Alles wat je moet weten over Maccabi Tel Aviv, de tegenstander van PSV

Alles wat je moet weten over Maccabi Tel Aviv, de tegenstander van PSV

16-02-2022 11:00
30

PSV speelt donderdag in de tussenronde van de Conference League tegen Maccabi Tel Aviv. De Israëliërs, die tweede werden in hun poule en met PSV dus een nummer drie uit de Europa League treffen, azen na vele successen in eigen land nu ook op het maken van Europese herinneringen. VoetbalPrimeur vertelt je alles wat je moet weten over 'het Ajax van Israël'.

Maccabi Tel Aviv
Trainer: Mladen Krstajic
Plek in nationale competitie: derde (Ligat Ha'Al is 22 wedstrijden onderweg)
Stadion: Bloomfieldstadion (29.400 plaatsen)
Bijnaam: De Gelen

Europees seizoen tot dusver
De recordkampioen van Israël eindigde op plek twee in zijn Conference League-groep. In Groep A bleek LASK Linz, de voormalige ploeg van Feyenoord-verdediger Gernot Trauner, met vijf punten meer te sterk voor Maccabi Tel Aviv. Wel zetten de Israëliërs in een groep met de Oostenrijkers, HJK Helsinki en Alashkert (Armenië) wisselende resultaten neer. Zo won de ploeg in Finland met 0-5, maar werd er in Armenië met 1-1 gelijkgespeeld.

In de eigen competitie ging de wedstrijd tegen Feyenoord-opponent Maccabi Haifa met 2-1 verloren. Aan de hand van dat duel kan PSV de kansen inschatten. Nooit eerder troffen de Eindhovenaren Maccabi Tel Aviv, al speelde AZ in 2016/2017 in de groepfase van de Europa League tegen de Israëliërs. In Tel Aviv werd doelpuntloos gelijkgespeeld, in Alkmaar waren de bezoekers met 1-2 te sterk.

Banden met Nederland
Jordi Cruijff was van 2012 tot 2018 technisch directeur van Maccabi tel Aviv. Hij werkte in die functie samen met trainers als Peter Bosz en Shota Arveladze. In 2017 werd hij er interim-hoofdtrainer, om vervolgens het stokje helemaal over te nemen. Tijdens het tijdperk-Cruijff werd in 2015 de groepsfase van de Champions League behaald.

Ook onderhoudt de aanhang van Maccabi Tel Aviv nauwe banden met fans van Ajax en dan de harde kern van de Ajacieden in het bijzonder. Er worden geregeld wedstrijden van elkaar bezocht, waarbij Ajax-supporters op Gate 11 (tribune met de harde kern van Maccabi) staan en andersom.

De speelstijl van trainer Krstajic
Van individuele klasse moet Maccabi Tel Aviv het niet hebben. Dat weet trainer Mladen Krstajic maar al te goed en dus heeft hij vooral gehamerd op het collectief en defensieve zekerheid in zijn ploeg ingebouwd. Dat doet hij in een 4-3-3-formatie, waarin aanvoerder Dan Glazer als verdedigende middenvelder belast is met het bewaken van de balans in het elftal. De ploeg kan echter in gevaar komen als het met veel ruimte in de rug moet spelen.

De twee centrale verdedigers zijn namelijk niet wendbaar genoeg om zich te wapenen tegen snelle aanvallers en dus lijken daar kansen te liggen voor Noni Madueke en Cody Gakpo, die juist floreren in dat soort ruimtes. Bij balverlies moet PSV waken voor middenvelder Gavriel Kanichowsky, die onder druk risico durft te nemen en een mannetje uit kan spelen. Ook kan hij een medespeler vrij zetten met goede passing.

Blikvangers
De selectie van de recordkampioen van Israël herbergt maar liefst drie spelers die een geschiedenis hebben in de Eredivisie. Veruit de bekendste voor Nederlandse voetbalvolgers is Brandley Kuwas, die furore maakte bij Heracles Almelo. Hij verkaste afgelopen zomer transfervrij naar Maccabi en kwam al in 16 wedstrijden in actie, maar is niet onbetwist basisspeler. Dat geldt niet voor voormalig NAC-aanvaller Stipe Perica. Die zal tegen PSV normaal gesproken in de spits staan, aangezien hij al goed was voor acht competitiegoals in Israël. Hij is één van de mannen om in de gaten te houden.

Tenslotte speelt ook good-old Sheran Yeini nog bij Maccabi Tel-Aviv. De verdedigende middenvelder speelde tussen 2015 en 2017 twee seizoenen voor Vitesse en kwam verder alleen maar uit voor Maccabi. Ondertussen is Yeini 35 en heeft hij zijn beste dagen wel gehad, maar toch wordt zijn ervaring nog altijd op waarde geschat. Hij wordt echter uit de basis gehouden door de op papier beste speler van Maccabi: de Israëlische Duitser Dan Glazer. Hij is aanvoerder en maakt al vier jaar deel uit van de selectie van de club.

Laatste opstelling: Hapoel Tel-Aviv – Maccabi Tel Aviv (2-3), zaterdag 12 februari 2022
Peretz; Geraldes, Nachmias, Saborit, Davidzada; Glazer, Shamir (90. Yeini), Kanichowsky, Biton; Almog (56. Jovanovic), Perica (87. Ben Haim).