelers centraal staat. Ze dus niet alleen binnenhalen, maar ze ook ontwikkelen en samen succes behalen. De complimenten die we daarvoor krijgen, nemen we graag aan. Er is nog veel werk te verrichten, maar de ambitie is er zeker. Het ontwikkelen van de talenten is nodig om uiteindelijk op een hoger niveau te komen."

"Ik werk hier nu zeven jaar en de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt is breathtaking. Het niveau van de jeugdopleiding is hoger dan het ooit geweest is. Het is geweldig om te zien hoe die jongens van 14, 15, 16 jaar zich in de kijker van Europese clubs spelen, want vanuit Europa is er veel meer belangstelling voor de MLS. Daar hebben de mensen hier ontzettend hard voor gewerkt, maar zoals ik al zei: we zijn er nog niet. De lat gaat omhoog."

Smith wijst naar onder meer Ricardo Pepi (voor achttien miljoen naar FC Augsburg) en Alphonso Davies (voor tien miljoen naar Bayern): een overduidelijk signaal dat de beste spelers van de MLS niet meer voor een appel en een ei verkocht worden aan grote clubs. "Het niveau groeit en is er ook steeds meer respect vanuit Europa voor de MLS. Er zijn veel talentvolle Amerikanen die naar Europa gaan. Er zitten er een hoop tussen die in de voetsporen van Tim Howard en Clint Dempsey zullen treden. De transfer van Cole naar Feyenoord is voor ons a groundbreaking move, zoals er de afgelopen jaren wel meer gedaan zijn. Door deze transfers is het ook logisch dat de transferwaardes van de andere spelers toenemen. Ja, als Feyenoord Cole koopt, is hij de duurste speler uit de clubgeschiedenis, maar er komt veel meer talent aan, dus mogelijk blijft het record niet heel lang staan."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)