Is de Messi van PSG nou echt zoveel slechter dan de Messi van Barcelona?

Is de Messi van PSG nou echt zoveel slechter dan de Messi van Barcelona?

21-02-2022 13:00
29

Op het eerste gezicht lijkt het spraakmakende huwelijk tussen Lionel Messi en Paris Saint-Germain nog niet te zijn wat beide partijen ervan hadden gehoopt. De Argentijn is minder dominant dan bij FC Barcelona en lijkt zijn draai nog niet helemaal gevonden te hebben. VoetbalPrimeur dook in de statistieken om te zien of Messi daadwerkelijk zoveel minder presteert, in vergelijking met zijn laatste Barça-seizoen.

Door Evert van Zoelen

Wedden

Meer odds

Messi de afmaker
Messi speelde vorig seizoen 58 wedstrijden voor Barcelona, waarin hij 43 keer wist te scoren, gemiddeld 0.81 doelpunten per wedstrijd. In dienst van PSG kwam de Argentijn vooralsnog tot 22 wedstrijden waarin hij zeven keer het net wist te vinden: dat komt neer op een heel wat lager moyenne van 0.32 doelpunten per wedstrijd.

Johan Cruijff zou het causale verband al snel gevonden hebben: Messi is niet alleen minder gaan scoren, maar ook minder gaan schieten. Bij Barcelona kwam hij tot gemiddeld 5.4 schoten per wedstrijd, daarvan waren er 2.6 op doel. Bij PSG is dat aantal gedaald naar 3.5 schoten, waarvan er 1.28 op doel zijn. De waarde van de schoten is echter gelijk gebleven, opvallend genoeg. Zowel bij PSG als bij Barça hebben de schoten van Messi een expected goal-waarde van 0.14: als hij een doelpoging waagt, is de kans veertien procent dat er een doelpunt uit komt. De afronding van de schoten was bij Barcelona echter beter: in Spanje liep Messi één op één qua expected goals, in Frankrijk heeft Messi 1.27 expected goals nodig om tot een doelpunt te komen.

Messi de spelmaker
Messi wist vorig seizoen tot veertien assists te komen in 47 wedstrijden. Dit seizoen staat de teller na 22 wedstrijden al op negen voorbereide doelpunten. De Argentijn is dus gemiddeld meer assists per wedstrijd gaan geven, een stijging van 0.30 naar 0.41.

Dat hogere aantal assists heeft wellicht te maken met de kwaliteit van de spelers om Messi heen. Qua expected assists – hoe groot de kans is dat er gescoord wordt uit de betreffende passes – kwam Messi vorig seizoen bij Barcelona uit op 0.74 per wedstrijd. Opgeteld over een heel seizoen had Messi, volgens de statistieken, op 43 (!) beslissende passes moeten eindigen: 29 assists meer dus dan waar de Argentijn daadwerkelijk op eindigde. In Parijs komt Messi tot 0.5 expected assists per wedstrijd, wat neerkomt op elf assists tot nu toe: en dat zit heel wat minder ver af van het actuele aantal.

Opvallend is dat Messi bij PSG minder is gaan passen, ondanks het toegenomen aantal assists. De accuratesse van zijn passes is echter net zo goed als bij Barça, soms zelfs nog iets beter. Daar gaf Messi gemiddeld 68 passes per wedstrijd, bij PSG is dat gezakt naar 59. Zijn percentage aangekomen passes is bij beide teams echter hetzelfde: 84 procent. Messi geeft daarnaast minder key passes (passes die tot een kans leiden), maar deze passes komen in Parijs wel iets vaker op de beoogde bestemming aan. Bij PSG komt Messi tot 3.1 key passes per wedstrijd, met een succesratio van 1.38. Bij Barcelona was dit 3.5 key passes per wedstrijd en pakte het gemiddeld 1.35 keer goed uit.

Messi de dribbelaar
Qua individuele acties zien we een vergelijkbare trend: Messi dribbelt minder, maar zijn dribbels zijn nog altijd even succesvol. Bij Barcelona kwam Messi tot tien dribbels – dat wil zeggen: minstens tien meter lopen met de bal – per wedstrijd, bij PSG komt hij tot zeven. In beide gevallen zijn twee van de drie dribbels succesvol: 67 procent.

Hetzelfde geldt voor het totale aantal voetbalacties – passes, schoten, duels en dergelijke – dat Messi in een wedstrijd onderneemt: het aantal is bij PSG minder geworden, maar ook deze acties zijn procentueel even succesvol. Bij Barcelona ondernam Messi 99 voetbalacties per wedstrijd, waarvan er 77 succesvol waren. Bij PSG zijn dat 86 acties, waarvan er 66 succesvol zijn. Een ratio van 77 procent dus in beide gevallen.

Alleen de één-op-éénduels die hij uitvecht met de bal aan de voet, hebben een iets lager rendement, in vergelijking met vorig seizoen. Bij Barcelona zocht Messi vijftien keer per wedstrijd een tegenstander op: in 53 procent van de gevallen deed hij dat met succes. Bij PSG is dat gedaald naar twaalf keer per wedstrijd, met een slagingspercentage van 51 procent.

Conclusie
Het grote verschil tussen de Messi van Barcelona en de Messi van PSG zit hem vooral in het aantal doelpunten. Messi schiet minder, scoort minder en heeft meer kansen nodig om tot scoren te komen. Qua beslissende passes scoort Messi wel hoger bij PSG. De Argentijn komt tot meer assists per wedstrijd, hoewel de kwaliteit van zijn passing niet per se beter is. Qua dribbels valt op dat Messi meer lijkt te doseren: wanneer hij tóch de actie inzet, is hij alsnog net zo effectief als bij Barcelona.

Is de Messi van Barcelona of die van PSG beter? Het is misschien een politiek correct antwoord, maar dat hangt er net vanaf welke van de hierboven besproken invalshoeken je kiest. Hoe dan ook: Messi speelt in het Parc des Princes heel anders dan in Camp Nou en is op zijn 34ste nog bezig met zichzelf opnieuw uitvinden.

Bron: Instat