WK voor clubteams weer Europese prooi: Havertz Chelsea-held in minuut 116

WK voor clubteams weer Europese prooi: Havertz Chelsea-held in minuut 116

12-02-2022 20:05
30

Het WK voor clubteams is een prooi geworden voor Chelsea. De regerend Champions League-winnaar won de finale in Abu Dhabi na verlenging met 2-1 en nam revanche voor de verloren finale van 2012: Kai Havertz werd diep in de verlenging de matchwinner .

Beide clubs stroomden in de halve finale in: Chelsea schakelde met Al-Hilal de vertegenwoordiger van Azië uit, Palmeiras ontdeed zich van het Egyptische Al Ahly, dat namens Afrika deelnam aan het toernooi. De weer aanwezige manager Thomas Tuchel hield Hakim Ziyech op de bank en zag een eerste helft waarin Chelsea de overhand had, maar waarin niet werd gescoord.

Dat gebeurde namelijk pas na een klein half uur. Callum Hudson-Odoi haalde op links de achterlijn en zijn voorzet werd vol overtuiging binnengekopt door Romelu Lukaku: 1-0. Heel lang konden The Blues niet genieten van deze voorsprong: kort na de openingstreffer zag de VAR hoe Thiago Silva tijdens een kopduel hands maakte, waarna de bal op de stip ging. Raphael Veiga passeerde kersvers Afrika Cup-winnaar Édouard Mendy vanaf elf meter: 1-1.

Chelsea moest opnieuw proberen om de muur uit São Paulo te doorbreken, maar kon in de slotfase van de tweede helft niets meer creëren. In de verlenging kwam Ziyech binnen de lijnen en raakte Christian Pulisic de lat. Palmeiras leek in het extra half uur stand te houden, om in een penaltyserie te proberen de eerste niet-Europese club in tien jaar tijd te worden die het club-WK wint. Die droom werd in minuut 116 echter ruw doorbroken: de VAR zag opnieuw een handsbal, ditmaal van Luan, de bal ging wederom op de stip. Havertz bezegelde het lot van de Brazilianen vanaf elf meter: 2-1.