Cassierra is na vertrek bij Ajax ineens sensatie: Nee, teleurgesteld ben ik niet

Cassierra is na vertrek bij Ajax ineens sensatie: "Nee, teleurgesteld ben ik niet"

15-02-2022 10:30 Laatste update: 10:37
26

Ajax haalde in de zomer van 2016 twee Colombianen voor tien miljoen euro binnen, maar er slaagde er maar één. Davinson Sánchez werd een jaar later voor een megabedrag aan Tottenham Hotspur verkocht, Mateo Cassierra bewandelde een ander pad. Laatstgenoemde heeft echter geen spijt van zijn overstap naar Ajax.

Sánchez kwam voor vijf miljoen euro over van Atlético Nacional, Cassierra van Deportivo Cali. Beiden hebben ze ongeveer vijf miljoen euro gekost. Sánchez en Cassierra kenden elkaar niet, maar dat ze landgenoten waren maakte de aanpassing wel iets makkelijker. Sánchez was voor Ajax een schot in de roos, Cassierra worstelde. De spits scoorde moeilijk en vond nooit echt zijn plek bij Ajax.

18 december 2016: Ajax speelt thuis tegen PSV. Sensatie Kasper Dolberg valt al vroeg uit, waardoor Cassierra door trainer Peter Bosz van de bank wordt gestuurd om in te vallen. Zijn stempel drukken lukt niet: Cassierra miste drie kansen, waarvan één levensgrote, en werd na die wedstrijd, die door een laat doelpunt van PSV'er Siem de Jong in 1-1 eindigde, min of meer afgeschreven door de achterban. 

'Had moeite om me aan te passen bij Ajax'
Cassierra speelde dat seizoen zeventien wedstrijden voor Ajax 1, waarvan zestien als invaller. Een verhuurperiode aan FC Groningen haalde ook weinig uit. Spijt heeft Cassierra allerminst van de keuzes die hij gemaakt heeft. "Ik ging naar Ajax omdat ik wist dat het een grote club met een mooie historie was", zegt hij tegen VoetbalPrimeur. "Ik had moeite om me aan te passen, maar met de tijd leerde ik steeds beter Nederlands en werd het wat makkelijker. Ik kreeg bij Ajax de kans om veel wedstrijden te spelen. In het begin speelde ik ook regelmatig, maar daarna door omstandigheden minder en daarom werd het moeilijker voor mij."

"Het meest lastige voor mij was de taal. Dat ging beetje bij beetje beter en in twee jaar heb ik veel geleerd en ben ik gegroeid, ook als persoon. Daardoor kon ik me beter uiten en begreep ik mijn ploeggenoten beter. Nee, teleurgesteld ben ik niet. Ik zie het als een ervaring die ik op heb gedaan. Het plan was altijd om te spelen. Zo is het uiteindelijk niet gelopen en daar heb ik van geleerd."

Voor Jong Ajax ging het Cassierra beter af. Met achttien goals in 29 wedstrijden had hij een groot aandeel in het kampioenschap. Cassierra dook in 2019 op bij Belenenses in Portugal, waar het een stuk beter dan in het eerste bij Ajax. "De verschillen waren er zeker. Ajax is een hele grote club, met veel historie. Belenenses is ook een geweldige club, maar heeft niet dezelfde geschiedenis. Bij Belenenses heb ik veel meer wedstrijden kunnen spelen dan bij Ajax en heb ik uiteindelijk een heel goed seizoen gehad."

Nu ineens een sensatie
Na 63 wedstrijden en veertien doelpunten trok Cassierra naar het ijskoude Rusland, waar hij inmiddels speelt voor PFK Sochi. Die transfer, waar ruim één miljoen euro mee gemoeid was, pakt voor beide partijen goed uit. Met acht goals in elf wedstrijden is Cassierra een sensatie in de Russische Premjer Liga. De relatief goedkope Cassierra wordt onder meer geprezen om zijn snelheid, tackles, manier van drukzetten, afmaken, koppen: eigenlijk alles wat bij Ajax mislukte. Ook in Rusland waren er echter de nodige aanpassingsproblemen, al heeft hij inmiddels wat meer bagage. "Er is veel verschil, want het is een totaal ander land."

"Ik hou heel veel van Nederland en Portugal. Ik heb geprobeerd het beste uit beide te halen. Hier heb ik vanaf het begin de kans gehad om te spelen. Godzijdank ging het vanaf de eerste wedstrijd goed en werd alles daarom een stuk makkelijker. Portugal kostte me in het begin ook wat moeite. Ik ben blij met wat ik tot nu toe in Rusland heb laten zien en ik hoop nog veel doelpunten te maken."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s