Tegenstander Vitesse: grote namen bij AS Roma, maar Mourinho is grootste attractie

Tegenstander Vitesse: grote namen bij AS Roma, maar Mourinho is grootste attractie

25-02-2022 14:15
25

Vitesse is in de achtste finale van de Conference League gekoppeld aan AS Roma. José Mourinho is daar de trainer, maar wat weten we nog meer van Roma? VoetbalPrimeur herintroduceert de Serie A-club voor je.

AS ROMA
Trainer: José Mourinho
Positie in competitie: 8e (na 26 speelrondes)
Grote prijzen: 3x kampioen van Italië, 8x winnaar Coppa Italia
Stadion: Stadio Olimpico
Bijnaam: I Giallorossi

Sterspeler
De spelers van Vitesse kunnen hun borst natmaken voor de dubbele ontmoeting met AS Roma. Van alle spelers die Mourinho tot zijn beschikking heeft, vertegenwoordigt Lorenzo Pellegrini de hoogste marktwaarde. Met zes goals en vier assists in zeventien wedstrijden is hij een van de blikvangers in het elftal van Mourinho.



Was dat alles? Nee, want wat dachten we van Tammy Abraham? Elf goals in 25 wedstrijden en dus zijn de verdedigers van Vitesse gewaarschuwd. En dan hebben we Jordan Veretout, Nicolò Zaniolo en onze eigen Rick Karsdorp nog niet eens benoemd. De vraag is of Mourinho al zijn beste spelers op gaat stellen tegen Vitesse. Een ander voordeel voor Vitesse is dat Roma niet bijster soepel draait, daar liggen dus zeker kansen.

Prestaties dit seizoen
Mourinho zat na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur niet lang werkloos thuis. Hij werd door Roma aangesteld om de torenhoge ambities kracht bij te zetten, maar je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te concluderen dat het met vallen en opstaan gaat. Roma verspeelt veel punten in de Serie A, het spel is niet altijd goed en veel van de aandacht gaat uit naar Mourinho. The Special One valt op vanwege zijn bijzondere gedrag wanneer het niet loopt, al was dat bij zijn vorige clubs niet anders. Tegen Hellas Verona werd hij nog met rood naar de tribune gestuurd.

Roma staat na 26 wedstrijden op de achtste plek in de Serie A. Die geeft geen recht op Europees voetbal, maar het gat met nummer vijf Atalanta Bergamo is slechts drie punten en de kloof met nummer vier Juventus zes punten. Er is dus nog van alles mogelijk, maar de realiteit is ook dat Roma veel hoger had kunnen en misschien wel had moeten staan, ware het niet dat de ploeg van Mourinho hier en daar knullig punten verspeeld heeft en vooral zichzelf tekort doet. Als Roma wint, dan is dat vaak met magere cijfers (3-1, 2-0, 1-0). De ploeg heeft dus moeite met scoren en is voor een groot deel afhankelijk van de grillen van Abraham en Pellegrini.

In de groepsfase van de Conference League werd Roma eerste in een poule met FK Bodø/Glimt (de tegenstander van AZ), Zorya Luhansk en CSKA Sofia. Wel werd er met liefst 6-1 in Noorwegen verloren, de misschien wel allergrootste blamage in de rijke carrière van Mourinho.

Historie tegen Nederlandse clubs
Het is vervelend om te moeten benoemen, maar de statistieken tegen Roma spreken niet bepaald in het voordeel van Nederlandse clubs. We (Ajax, PSV en Feyenoord) troffen Roma in Europees verband acht keer. PSV en Ajax wisten eenmaal te winnen, drie keer werd er gelijkgespeeld en verloren.

De wedstrijden van Ajax tegen Roma van vorig seizoen liggen nog vers in het geheugen. De ploeg van Erik ten Hag verloor thuis met 1-2 en kwam uit niet verder dan 1-1. Was Ajax kansloos? Zeker niet, maar de vraag is of Vitesse hetzelfde op kan brengen als Ajax. In een iets verder verleden, voorjaar 2015, schakelde AS Roma Feyenoord uit, na een verhit avondje in De Kuip.

Laatste opstelling van Roma (AS Roma-Hellas Verona 2-2, 19 februari)
Patricio; Karsdorp, Smalling, Kumbulla; Maitland-Niles, Oliveira, Cristante, Viña, Pellegrini; Abraham, Afena-Gyan