Weekend zonder Eredivisie: waar kun je toch voetbal kijken?

Weekend zonder Eredivisie: waar kun je toch voetbal kijken?

28-01-2022 17:00
15

Er komen zware dagen aan voor de liefhebbers van Eredivisie-voetbal. Dit weekend wordt er niet gespeeld op het hoogste niveau in Nederland, maar gelukkig zijn er genoeg andere leuke wedstrijden om te volgen. VoetbalPrimeur zet de mogelijkheden voor de voetbalfanaat op een rijtje.

Keuken Kampioen Divisie
Uiteraard wordt er in eigen land wel gewoon gevoetbald, maar dan op het tweede niveau. De KNVB heeft zes wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie uitgesmeerd over drie weekenddagen, zodat er altijd wel wat te kijken is. Wat bijvoorbeeld te denken van de eerste wedstrijd waar weer publiek bij mag in Nederland, te weten TOP Oss tegen FC Den Bosch op vrijdagavond om 20.00 uur? Die beladen Brabantse derby, waar geen uitpubliek bij aanwezig mag zijn, wordt uitgezonden op ESPN.

Die zender heeft alle Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden van dit weekend live, dus dat betekent dat je op zaterdag ook de wedstrijden tussen Excelsior en FC Emmen (16.30 uur) en FC Eindhoven en MVV (18.45 uur) kunt bekijken. Zondag staan er dan drie wedstrijden achter elkaar op het programma. Om 12.15 uur trappen VVV-Venlo en FC Dordrecht af in De Koel, waarna het tegenvallende Almere City het om 14.30 uur in eigen huis opneemt tegen Telstar. ADO Den Haag en De Graafschap sluiten de Nederlandse voetbalzondag vanaf 16.45 uur af in de Residentie.

De competities van België en Portugal
Eén van de weinige grote competities die wel doorgang vindt dit weekend, is de Portugese Primeira Liga. Normaal gesproken sneeuwt deze liga vaak onder door het geweld uit Spanje, Engeland en Duitsland, maar dit weekend gaat veel van de aandacht op Ziggo Sport uit naar FC Porto. Die club speelt zondagavond een thuiswedstrijd tegen CS Marítimo en die wordt live uitgezonden op Ziggo Sport. Benfica en Sporting Portugal, de andere twee grootmachten in Portugal, komen volgende week woensdag pas in actie.

Ook in België wordt er gewoon doorgevoetbald en dat betekent dat we een aantal Nederlandse spelers in actie kunnen zien. Op zondag speelt het Club Brugge van trainer Alfred Schreuder vanaf 21.00 uur een uitwedstrijd bij KV Kortrijk, die op Ziggo Sport Voetbal te zien is. Daarin kunnen Noa Lang, Ruud Vormer en Bas Dost hun opwachting maken. Ook Union Sint-Gillis, promovendus én de verrassende koploper met Bart Nieuwkoop in de gelederen, zal zondag gaan spelen. Zij treffen de roemruchte  stadgenoot Anderlecht in eigen huis om 13.30 uur en dat is te volgen op Ziggo Sport.

Afrika Cup-kwartfinales
Dit weekend staan ook de kwartfinales in de Afrika Cup op het programma. Voor Ajax en PSV is het toernooi een stuk minder interessant geworden toen Ivoorkust na strafschoppen verloor van Egypte, aangezien Sébastien Haller en Ibrahim Sangaré daardoor konden terugkeren naar hun clubs. AZ en NEC kijken echter nog altijd met bovengemiddelde interesse naar ESPN, waar het toernooi wordt uitgezonden. Marokko zit er namelijk nog steeds in en speelt met Zakaria Aboukhlal en Souffian El Karouani op zondag vanaf 16.00 uur de kwartfinale tegen Egypte.

Verder treedt ook het Kameroen van Andre Onana, die voorlopig nog onder contract staat bij Ajax, aan. Zij spelen op zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur tegen Gambia en kunnen zich in eigen land gaan plaatsen voor de halve finale. De overige twee kwartfinales worden 's avonds gespeeld: Burkina Faso tegen Tunesië staat op zaterdag om 20.00 uur gepland en de ontmoeting tussen Senegal en het verrassende Equatoriaal-Guinea op zondag om 20.00 uur. Alle kwartfinales zijn live te volgen op ESPN.

WK-kwalificatie in Amerika
De reden dat er dit weekend niet in de Eredivisie en alle andere grote competities in Europa wordt gespeeld, is het aantal interlands dat gepland staat in andere continenten. In Noord- en Zuid-Amerika wordt namelijk om WK-tickets gestreden en dat betekent dat landen als Brazilië en Argentinië in actie komen. De Brazilianen, met Ajacied Antony in de gelederen, spelen wel pas woensdag 2 februari om 01.30 uur Nederlandse tijd tegen Paraguay. Het Argentinië van Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez (beiden Ajax) trapt een uur eerder af tegen Colombia. Die duels zijn te zien op Ziggo Sport.

In Noord-Amerika wordt er ook gevoetbald, hoewel dat in Nederland niet live op de televisie te bekijken is. Zo neemt het Mexicaanse elftal, dat Erick Gutiérrez (PSV) en Edson Álvarez (Ajax) in de gelederen heeft, het op tegen Costa Rica. Die wedstrijd wordt in de nacht van maandag op dinsdag vanaf middernacht gespeeld. Team USA komt ook in actie en speelt zondagavond om 21.05 een uitwedstrijd bij Canada. In dat treffen zullen Sergiño Dest en Luca de la Torre van Heracles Almelo wellicht hun opwachting maken.

Wat is er waar te zien?
Vrijdag 28 januari
20.00 uur: TOP Oss – FC Den Bosch (ESPN 1)
22.00 uur: Colombia – Peru (Ziggo Sport Select)

Zaterdag 29 januari
16.00 uur: Gambia – Kameroen (ESPN 2)
16.30 uur: Excelsior – FC Emmen (ESPN 1)
18.45 uur: FC Eindhoven – MVV (ESPN 1)
20.00 uur: Burkina Faso – Tunesië (ESPN 2)

Zondag 30 januari
12.15 uur: VVV – FC Dordrecht (ESPN 1)
13.30 uur: Union Sint-Gillis – Anderlecht (Ziggo Sport Select)
14.30 uur: Almere City – Telstar (ESPN 1)
16.00 uur: Egypte – Marokko (ESPN 2)
16.00 uur: AA Gent – Antwerp (Ziggo Sport Select)
16.45 uur: ADO Den Haag – De Graafschap (ESPN)
20.00 uur: Senegal – Equatoriaal-Guinea (ESPN 1)
21.00 uur: KV Kortrijk – Club Brugge (Ziggo Sport Voetbal)
21.25 uur: FC Porto – CS Marítimo (Ziggo Sport Select)