Van der Gijp sleepte tonnen binnen na misser uitgever: Hij werd overmoedig

Van der Gijp sleepte tonnen binnen na misser uitgever: "Hij werd overmoedig"

René van der Gijp heeft een flink bedrag verdiend aan zijn boek 'Gijp', vooral omdat de uitgever een inschattingsfout gemaakt heeft tijdens de contractonderhandelingen. Daardoor verdiende de analist veel meer dan normale schrijvers.

Vaak is het zo dat schrijvers tien procent van de verkoopprijs krijgen. Van der Gijp en de uitgever waren het eens over een bonus bij een bepaald aantal verkochte boeken, maar de uitgever had nooit verwacht dat de aantallen zo hoog zouden worden. "Ik was hoofdredacteur bij VI toen jij het boek bij onze toenmalige uitgeverij maakte, maar die heeft met jou een fout contract gemaakt. Waardoor jij veel meer verdiende dan normale schrijvers", memoreert Johan Derksen bij VI Vandaag.

"Het was zo dat als je 5000 sportboeken verkocht, wij tevreden waren. De uitgever die de onderhandelingen deed, dacht: ze verkopen er toch geen 100.000. Hij zei: als je er meer dan 100.000 verkoopt, krijg je dit. Toen werd hij overmoedig: als je er meer dan 200.000 verkoopt, krijg je dit en boven de 300.000.... En toen verkocht hij er 300.000", zegt Derksen.

Plots kostte het VI veel geld, omdat 'Gijp' een bestseller werd. "Wij vonden het verschrikkelijk, want hoe meer boeken boven de 300.000 er verkocht werden, hoe meer het ons kostte. Het heeft nauwelijks geld opgebracht. Boven de 300.000 werd het tricky. De directeur wist niets van het contract en belde: wat is er aan de hand? Ik heb miljoenen over moeten maken voor de eerste verkopen."

"Jullie brachten een boek uit van Bert van Marwijk, waar er 37 van werden verkocht. Dat vind ik nog een behoorlijk aantal", zegt Van der Gijp gekscherend. "Ik zei dat ik een andere staffel wilde, omdat ik anders niets zou verdienen en het me geld zou kosten."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s