De Go Ahead-jaren van recordkeeper Gorter: 'Stempel bij Ajax en AZ: lastig'

De Go Ahead-jaren van recordkeeper Gorter: 'Stempel bij Ajax en AZ: lastig'

27-02-2022 11:00 Laatste update: 11:12
14

De blessure die Jay Gorter heeft opgelopen, komt op een wel heel ongelegen moment voor de Ajax-keeper: Go Ahead Eagles-Ajax had natuurlijk zijn wedstrijd kunnen worden. De doelman brak vorig seizoen vanuit het niets door in De Adelaarshorst, hielp Go Ahead met 25 (!) clean sheets aan promotie en had zondag voor het eerst na zijn transfer terug kunnen keren in Deventer. VoetbalPrimeur haalt herinneringen op aan zijn Go Ahead-tijd.

Van Alkmaar via Nijmegen naar Deventer
Het is nog maar 3,5 jaar geleden dat Gorter moest vertrekken bij de AZ-jeugd, waar hij na zijn eerste jaren bij Ajax neer was gestreken. Via keeperstrainer Sjoerd Woudenberg streek hij uiteindelijk in Deventer neer. "Ik heb goed contact met zijn handschoenensponsor, die heeft hem toen getipt. Toen ging hij op stage bij NEC: ik ben naar Nijmegen gereden om de training te bekijken, maar er was geen keeperstrainer bij Jong NEC, dus ze stonden daar maar wat met de keepers onderling", aldus Woudenberg, tegenwoordig werkzaam bij Orlando Pirates in Zuid-Afrika, in gesprek met VoetbalPrimeur. "Ik heb ook nog contact gehad met zijn ouders, ze diezelfde week uitgenodigd bij Go Ahead en toen is het snel gegaan."

Gorter kreeg dus een nieuwe kans, maar moest wel op nul beginnen. "Hij had zowel bij Ajax als bij AZ een stempeltje gekregen: lastig, dit en dat. Bij Go Ahead kwam hij op amateurbasis, hij moest echt zichzelf bewijzen en in zichzelf investeren", aldus Woudenberg. "Maar ik zag wel dat hij een jongen met heel veel talent was: heel erg goed in de reactie, met zijn handen en voeten, totaal niet onder de indruk van status en wat er om hem heen speelde. Een jongen met bravoure ook, totaal niet bang: kom maar op, ik ben er klaar voor. Hij was wel een beetje ongeduldig, maar ik houd daar wel van, ik vind dat altijd wel wat hebben. Liever dat soort jongens dan hele stille muisjes."

Vuurdoop in de Grolsch Veste
In eerste instantie sloot Gorter aan bij de O19, maar hij mocht wel meetrainen met de hoofdmacht. Hobie Verhulst was de onbetwiste nummer één in de Vetkampstraat en Gorter moest geduld hebben, maar op 17 december 2019 kreeg hij zijn eerste kans: Go Ahead won in de KNVB Beker met 2-5 bij FC Twente, met de doelman uit Purmerend onder de lat. "Stoïcijns en goed gepresteerd", blikt technisch manager Paul Bosvelt terug. "Dat waren wel momenten waarop hij liet zien dat hij behoorlijk ver was, er misschien wel aan toe was om eerste keeper te zijn. Dat heeft hij ook zelf voor elkaar gebokst. Eén wedstrijd is anders dan een hele reeks, maar op basis daarvan wilden we Jay wel de kans geven."

Voordat het zover was, werd Gorter nog wel één keer teruggezet naar de jeugd. Volgens Woudenberg moesten en de doelman en zijn nieuwe collega's in Deventer aanvankelijk aan elkaar wennen. "Hij had dat Amsterdamse over zich. In Deventer houden ze daar niet zo van, die bravoure: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar Paul Bosvelt heeft een paar keer met hem gezeten en hem goed op de rit gekregen, daar verdient Paul wel de credits voor."

Topseizoen en transfer naar Ajax
Diezelfde Bosvelt moest Gorter na één volledig Keuken Kampioen Divisie-jaar alweer laten gaan. Gorter greep medio 2020 zijn kans en begon aan het seizoen van zijn leven, al werd hij hierin ook geconfronteerd met sterfgevallen in zijn familie en het overlijden van het zoontje van collega-keeper Mitchel Michaelis. Tegelijkertijd hield hij week na week de nul, vestigde hij zijn clean sheet-record en keepte hij zich in de kijker van Ajax. "Hij heeft inderdaad wat tegenslagen gehad, maar hij draaide een meer dan prima seizoen. Er waren meer clubs geïnteresseerd, maar Ajax werd vrij snel concreet, het was ook de club van zijn dromen en het was al wel vrij snel duidelijk dat hij die kant op zou gaan", blikt Bosvelt terug.

Go Ahead streed ondertussen om promotie en een akkoord met Ajax kwam er pas na het seizoen. "We wilden hem nog een jaar huren, dat heeft nog eventjes gespeeld, maar daar stond Ajax niet voor open, dus dat was ook vrij snel van de baan", aldus Bosvelt, die niet de indruk had dat Gorter zich heel erg liet afleiden door de transferperikelen. "Je merkte toen bij FC Twente-uit al dat hij ook met dit soort dingen kon dealen. Maar uiteindelijk kwam het rond en was iedereen wel tevreden, ja. Wij willen als club ambitieuze spelers en als ze dan de kans krijgen om naar een grotere club te gaan, staan we daar ook voor open."

Inmiddels zijn we een half jaar verder: Gorter wacht nog op zijn Eredivisie-debuut en zal dat nog even moeten doen. Tot dusver maakte hij zijn meters bij Jong Ajax, maar Woudenberg heeft het volste vertrouwen in zijn oude pupil. "Of hij binnen een paar jaar keeper van Ajax 1 kan worden? Als hij zich op deze manier blijft ontwikkelen: absoluut", liet hij weten, voordat het blessurenieuws naar buiten kwam. "Ik denk ook dat hij een echte Ajax-keeper is: rust aan de bal, uitstraling, Amsterdamse bravoure, Jay kent ook totaal geen angst, er staat een beer van een keeper, je zou niet zeggen dat hij pas 21 is. Dat is echt een pluspunt van hem: hij is niet zenuwachtig, doet gewoon lekker zijn ding."

Go Ahead Eagles en Ajax trappen zondag om 16.45 uur af in Deventer, zonder Gorter dus en ook zonder Remko Pasveer, die tussen 2008 en 2010 in Deventer keepte. Daarna maken beide clubs zich op voor de halve finales van de KNVB Beker: Go Ahead ontvangt woensdagavond PSV, Ajax reist één dag later af naar AZ.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie