VP's Elftal van de Week: Groningen troeft Ajax en Willem II af als hofleverancier

VP's Elftal van de Week: Groningen troeft Ajax en Willem II af als hofleverancier

07-02-2022 10:00
67

Ajax won maar weer eens, Willem II won eindelijk weer eens en dat zien we terug in ons Elftal van de Week: beide clubs leveren twee spelers. FC Groningen maakt met drie vertegenwoordigers echter de dienst uit, terwijl ook Heracles Almelo, Feyenoord, FC Utrecht en Fortuna Sittard na Speelronde 21 één speler afgevaardigen.

Janis Blaswich (Heracles Almelo)
Drie goals kreeg hij om de oren tegen Ajax, maar het had ook zomaar het dubbele of driedubbele kunnen zijn. Zijn redding op de penalty van Dusan Tadic was de kroon op een sowieso uitstekend optreden in de Johan Cruijff Arena: de degradatiezorgen van Heracles worden met de week groter, maar Blaswich is wel de laatste aan wie dat ligt.

Noussair Mazraoui (Ajax)
Zijn vier seizoenen in Ajax 1 verliepen met ups en downs, maar inmiddels lijkt Mazraoui de Eredivisie al voorzichtig te ontgroeien. Tegen Heracles legde hij zichzelf een uitdagend takenpakket op en was hij overal op het veld te vinden. In welke topcompetitie gaan we hem volgend seizoen aan het werk zien, zodra zijn contract bij Ajax af is gelopen?

Freek Heerkens (Willem II)
Zo'n typische speler die je past mist als hij er niet bij is, maar Willem II zal nu toch wel beseffen hoe belangrijk de routinier uit Heeswijk-Dinther is? Na de zege op PSV van eind september miste Heerkens dertien competitieduels waarin twee schamele puntjes werden gepakt, maar zondag zette hij tegen RKC weer als vanouds de organisatie neer. En werd er, mede dankzij een onnavolgbare redding op de lijn van Heerkens, eindelijk weer eens gewonnen door De Tricolores: het kan haast geen toeval zijn.

Bjorn Meijer (FC Groningen)
Hij mocht middels een paar korte invalbeurten acclimatiseren in de Eredivisie, maar is sinds kort de vaste linksback van FC Groningen en het lijkt – om er maar eens een cliché bij te pakken – alsof hij dat al jaren doet. Tijdens de verdiende thuiszege op Go Ahead Eagles behoorde de lange, stoïcijnse tiener tot de beteren aan de kant van FC Groningen.

Laros Duarte (FC Groningen)
Tot die categorie behoort ook Duarte. Na vier minuten regisseerde hij al de openingstreffer en dat bleek de opmaat tot een uitstekend optreden op het Groningse middenveld. Zijn mooi aangesneden vrije trap had een doelpunt verdiend.

Steven Berghuis (Ajax)
Als rechtsbuiten was hij al één van de beteren in de Eredivisie, maar sinds zijn veelbesproken transfer naar Feyenoord heeft Berghuis zichzelf opnieuw uitgevonden. Tijdens Ajax-Heracles moest hij de afwezigheid van Ryan Gravenberch op het middenveld opvangen, maar dat deed hij met verve. Berghuis functioneerde bovendien prima met concurrent Davy Klaassen naast zich: trainer Erik ten Hag heeft er weer een luxeprobleempje bij.

Orkun Kökcü (Feyenoord)
Van de oude nummer tien van Feyenoord naar de nieuwe nummer tien van Feyenoord. Nadat Berghuis De Kuip achter zich liet, kreeg Kökcü het felbegeerde nummer, op voorwaarde dat hij het vertrouwen van de club waar zou maken. Het vervolg is bekend: Kökcü is bezig aan het beste seizoen van zijn carrière en speelde zondag tegen Sparta een uitmuntende wedstrijd. Lopen, duelleren, passen én scoren: het kwam allemaal voorbij in De Kuip.

Thijs Oosting (Willem II)
Mooier had het scenario niet kunnen zijn. Oosting kwam binnen bij een club die tien wedstrijden op rij verloren had, trof ook nog eens zijn vader – RKC Waalwijk-trainer Joseph Oosting – en had er na een kwartier al twee in liggen. Bij AZ kwam hij er niet aan te pas, maar we kijken ernaar uit om Oosting weer wekelijks op Eredivisie-niveau te zien spelen.

Jörgen Strand Larsen (FC Groningen)
Als de Noor ook volgend seizoen nog in Groningen speelt, zal FC Groningen ongetwijfeld een bijzonder verzoek neerleggen bij het opstellen van het competitieschema: of ze in elk geval een wedstrijd op 6 februari 2023 kunnen spelen. Op zijn 22ste verjaardag was Strand Larsen namelijk on fire: twee goals en een belangrijke driepunter tegen Go Ahead Eagles.

Henk Veerman (FC Utrecht)
Alles klopte in zijn eerste wedstrijd namens FC Utrecht. De Volendammer zag vanaf de bank hoe zijn club dramatisch begon tegen SC Cambuur, mocht na een half uur invallen en liet De Galgenwaard alsnog kolken. Na zijn winnende goal keek hij toch even naar boven, naar zijn beste vriend Jan Schilder.

Zian Flemming (Fortuna Sittard)
Hij had zomaar bij het Engelse Millwall kunnen spelen, maar Fortuna Sittard wilde onder geen beding meewerken. En geef ze eens ongelijk. Tegen sc Heerenveen had Flemming het op zijn heupen en bezorgde hij de Limburgers hoogstpersoonlijk een 2-0 zege: met de huidige standen kan dat zomaar eens het verschil tussen play-offs en directe degradatie betekenen.