Deadline Day nadert: deze eredivisionisten en Nederlanders kunnen transfer maken

Deadline Day nadert: deze eredivisionisten en Nederlanders kunnen transfer maken

28-01-2022 15:00 Laatste update: 15:23
9

De winterse transferperiode nadert zijn apotheose. Op 31 januari om 23.59 uur sluiten de transferdeuren. Welke Eredivisie-spelers en Nederlanders maken nog kans op een overstap? VoetbalPrimeur zet de meest aansprekende kandidaten op een rij.

Eredivisie-spelers
Nicolás Tagliafico
Napoli en Olympique Marseille toonden belangstelling, maar Ajax is nu al enige tijd in conclaaf met FC Barcelona over een overstap van Tagliafico. De Argentijn hoopt dat hem een droomtransfer naar Camp Nou wordt gegund. De onderhandelingen verlopen echter moeizaam. De Amsterdammers willen geld zien, terwijl de armlastige Catalanen inzetten op een huurdeal. Als er een oplossing wordt gevonden, dan neemt Tagliafico na vier jaar trouwe dienst afscheid van Ajax.

Riechedly Bazoer/Danilho Doekhi
Beide Vitesse-verdedigers hebben een aflopend contract en dat maakt ze een interessant doelwit. Feyenoord probeerde het al voor Bazoer, maar vond de vraagprijs te hoog. Komen de Rotterdammers – wellicht met de hulp van geldschieters – nog voor hem terug? Ook PSV liet zijn oog al vallen op de voormalig jeugdspeler van de Eindhovense club. Daarnaast valt niet uit te sluiten dat op de valreep een buitenlandse club zich meldt in Arnhem.

Doekhi staat er eveneens goed op. De aanvoerder van de Gelderse club bevestigde dat Rangers FC contact heeft opgenomen, terwijl ook zijn naam al viel bij PSV na de blessure van André Ramalho. Mochten de Eindhovenaren achter het net vissen bij Liverpool-verdediger Nathaniel Phillips, dan zou Doekhi zomaar een interessant alternatief kunnen zijn.

Danilo/Victor Jensen
Naast Tagliafico staan ook Danilo en Jensen op de nominatie om Ajax te verlaten, maar daar zal trainer Erik ten Hag vermoedelijk een stuk minder moeite mee hebben. De Braziliaanse spits is de derde keus, achter Sébastien Haller en Brian Brobbey, en heeft bovendien een aflopend contract. De Deen komt er door de concurrentie op het middenveld zelfs nog minder aan te pas. Ze lijken voor een zacht prijsje op te pikken in de Johan Cruijff Arena.

Eran Zahavi/Cody Gakpo/Ibrahim Sangaré
Waar PSV nog loert op inkomende transfers, lijkt het op uitgaand gebied rustig te blijven. Voor het grote publiek althans, want achter de schermen verdringen de clubs zich rond Ibrahim Sangaré en vooral Cody Gakpo. De steunpilaren blijven vermoedelijk echter tot komende zomer binnenboord. Dat geldt ook voor Zahavi, al maakt Olympiakos wel jacht op de Israëliër met een aflopend contract. Of een winters vertrek van Zahavi nog bespreekbaar wordt, is afwachten.

Zian Flemming
Flemming vindt het jammer dat Fortuna Sittard een transfer naar Millwall blokkeert. De Limburgers denken de 23-jarige middenvelder, die tot medio 2024 vastligt, keihard nodig te hebben in de tweede seizoenshelft. Hoewel de kans op een vertrek daarmee klein is, kan de Championship-club nog een ultieme poging wagen. Flemming zou alvast graag naar Londen vertrekken.

Jayden Oosterwolde
Oosterwolde is hard op weg naar Parma, dat uitkomt in de Serie B. De Italiaanse traditieclub is ambitieus na een overname en bezorgt FC Twente een financiële meevaller van enkele miljoenen, zo melden meerdere media in Nederland. De twintigjarige linksback staat er goed op in Enschede, maar met Gijs Smal beschikt de club al over een alternatief.

Spelers naar de Eredivisie
Mohamed Ihattaren/Steven Bergwijn
Ajax is nog niet klaar. De Amsterdammers staan op het punt om de diep gevallen Ihattaren over te nemen van Juventus, maar Bergwijn moet dé klapper worden van deze transferperiode. Tottenham Hotspur verlangt wel een forse transfersom voor de Oranje-international. Gaat het directeur voetbalzaken Marc Overmars lukken om de ex-PSV'er vast te leggen? Ajax zal sowieso meer dan twintig miljoen euro moeten betalen.

Terence Kongolo
Kongolo speelde 138 wedstrijden voor Feyenoord en nam met Oranje deel aan het WK 2014, maar de loopbaan van de viervoudig international raakte daarna in het slop. Mede door blessureleed pakten buitenlandse avonturen niet uit als gehoopt. De verdediger mag Fulham op huurbasis verlaten en meerdere Eredivisie-clubs zouden hem de kans op speeltijd willen bieden. Volgens Sky Sports leidt FC Groningen de dans.

Nathaniel Phillips/Anel Ahmedhodzic
PSV is druk op zoek naar een vervanger van Ramalho. Doekhi werd naar voren geschoven, maar de Eindhovenaren richten de pijlen eerst op het buitenland. De concurrentie vanuit de Premier League is echter groot voor Liverpool-verdediger Phillips, die ook een aardig prijskaartje heeft gekregen van The Reds. De naam van Ahmedhodzic zingt al langer rond in de wandelgangen van het Philips Stadion. Ook de mandekker van Malmö FF kost miljoenen. PSV-directeur John de Jong wacht een flinke uitdaging: weet hij één van de targets binnen te halen?

En wat speelt er nog meer?
In Nederland staat nog veel meer te gebeuren in de laatste dagen van de transferperiode. NAC Breda-middenvelder Thom Haye zal blijven hopen op een overstap naar sc Heerenveen, dat ook overweegt om weer in zee te gaan met de transfervrije Joost van Aken. De Friese club is daarnaast bereid om ver te gaan voor de Zweedse aanvaller Amin Sarr, die ruim twee miljoen kost. 

Niet alleen in het Abe Lenstra Stadion wordt nog druk gehandeld. Heracles Almelo nadert een akkoord met FSV Mainz over Delano Burgzorg en wil Emil Hansson bij Fortuna Sittard ophalen als vervanger, zo wist VP reeds te melden. Willem II is ook nog altijd naarstig op zoek naar versterkingen en verwacht onder meer Wessel Dammers (FC Groningen) spoedig te presenteren.

Evert Linthorst keert na een jaar in de Emiraten vermoedelijk weer terug in de Eredivisie: Go Ahead Eagles pikt hem op. En wat te denken van Danzell Gravenberch? Zijn jongere broer Ryan vertrekt op z'n vroegst in de zomer bij Ajax, maar de beresterke spits liet in niet misverstane woorden weten dat hij baalt van zijn gebrekkige speeltijd bij De Graafschap, dat nu ook Sam Hendriks nog eens heeft gehuurd van Cambuur.

Nederlanders in het buitenland
Wout Weghorst
Weghorst gaf publiekelijk te kennen dat hij openstaat voor een nieuwe uitdaging en Duitse media schreven dat VfL Wolfsburg niet van plan is zijn tot medio 2023 lopende contract te verlengen. Een transfer behoort deze winter al tot de mogelijkheden. Werd de spits in het verleden in verband gebracht met Tottenham Hotspur, nu zit Premier League-hekkensluiter Burnley achter hem aan.

Donny van de Beek
Van de Beek zit in een lastig parket bij Manchester United. De oud-Ajacied komt nauwelijks aan spelen toe op Old Trafford en verloor onder meer zijn plekje in de Oranje-selectie. Een verhuur kan uitkomst bieden. Crystal Palace, waar Arsenal-icoon Patrick Vieira de manager is, ziet hem graag komen. Van een verkoop wil United niet weten volgens Engelse media.

Mitchel Bakker
Ook Bakker valt vermoedelijk spoedig te bewonderen in de Premier League. De linksback is hard op weg naar Newcastle United, dat naar verluidt 15 tot 20 miljoen euro moet betalen aan Bayer Leverkusen. De Duitse club maakt daarmee een fraaie winst, al ziet het wel een basisspeler vertrekken. Afgelopen zomer kwam de voormalig jeugdspeler van Ajax voor zeven miljoen over van Paris Saint-Germain.

Sofyan Amrabat
Amrabat was belangrijk bij FC Utrecht, kwam niet uit de verf bij Feyenoord en deed het daarna aardig bij Club Brugge. Na zijn vertrek naar Italië nam de carrière van de in Huizen geboren Marokkaanse international pas echt een vlucht. Fiorentina zag hem uitblinken bij Hellas Verona en trok twintig miljoen euro uit. Een trainerswissel in Florence pakte echter niet goed uit en nu zit Amrabat op de bank. Daar wil Tottenham Hotspur verandering in brengen. De Londenaren willen hem huren met een optie tot koop van zestien miljoen.