Van de Beek bij het Everton van Lampard: meer kansen als nummer tien

Van de Beek bij het Everton van Lampard: meer kansen als nummer tien

01-02-2022 14:15
19

Donny van de Beek kiest in de zoektocht naar speeltijd voor een overstap naar Everton. De oud-Ajacied wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Manchester United. Maar wat is zijn perspectief op Goodison Park, waar Frank Lampard de nieuwe manager is?

The Toffees beleven een ronduit teleurstellend seizoen. Rafael Benítez moest de ploeg op zijn minst naar een plek in de subtop van de Premier League leiden, maar halverwege staat Everton slechts zestiende en dreigt een uitputtende strijd tegen degradatie. Het kostte de Spaanse manager de kop en Lampard moet nu de weg omhoog zien te vinden.

De aanstelling van de Chelsea-icoon is op het eerste oog goed nieuws voor Van de Beek. De voormalig middenvelder hanteerde zowel bij Derby County als Chelsea een aanvallend 4-2-3-1-systeem. Mason Mount floreerde bij beide teams op zijn vleugels en staat qua speelwijze niet heel ver van de negentienvoudig Oranje-international af. Van de Beek lijkt daarmee in het pulletje van Lampard te vallen.

Waar Van de Beek in Manchester te maken had met de concurrentie van Bruno Fernandes, liggen er in Liverpool veel meer kansen op de nummer tien-positie. Gylfi Sigurdsson ontbreekt vanwege een zedenzaak al het hele jaar, waardoor er geen pure aanvallende middenvelders in de selectie waren. Het verklaart waarom Lampard zich hard maakte voor de komst van Van de Beek en hem hoogstpersoonlijk wegkaapte voor de neus van Crystal Palace en manager Patrick Vieira.

Dat Lampard tenminste twee opties wil hebben op de plek van aanvallende middenvelder, is ook niet gek. Daarom kwam Dele Alli nog over van Tottenham Hotspur. Alli wist de afgelopen jaren geen potten meer te breken in Londen en mocht vertrekken. Voor Van de Beek is er daarom nog altijd beduidend meer perspectief dan in Manchester, waar Fernandes onomstreden is.

Everton van Lampard
Met Van de Beek als nummer tien kan Lampard de rest van het elftal gaan invullen. Hij beschikt met de 1,89 meter lange Dominic Calvert-Lewin over een sterke en balvaste spits. Daarnaast zijn er de nodige vleugelspelers in de selectie van Everton, onder wie sterspeler Richarlison en aanwinst Anwar El Ghazi. Zij strijden met clubtopscorer Demarai Gray, Andros Townsend en Alex Iwobi om een basisplaats.

In de rug van Van de Beek kan Lampard onder meer een beroep doen op de balveroveraars Allan en Abdoulaye Doucouré. Voormalig FC Barcelona-speler en spelverdeler André Gomes zou juist voor meer voetbal kunnen zorgen centraal op het middenveld. Daarnaast kan Lampard natuurlijk nog schuiven met Van de Beek of Alli, mocht hij beide aanwinsten willen opstellen.

Vergelijking met Klaassen
Van de Beek treedt onder meer in de voetsporen van Davy Klaassen, die Ajax in 2017 verliet voor Everton. Dat liep uit op een mislukking. Klaassen kwam er niet aan te pas en vertrok met de staart tussen de benen naar Werder Bremen. De vergelijking met Van de Beek is snel gemaakt, maar gaat niet helemaal op. Zo haalden The Toffees destijds niet alleen Klaassen, maar ook Wayne Rooney en Gylfi Sigurdsson. Daarnaast maakte manager Ronald Koeman al snel plaats voor Sam Allardyce, die niet meteen bekendstaat om zijn voorliefde voor aanvallend voetbal.

Dat kan van Lampard wél worden gezegd. Onder de Chelsea-icoon ontwikkelde Mount zich spectaculair en het was Lampard die Van de Beek persoonlijk opbelde en overtuigde om naar Goodison Park te komen. Daarmee zijn de ingrediënten aanwezig voor de aanvallende middenvelder om weer veel te gaan spelen. Nu is hij zelf aan zet.